Sezóna „létajících klíšťat“ je tady. Jak se jim ubránit?

www.bigstockphoto.com
|
15. 09. 2019
|
Na první pohled může připomínat obávané klíště. Na rozdíl od něj je ale větší a má křídla. Často se zamotává do vlasů a libuje si v srsti zvířat. Tušíš, o čem je řeč? O otravné kloši jelení, které se lidově přezdívá „létající klíště“.

Tři milimetry i celý centimetr

Na rozdíl od klíšťat nemají kloše osm, nýbrž šest nohou. Jsou ale vyzbrojené silnými kusadly a krunýřem, který lze rozmáčknout jen stěží. V jehličnatých a smíšených lesích se s nimi setkáme na sklonku léta a během podzimu. Nejmenší exempláře mají kolem tří milimetrů, ti největší giganti pak měří klidně centimetr! Kloš jelení není s klíštětem biologicky vůbec příbuzná, přesto dokáže nadělat pořádnou paseku.

Krvežíznivá potvora

Kloš jelení se živí především zvířecí krví. Nejčastěji usedá na srst jelenů nebo další vysoké zvěře. V bezpečí ale nejsou ani domácí zvířata. Pokud kloš sedne na člověka, jde většinou o omyl. Lidská krev jí totiž příliš nechutná. Ve chvíli, kdy zahodí křídla a zakousne se silnými kusadly, není úniku. Kousnutí navíc docela bolí a jeho připomínkou je místo, které svědí klidně i několik dlouhých dnů.

Boreliózu nepřenáší, může ale způsobit zánět srdečního svalu

Na rozdíl od klíštěte kloš nepřenáší encefalitidy ani boreliózy. Přesto není její kousnutí tak úplně bez rizika. Člověka totiž může nakazit nepříjemnou bartonellou a tularémií. První zmíněná nemoc má většinou hodně pozvolný průběh. Pokud však parazit kousne jedince s oslabenou imunitou, hrozí zánět srdečního svalu. Tularémie zase může za to, že se v místě kousnutí vytvoří bolestivý hnisající vřed.

bigstock-autumn-september-landscape-be-235945774_0.jpg

Neškrábat, desinfikovat

Pokud se přeci jen podaří kloši zakousnout, na místě se může vytvořit svědivý bolák. Ten v žádném případě neškrábej, mohla by sis do podrážděné kůže zanést infekci. Raději postižené místo vydesinfikuj a po dobu několika dnů sleduj. Pokud by se v místě objevil hnisavý vřed nebo nápadné zarudnutí, je na místě navštívit lékaře. Po návštěvě lesa nezapomeň překontrolovat taky vlasy, kde se kloše rády shromažďují.

Repelenty si s nimi neporadí

Běžně dostupné repelenty si s kloší jelení neporadí. Na místě je proto přehodit přes sebe bundu a přes vlasy šátek vyrobený z klouzavého materiálu, na kterém nemá kloš šanci uchytit se. Z babských rad údajně funguje hřebíček namočený v Alpě, který na sebe naneseš pomocí rozprašovače. Kloše prý spolehlivě odrazuje česnek. Před cestou do lesa bys měla rozžvýkat dva stroužky. Ruku na srdce – odér, který se z tvých úst bude linout, odradí každého, včetně zmíněné kloše.

Máš zkušenost s kloší jelení? Dej nám vědět, co na ni platí do diskuze pod článkem.

Související články