Slupka od banánu vybělí zuby a pomůže se stěhováním

www.bigstockphoto.com
|
07. 11. 2019
|
Banány jsou druhým nejkonzumovanějším ovocem světa. Prvenství jim vyfoukla jenom jablka. Málokdo tuší, že banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů planety. Už tři banány poskytnou doporučenou denní dávku mnohých vitamínů.

Tohle exotické ovoce, které se na Zemi vyskytuje ve svém přirozeném a vysoce hygienickém obalu, obsahuje celou řadu vitamínů skupiny B, C a E. Kromě toho v nich najdeme i minerální látky a vlákninu, která zklidňuje naše trávení. A když už jsme zmínili slupku banánů, vyhodit ji do koše by byla věčná škoda. Využít ji totiž můžeš jak doma, tak na zahradě.

Lesklé kožené boty

Pro leštění kožených bot nepotřebuješ drahé krémy. Vystačíš si s obyčejnou slupkou od banánu. Její vnitřní stranou boty důkladně přetři a pak dolešti měkkým hadříkem. Boty se budou lesknout doslova jako nové.

Přírodní hnojivo

Proč kupovat drahá hnojiva, když ti stejnou službu prokáže obyčejná slupka od banánu? Stačí několik slupek ponořit do uzavíratelné nádoby s vodou, kde je necháš louhovat pár dnů. Po vylouhování roztok nařeď asi 5-7 litry vody a používej odstátý k zalévání pokojových rostlin. Zbytky banánů můžeš nechat vysušit a po vysušení rozdrtit na prach. Při přesazování stačí nasypat asi lžičku prášku přímo ke kořenům rostlin.

Kosmetický pomocník

Banánové slupky obsahují velké množství hořčíku a draslíku. Proto jsou skvělou alternativou nejrůznějších peelingů, krémů a pleťových masek. Pokud trpíš na akné, dvakrát týdně pleť ošetřuj vnitřní stranou slupky. Vybírej si ale takové banány, které nebyly chemicky ošetřené. Jestliže tě trápí vrásky, dvakrát týdně si na postižená místa přikládej banánové slupky po dobu 30 minut.

bigstock-a-diy-mask-with-banana-coconu-324594832.jpg

Banánová slupka v pohodě nahradí peeling.
Banánová slupka ti může pomoct třeba v boji proti akné.

Ekologická leštěnka

Banánové slupky nezvládnou vyleštit jenom boty. Dost dobře se osvědčí také při úklidu domácnosti. Stačí vnitřní stranou přejet nejrůznější povrchy a ty pak doleštit hadříkem. Pro koncentrovanější přípravek seškrábané vnitřky slupek rozmixuj se lžící vody. Kromě úklidu domácnosti si banánové slupky poradí taky s čištěním zašlého stříbra a dalších šperků.

Krásné bílé zuby

Možná jsi slyšela, že jahody pomáhají s bělením zubů přírodní cestou. Kde ale čerstvé jahody uprostřed podzimu sehnat? Stejnou službu ti prokáže i obyčejná banánová slupka. Obsahuje totiž minerální látky jako mangan nebo hořčík, které zbaví zubní sklovinu skvrn a vybělí ji. Stačí si vnitřní stranu slupky přidržet několik minut na zubech a pak dočistit zubní pastou. Opakuj denně a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

Zatoč s bradavicemi

Bradavice jsou nepříjemným, mnohdy bolestivým a nevzhledným kožním problémem. Abys je odstranila, nemusíš navštěvovat ordinace zkušeného chirurga. Zkus s nimi zatočit nejprve s pomocí přírody. Kousek banánové slupky přilož na postižené místo, důkladně přelep náplastí a nech působit přes noc. Proceduru opakuj po dobu deseti dní. Na konci téhle lhůty by už měla jít bradavice opatrně odstranit.

Zrádné svědění

Kousnutí od komára nebo jiného po krvi lačnícího neřáda je nepříjemné. Místo může bolet a hlavně svědit. Od svědění, zarudnutí i otoku ti opět pomůže banánová slupka. Stačí postižené místo zhruba pět minut masírovat její vnitřní stranou a po kousnutí už nebude ani památky.

Snadné stěhování

Banánová slupka ulehčí taky stěhování. Pokud doma máš hladké podlahy, stačí pod nožky nábytku umístit malý kousek slupky a po něm nábytek jednoduše přesouvat. Minimalizuješ riziko odřené podlahy a stěhování zvládneš sama a bez pomocí dalších siláků.

Pryč se suchou kůží

Trápí tě suchá kůže na patách nebo loktech? Namísto mastných krémů tě jí zbaví obyčejná banánová slupka. Stačí její vnitřní stranou problémová místa pravidelně potírat. Na noc si nazuj hrubé ponožky a během několika dnů nebude po suché kůži na patách ani památky.

Znáš nějaké další tipy, jak využít banánovou slupku v domácnosti? Poděl se o ně s ostatními v diskuzi pod článkem.

Tagy: 
Související články