Podzimní úklid a tipy, jak se z něj nezbláznit

Bigstockphoto
|
12. 10. 2022
|
Úklid je záležitostí, kterou mnoho z nás provádí s jistou nechutí. Zvláště před Vánoci máme tendence „dát do pucu“ i místa a věci, na které se během roku tak trochu zapomínalo. Abys všechno nehonila na poslední chvíli, vsaď na podzimní úklid.

Nedej stresu šanci

Říkáš si, proč bys měla kromě vánočního úklidu ztrácet čas ještě s tím podzimním? Ve skutečnosti tě nechceme obrat o drahocenné chvilky s rodinou nebo přáteli, jediným důvodem, proč bys letos měla vsadit na podzimní úklid je skutečnost, že minimalizuješ předvánoční stres. Tomu se asi nejde úplně vyhnout, vhodně naplánovaným úklidem ho ale můžeš přece jen trochu zmírnit.

Udělej si pořádek v šatníku

Říká se, že to, co jsi neměla více než rok na sobě, si nezaslouží zabírat místo v tvém šatníku. Přebytečné šatstvo vytřiď a udělej třeba dobrý skutek tím, že ho věnuješ charitě nebo nějaké neziskové organizaci. Šatník důkladně poskládej, vyhoď zničené věci a ty sezónní ulož do krabic nebo vrchních polic.

Okna a záclony

Co si budeme nalhávat, umývání oken je otrava. Přesto se mu ale čas od času stejně nevyhneme. Aby ses téhle činnosti nevěnovala ve chvíli, kdy venku začne mrznout, zaměř se na ni už během podzimního úklidu. Během mytí oken vyzkoušej triky našich babiček, které přidávaly do vody trochu octa nebo pudingového prášku. Okna pak dolešti novinami. Nezapomeň ani na závěsy a záclony, které v sobě zachytávají spoustu prachu.

bigstock-hands-with-napkin-cleaning-win-292712824.jpg

Podzimní úklid ti může pěkně ulehčit šílenství před svátky zimy
Bigstockphoto
Udělej si náskok a nezblázni se z úklidu před Vánocemi!

Vrhni se na pohovky a postele

Firmy zaměřující se na čištění pohovek nebo matrací mají před Vánoci standardně plný diář. Většinou také šponují ceny a snaží se „vytřískat“ ze zákazníků co nejvíc. Aby ses tomuhle předvánočnímu šílenství vyhnula, objednej si službu čištění matrací a pohovek s předstihem. Vsadit samozřejmě můžeš i na čištění svépomocí, většinou ale nikdy nedosáhneš takového efektu jako když oslovíš odborníka.

Nezapomeň na koberce

Koberce, stejně jako záclony a závěsy, v sobě ukrývají celou řadu na první pohled neviditelných nečistot. Jde třeba o zvířecí chlupy, drobky, prach, exkrementy roztočů i další věci, které ve svých domácnostech nechceme. Během podzimního úklidu koberce a textilní předložky důkladně vyklepej, vysaj, případně si na jejich čištění opět pozvi odbornou firmu.

Sklo, keramika a lapače prachu

Ruku na srdce – kdo z nás nemá doma nějaký ten lapač prachu? Slon pro štěstí, sada hrnečků po babičce nebo suvenýry z cest. I ty si ale zaslouží naši péči. Abys vše nehonila na poslední chvíli, vrhni se na jejich očistu už během podzimních měsíců. Kromě lapačů prachu se zaměř taky na sklo a porcelán, umístěný ve skleněných vitrínách. Možná tě zarazí, kolik prachu se na něm usadí, když ho pravidelně nepoužíváš a nemyješ.

Nech si doma uklidit

Pokud nemáš na podzimní, případně generální vánoční úklid čas, existuje ještě jedna alternativa. Tou jsou profesionální úklidové firmy, kterých využívá stále více tuzemských domácností. Za úklid bytu o dispozici 3+1 dáš asi 2 000 Kč. Úklid přitom profesionálům zabere zhruba 6–7 hodin. U dvoupatrové vilky je cena o něco vyšší a úklid trvá asi dva dny. S výběrem vhodné úklidové firmy ale dlouho neotálej. V období před svátky je nutné ji objednávat přibližně 14 dní předem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články