Zubní pasta čistí zuby, ale taky naleští nehty a zbaví prkénko odéru z potravin

Shutterstock
|
03. 11. 2023
|
Zubní pasta nemusí sloužit jen k čištění zubů. Uplatnění najde i při běžných činnostech v domácnosti. Odstraní zápach z prkénka, nečistoty z žehličky a šperky budou díky ní zase krásné a lesklé. Co dalšího umí?

Už žádné zamlžené brýle

Taky tě štvou zamlžené brýle anebo sklo v koupelně, ve kterém se během sprchování nevidíš? Vyzkoušej tenhle jednoduchý trik. Na brýle (a je jedno, jestli ty dioptrické anebo potápěčské) či zrcadlo jednoduše vytlač malý hrášek pasty a přelešti. Plocha se už nebude více mlžit.

Na puchýře a štípance

Prošla ses letní krajinou a domů si přinesla nespočet štípanců od bodavého hmyzu? Pokud nemáš po ruce osvědčené pomocníky se svěděním a zarudnutím, skvěle ti poslouží právě zubní pasta. Jednoduše ji nanes na poštípané místo a nech působit přes noc. Štípanec přestane svědit, zaschne a rychleji se zahojí. Stejně postupuj také v případě puchýřů.

Zápach nemá šanci

Zbavit krájecí prkénko, potažmo naše ruce nepříjemného odéru česneku, cibule nebo ryb je mnohdy nadlidský úkon. Jeden trik ale přeci jen existuje. Promni v rukou hrášek pasty anebo pastou potři prkénko, důkladně vydrbej a poté opláchni studenou vodou. Po zápachu nezbyde ani stopa.

shutterstock_365930975.jpg

Zubní pasta platí v domácnosti za skvělého pomocníka!
Shutterstock
Zubní pasta ti může pomoct se zamlžujícími se brýlemi i zašlými šperky.

Na připáleniny a spáleniny

Podařilo se ti připálit hrnec a víš, že myčka si s ním neporadí? Zároveň nemáš čas vydrhnout hrnec drátěnkou? Pak si opět na pomoc přizvi zubní pastu. Zubní pasta zvládne vyčistit také plochu žehličky. Jednoduše na ni nanes malý hrášek, vylešti mokrým hadříkem a opláchni. Pokud se během žehlení anebo vaření popálíš, použij zubní pastu jako první pomoc.

Čisté stříbro a drahé kamení

S oblíbenými šperky nemusíš dvakrát ročně do klenotnictví, kde jim od nečistot pomůžou ultrazvukem. Šperky vyčistíš jednoduše doma. Vezmi si starší kartáček, na který naneseš pastu a jednotlivé šperky čisti tak jako zuby. Jen pozor, aby ti šperk nevyklouzl a neskončil v odpadu.

Krásné nehty

Nestíháš manikúru, a přesto potřebuješ, aby se tvoje nehty leskly? Opět si přizvi na pomoc zubní pastu. Nanes ji na jednotlivé nehty a přečisti starším kartáčkem nebo odličovacím tamponem. Pasta zbaví nehty nečistot i případného žlutého zabarvení.

Rozluč se s opary a akné

Objevil se ti na rtech bolestivý opar? Pokud nemáš po ruce nejrůznější mastičky anebo drahé náplasti, podobnou službu ti prokáže i stará dobrá zubní pasta. Jednoduše ji před spaním nanes na opar a nech do rána působit. Puchýřek vyschne a rychleji se zahojí. Stejný postup můžeš vyzkoušet také v případě akné.

Už žádné skvrny

Zubní pasta si skvěle poradí také s na první pohled neodstranitelnými skvrnami na oblečení anebo kobercích či sedačkách. U oblečení pastu nanes přímo na skvrnu a tři tak dlouho, dokud skvrna nezmizí. Pak oděv vyper jako obvykle. Pokud chceš odstranit flek na koberci, nanes zubní pastu na skvrnu a vydrhni místo drsnějším kartáčkem. Poté ho dobře opláchni čistou vodou.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články