Podzimní prázdniny se blíží. Už máš hlídání pro děti?

www.bigstockphoto.com
|
11. 10. 2019
|
Sotva skončily jedny, už jsou tady další. Řeč je o prázdninách. Ty další – podzimní čekají ratolesti v úterý 29. října a středu 30. října. Ani v pondělí ale děti do školy nepůjdou. Slavíme totiž Den vzniku samostatného československého státu.

Pokud máš menší dítka, která ještě nevydrží bez dozoru, pravděpodobně přemýšlíš, jak pro ně zajistit hlídání. Pokud nemáš to štěstí a nemůžeš pracovat z home office nebo si vzít volno, nabízí se ještě alternativa v podobě babiček nebo tetiček. Když ale ani tohle neklapne, na místě je přemýšlet o profesionálním hlídání. Jak to funguje a jak takovou „hlídačku“ vlastně vybrat? Máme pro tebe pár rad a tipů.

Hlídačky přes agenturu

Zřejmě nejrozšířenějším způsobem, jak sehnat paní nebo slečnu na hlídání, je oslovení agentury, která se na hlídání dětí specializuje. Mnoho agentur určitě najdeš ve svém okolí a internet je v tomhle případě sázkou na jistotu. Vždy ale sázej pouze na známé a ověřené agentury, které na našem trhu působí delší dobu. Ty ve svých řadách zaměstnávají pouze zkušené zaměstnance s odpovídajícími dovednostmi i případným vzděláním.

Jedinou menší nevýhodou je pravděpodobně cena služeb, které si profesionální agentury účtují. Cena za pravidelné hlídání se pohybuje mezi 130 až 200 korunami za hodinu, u jednorázového či nepravidelného hlídání může být o něco vyšší. Některé agentury mají v nabídce i hlídání například na 24 hodin či víkend, a to za cenu kolem jednoho tisíce korun za den. Ceny se ale samozřejmě liší v závislosti na konkrétním regionu i požadavcích rodiče.

Hlídačky zajištěné svépomocí

Méně nákladnou variantou je vyhledání paní nebo slečny na hlídání na online tržišti nebo specializovaných stránkách, které se na tyto služby zaměřují. Poptat vhodné hlídání můžeš taky na základě doporučení někoho z rodiny nebo sousedů. Osobní doporučení je to nejcennější a většinou jde o sázku na jistotu. Pokud ale zvolíš druhou zmíněnou variantu (online inzeráty), měla by sis zájemkyni o hlídání důkladně proklepnout.

bigstock-female-mature-nanny-helping-li-257085829.jpg

Chůvy můžou hlídat, ale i ledacos naučit.
Pokud ve tvojí rodině chybí babička, i zkušená chůva ji může nahradit. Třeba ta, která se vnoučat nedočkala.

Cenu si v tomhle případě stanovují ženy a dívky (v hlídání dětí jednoznačně převažují nad muži) samy. Mimo Prahu se ceny pohybují zhruba mezi 80 až 150 korunami za hodinu, výjimečně lze najít třeba studentku, která ti dítko pohlídá za 60 korun. V Praze jsou pak ceny vyšší, obvykle mezi 130 až 220 korunami za hodinu. Většinou hlídaní zajišťují studentky, ale v hojném počtu také důchodkyně. Nemalé je také procento tzv. „profesionálních chův“, které hledají rodinu.

Osobní pohovor a první dojem je nejdůležitější

Říká se, že udělat první dojem trvá zhruba 0,1 sekundy. Za tuhle kratičkou chvilku určujeme důvěryhodnost a krásu. Za další zhruba 3 sekundy si pak děláme názor například na vůdcovské schopnosti, svědomitost nebo dominanci dané osoby. Osobní pohovor s vybranou slečnou nebo paní na hlídání by měl proto být alfou a omegou pro rozhodnutí, zda dítko svěřit vybrané ženě či nikoli.

Na pohovor s potenciální zájemkyní o hlídání by ses měla důkladně připravit. Jako první jí seznam se svou rodinou, vysvětli, jak to v ní vlastně funguje, a nech chůvu, aby se představila tobě i dětem. Pokud jde o starší dítka, měla bys brát na jejich názor ohled. Zjisti, kolik dětí a jak často chůva hlídala, jaké je její vzdělání a zkušenosti. Připravit si můžeš taky několik modelových situací a pozorovat, jak na ně zareaguje. Při pohovoru poslouchej, co chůva říká, ale pozoruj taky, jak se chová. Neverbální komunikace může mnohé napovědět.

Chůvy se obvykle stávají členkami rodiny

Zajímavé na celé problematice je také to, že většina chův, které hlídají děti dlouhodobě, se dřív nebo později stane součástí rodiny. Spolehlivá chůva napomáhá celkovému dobrému fungování rodiny, probírá s maminkou dění okolo dítěte, sdílí s ní pokroky i malá trápení. S rodinou spolupracuje dlouhodobě a mnohdy zde vznikají velmi pevné citové vztahy. Někdy může dokonce suplovat chybějící babičku nebo kamarádku.

Pokud o jednorázovém hlídání na prázdniny nebo chůvě, která bude součástí domácnosti, vážně uvažuješ, nenech se odradit hloupými řečmi nevzdělanců o tom, že takových služeb využívají jen nezodpovědné nebo zhýčkané paničky, které neví, co si počít s vlastním životem. Ve skutečnosti služeb využívají ženy i muži, kteří jsou extrémně pracovně vytíženi a nechtějí, aby jejich děti zbytečně strádaly.

Máš zkušenosti s hlídáním dětí nebo profesionální chůvou? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články