Populární diety pro rok 2018. Na co si dát pozor?

redakce
Komerční článek
|
09. 07. 2018
|
Opět přichází doba, kde se obracíme k nejrůznějším dietám, abychom dohnaly to, co jsme během jarních měsíců nestihly. Pokud se i ty snažíš před dovolenou zhubnout do plavek, možná právě uvažuješ o některých populárních dietách letošního roku. Které to jsou a jaká s sebou nesou rizika?

Keto dieta

Původně byl tento styl stravování sestaven pro děti s epilepsií, aby došlo ke snížení jejich záchvatů. Nicméně po několika úpravách se z něj stala velmi oblíbená nízkosacharidová dieta. Pokud bys chtěla keto dietu zkusit, počítej s tím, že svůj jídelníček budeš vyplňovat pouze zdravými tuky a bílkovinami. Během několika dní vyčerpáš tělesné zásoby glukózy a dostaneš se do tzv. ketózy. Tělo v tomto stavu nemá dostatečný příjem energie, a tak začne zpracovávat zásoby, které si uložilo “na horší časy” - jinak řečeno spaluje tuk.

Jestliže se pro tuto dietu rozhodneš, můžeš se rozloučit s ovocem, obilovinami a všemi dalšími potravinami bohatými na sacharidy - jejich příjem je třeba držet na úplném minimu. Naopak si udělej zásoby avokáda, ořechů, semínek, masa a zeleniny s nízkým obsahem škrobů. Také si hlídej dodržování pitného režimu a neboj se solit! Aby dieta mohla fungovat, je třeba být opravdu striktní, jinak bys na její účinky mohla čekat zbytečně.

Jaké jsou nevýhody?

Vedlejším účinkem keto diety je silná únava a letargie. Během prvního týdne můžeš počítat dokonce i s bolestmi hlavy, duševním útlumem, závratí a mrzutostí.

Paleo dieta

Jestliže tě zaujala keto dieta, ale dělá ti problém být opravdu striktní, paleo dieta by pro tebe mohla být skvělou alternativou. Tady totiž nemusíš nijak zvlášť přemýšlet nad tím, co jednotlivá jídla obsahují. Stačí si položit otázku, zda by se k dané potravině mohli dostat naši předkové v paleolitu, ať už sběrači nebo lovci.

Paleo dieta funguje především z toho důvodu, že nás vrací do doby, kdy neexistovaly žádné zpracované potraviny, které by narušovaly naše přirozené trávení. To znamená, že ve tvém jídelníčku nezbude místo na mléčné výrobky, obiloviny, rafinovaný cukr ani mouku. Tvým nejlepším přítelem se na druhou stranu stane zelenina, ovoce, ořechy, semínka, vejce, ryby a maso.

bigstock-high-protein-food-of-meat-and-172117190.jpg

Bílkoviny ve stravě sytí a pomáhají udržovat svaly.
Některé diety mohou fungovat, musíš ale vědět, jak z nich přejít na běžnou stravu, nebo je dodržovat stále.

Jaké jsou nevýhody?

V případě, že paleo dietu budeš zakládat hlavně na mase, mohla bys snadno překročit doporučené denní množství nasyceného tuku a bílkovin. To zatěžuje ledviny a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Nedostatečný přísun sacharidů může také způsobit, že budeš mít méně energie, obzvlášť pokud pravidelně cvičíš.

Veganská dieta

Veganská dieta sice není žádný nový styl stravování, nicméně její popularita každoročně roste. Na rozdíl od výše zmíněných diet nezahrnuje žádné potraviny živočišného původu a tím pádem je založena především na sacharidech. Velkou výhodu má v tom, že si snadno pohlídáš svůj kalorický příjem, aniž bys musela na svých porcích nějak šetřit. Potraviny rostlinného původu navíc obsahují spoustu vlákniny, díky čemuž z nich mnohem lépe vstřebáš všechny živiny a dáš sbohem zácpě a dalším problémům s trávením.

Jak už bylo řečeno, veganská dieta vychází pouze z rostlin, proto do ní nepatří maso, vejce, mléčné výrobky ani ryby. Někdo by mohl namítat, že bys mohla postrádat bílkoviny, nicméně tento mýtus už byl dávno vyvrácen. Stačí, když do svého jídelníčku zařadíš kromě ovoce, zeleniny a obilovin také luštěniny, ořechy a semínka, a nemusíš se ničeho obávat.

Jaké jsou nevýhody?

Veganská dieta nezakazuje zpracovaná a smažená jídla, což by tvé hubnutí mohlo dost stížit. Snaž se proto používat hlavně celozrnné potraviny a udržuj svůj jídelníček skutečně pestrý. Jelikož rostliny nejsou plnohodnotným zdrojem vitaminu B12, určitě si kup vhodný doplněk stravy a pravidelně ho užívej.

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst na rozdíl od ostatních diet neříká, co máš a nemáš jíst, ale kdy to máš dělat. Tělo při této formě stravování využívá energetických (tukových) zásob, podobně jako při nízkosacharidové dietě, a tím pádem hubne. První půst obvykle probíhá dvanáct hodin a postupně se prodlužuje, takže se po nějaké době dostaneš na dva až tři dny v týdnu - zpočátku by mezi nimi měl být den s běžnou stravou.

Pokud s přerušovanými půsty teprve začínáš nebo si z jakýchkoli důvodů nemůžeš dovolit celý den nejíst, raději si zkus dát každý den pouze osm hodin na jídlo a zbylých šestnáct hodin se postit. Ať už si svůj přerušovaný půst rozložíš jakkoli, ujisti se, že piješ dostatek vody, obzvlášť když na tebe přijde pocit hladu. Pokud to nevydržíš, nic se neděje, nasyť se ovocem nebo zeleninou a zkus to zase příště.

Jaké jsou nevýhody?

Bohužel, pocity hladu mohou způsobit, že se ti rozhodí hormony, což může mimo jiné ovlivnit tvůj menstruační cyklus. Neuspokojené chutě mohou navíc vést k následnému přejídání. Proto je vždy třeba naslouchat svému tělu a raději postupovat po malých krůčcích.

Všechny diety, a to nejen ty popsané výše, mají jeden společný znak - aby fungovaly, musí se dodržovat dlouhodobě. Jedině tak se totiž spolehlivě ochráníš před nežádoucím jojo efektem a o něco se přiblížíš ke své vysněné postavě.

Související články