Smetánka lékařská pomáhá při cukrovce a čistí játra

Bigstockphoto
|
02. 05. 2022
|
Pampeliška, chceš-li smetánka lékařská, roste v našich končinách jako nepříjemný plevel. Málokdo však ví, že v kuchyni, kosmetice i domácí lékárničce dokáže nahradit mnoho přípravků. Jak využít pampelišku a vytěžit z ní maximum? Tady je pár tipů.

Pampeliškové víno

Už naše babičky věděly, že pampeliška má v kuchyni všestranné použití. Kromě nejrůznějších čajů, tinktur a sirupů „fušovaly“ do řemesla také vinařům. Z pampeliškových kořenů totiž připravovaly víno. To prý pročišťuje játra, má močopudné účinky a působí jako antirevmatikum.

Některé recepty na pampeliškové víno zahrnují kvašení, jiné jsou o poznání jednodušší. Prakticky si stačí připravit 0,5 l bílého vína a tři čerstvé kořeny pampelišky. Kořeny pampelišek maceruj tři dny ve víně a pak pravidelně popíjej zhruba deci denně.

Smetánkový olej

Tenhle speciální olej má nastartovat trávení a ulehčit při potížích s trávením, žlučníkem, játry či slinivkou. Na olej potřebuješ 0,5 litru extra panenského olivového oleje a 5 lžic namletého kořene smetánky.

Kořen smíchej s olejem a nech 14 dní na teplém místě louhovat. Nezapomínej denně protřepávat. Po uplynutí 14 denní lhůty olej přeceď a denně užívej jednu čajovou lžičku smíchanou se lžičkou citronu. Poté by ses měla hodinu vyvarovat jídla a pití.

Pampeliškový med

Pokud tě nebo někoho v okolí trápí nachlazení, ještě před tím, než zamíříš pro drahé prostředky do lékárny, zkus pampeliškovou ozdravnou kúru. Na přípravu speciálního pampeliškového medu budeš potřebovat 2 litry pampeliškových květů, 1,5 litru vody, 1,5 kg cukru a 3 citrony nebo limetky.

Jednotlivé květy pampelišek propláchni studenou vodou, přidej na kolečka nakrájené citrony nebo limetky a zalij vroucí vodou. Nech odstát do druhého dne. Poté přeceď přes cedník nebo plátno do hrnce. K odvaru přidej cukr a vař asi dvacet minut (maximálně pak jednu hodinu), dle toho, jak chceš mít med hustý. Poté naplň do čistých sklenic, zavíčkuj a užívej dvakrát denně.

Pampeliškový salát

Kromě kořene a samotného květu pampelišky, lze využít také její listy, které jsou úžasnou zásobárnou vitamínu C. Přidat je můžeš oprané do zeleninových salátů, namísto špenátu, jako přílohu nebo vložku do polévek. Listy pampelišek jsou mírně nahořklé a svou chutí je můžeme přirovnat k čekance.

bigstock-fresh-honey-blooming-cherry-on-304074022.jpg

Pampelišek je všude spoust a byla by škoda je nevyužít.
Bigstockphoto
Salát, med nebo tonikum na pleť. Co si z pampelišek vytvoříš ty?

Lehký letní salát si připravíš z uvařených brambor, které smícháš se spařenými listy pampelišky, přidáš najemno nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájené uvařené vejce. Pampeliškové listy při pravidelné konzumaci očistí trávicí ústrojí, ledviny, játra a nastartují metabolismus. Některé zdroje dokonce tvrdí, že vyčistí pleť. Lístky, ale i další části pampelišek ale sbírej mimo cesty nebo parky, kam lidé chodí venčit svoje domácí mazlíčky.

Tonikum pro mastnou pleť

S pampeliškou můžeš kromě kuchyně kouzlit také v oblasti péče o své tělo. Poměrně jednoduše si totiž připravit osvěžující tonikum, které dočistí a zmatní mastnou pleť. Pampeliškové listy z mladých rostlin přidej buďto do napařovací lázně nebo je přikládej přímo na pleť. Obličej si můžeš obkládat také čistou gázou nebo plátnem namočeným v horkém odvaru a ještě co nejteplejší přiložit na obličej.

Ocet k oplachování vlasů

Jsou tvé vlasy bez života, splihlé, mastí se a vůbec se nelesknou? Pak jim pomoz prostřednictvím octového oplachu. Do láhve s vinným octem vlož 15 pampeliškových listů a 4 květy. Láhev zazátkuj a postav na 10 dnů na slunné místo. Nezapomeň denně protřepávat. Potom ocet přeceď, staré pampelišky nahraď novými a celý proces zopakuj. Nakonec po důkladném protřepání ocet přefiltruj, vlij zpět do láhve a přidej pár čerstvých listů. Ocet na vlasy používej maximálně dvakrát týdně.

Účinné zahradní hnojivo

Pokud s pampeliškou bojuješ coby s plevelem, vytrhané listy a květy nevyhazuj. Skvěle je totiž upotřebíš jako zahradní hnojivo. Rostlinky pampelišky v sobě totiž ukrývají bohatou zásobárnu vitamínů a minerálů (mimo jiné třeba mědi nebo vápníku).

Pampeliška má navíc schopnost vylučovat etylén, takže je vítaným rostlinným společníkem, který urychluje zrání okolních plodin.  Rostliny proto vykopej i s kořenovým systémem, nadrobno nakrájej, přelij vroucí vodou a nech 24 hodin odstát. Vodou zalévej záhonky a listy vysyp na kompost.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články