Pečený tvaroh. Rychlá a zdravá pochoutka na spoustu způsobů

Bigstockphoto
|
06. 01. 2023
|
Miluješ tvarohové koláče? Tu vrstvu tvarohu na těstě, v nejrůznějších kombinacích se slaďoučkým ovocem nebo třeba s oříšky a kokosem? Pak si určitě zamiluješ pečený tvaroh.

Co si pod tím představit? To, co slyšíš! Během chvilky můžeš mít před sebou takový luxusní tvarohový koláč bez těsta. Je to zdravější, protože do sebe nenaláduješ tunu mouky. A pro vyznavače low carb stravování (a v některých verzích i ketogenní diety) je to top recept, na který nedají dopustit.

Recept, který si můžeš přizpůsobit

Celý proces trvá zhruba 20 minut – stačí si tvaroh připravit a péct. Při pečení dávej pozor a často ho kontroluj, snadno se může během chvilky připálit.

Co potřebuješ: 250 g měkkého tvarohu (nejlepší je na to tučný), vejce, 2 lžíce zakysané smetany (nemusí být), pár kapek vanilkového aroma, sladidlo (pokud nechceš použít cukr, doporučujeme xylitol, erythritol nebo čekankový sirup), ovoce podle chuti (můžeme doporučit jahody – hrst), oříšky podle chuti (dá se experimentovat s hořkou čokoládou, kokosem, semínky)

bigstock-small-round-pies-filled-with-v-246006388.jpg

Tvaroh je bezvadný zdroj bílkovin!
Bigstockphoto
Miluješ tvarohové koláče, ale děsíš se klasického těsta? Prostě si dej jen tvaroh!

Jak na to?

  • Všechno kromě ovoce a oříšků smíchej a dej do formy nebo malé zapékací misky.
  • Ovoce a oříšky (nebo jinou posypku) dej navrch.
  • Peč zhruba 15 minut na 170 °C.
  • Nelekej se, tvaroh nejdřív hodně nabyde, později zase splaskne. Je to tak v pořádku.

Náš tip: Vyzkoušej pečený tvaroh s jablky a skořicí. Pokud tuhle dvojku miluješ, jen stěží si tvarohovou dobrotu odtrhneš od úst!

Co s tímhle receptem získáš? Zdravou svačinku nabitou bílkovinami doplněnou o nějaký ten ovocný cukřík a zdravý tuk z oříšků/čokolády/kokosu. Je jen na tobě, jak s receptem naložíš, když ale nepřidáš cukr, bude to super a tvoje tělo ti poděkuje!

Znáš pečený tvaroh a připravuješ si ho, nebo o něm slyšíš poprvé?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články