Sprcha nebo koupel každý den? Akorát si škodíš!

Bigstockphoto
|
11. 06. 2021
|
Možná to neslyšíš poprvé, možná ano. Mýt se denně tělu podle odborníků skutečně neprospívá, používání mýdla a sprchových gelů na denní bázi zabíjí přirozenou imunitu. Ale jde to bez sprchy nebo koupele několik dní v kuse přežít?

Odpověď zní „ano, jde“. Kdysi dávno se redaktoři jistého magazínu ptali lékařů, jak často bychom se měli sprchovat nebo koupat, kdybychom nebrali v potaz tělesný zápach, který narůstá přímo úměrně s počtem dnů, kdy očistu neprovedeme. Ti se vesměs shodli na tom, že by stačila jedna sprcha týdně. Dvě maximálně!

Lidé myslí. Jenže špatně

Myjeme se často, protože máme v čem. Některé oblasti na světě si s touhle otázkou vůbec nemusí lámat hlavu. Tenhle návyk (a pro někoho přepych) pak povyšujeme na každodenní nezbytnost. Přitom každým mytím a drhnutím nejrůznějšími sprchovými gely přichází pokožka o svůj maz a narušuje taky život bakterií, které se zajišťují funkčnost našeho imunitního systému.

Každodenní očista za přispění mýdla a sprchových gelů tedy není krokem ke zdravějšímu tělu, ale spíš k nabourání imunity a taky k vysoušení pokožky. Pokud máš kůži sušší přirozeně, jen si zaděláváš na pořádný malér. Kromě toho podle odborníků není náhodou, že ve vyspělých zemích narůstá počet s lidmi, kteří mají kožní problémy. Citlivější kůže dlouhodobě drážděná chemickými látkami ve sprchových gelech, šampónech, mýdlech a pěnách do koupele se zcela jistě ozve.

bigstock-young-woman-washing-hair-in-sh-337988584.jpg

Sprchovat se několikrát denně je podle odborníků úplně špatně.
Bigstockphoto
Sprchovat se nebo se vykoupat? Podle odborníků to stačí i jednou týdně!

Sprcha několikrát denně jako cesta do pekla

Čím dál víc řešíme tělesný zápach a být nevymydlený je ostuda. Samozřejmě nechceme založit smraďoší hnutí, a když z někoho táhne pot smísený s bakteriemi na sto honů, držíme si nosy. Zároveň netvrdíme, že používání deodorantů, antiperspirantů a dalších výdobytků je bez rizika. Jenže vhodnou kombinací se to dá sprchovat třeba jednou za dva dny. Pokud nepracuješ v dole a nevracíš se na zemský povrch dennodenně černá jak uhel.

Abychom se vyhnuli nálepce smraďocha, myjeme se pro jistotu i několikrát denně, nejčastěji ráno před prací nebo školou a pak večer před spaním. Umýt se po celém dni a mít čistou a voňavou postel je super. Jsou ale dny, kdy není tak úplně nutné lézt do vany nebo sprchy. Třeba když není vedro, když jsi dva dny doma a nezpotíš se a podobně. Odborníci se shodují na tom, že mýt se několikrát denně je prostě špatně. Záleží ale na tom, jak se cítíš a jak vybalancuješ svoje pocity s péčí o svou pokožku. A taky ještě mezi tím, co na to řekne tvoje imunita.

Umýt ruce především

To, že vlivem většiny mýdel dochází k vysoušení pokožky, je citelné na každých rukách. Od jejich mytí ale samozřejmě neupouštěj. Ruce je nezbytné si mýt, především proto, že často přichází do kontaktu s ústy a snadno se tak dají přenést nežádoucí bakterie do dutiny ústní.

Co si o četnosti sprchování a koupání myslíš ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články