Nejlepší horké nápoje, které tě na podzim pěkně zahřejí

Shutterstock
|
21. 11. 2022
|
Podzim o sobě dal v posledních dnech pořádně vědět. Pokud se stejně jako my klepeš zimou, máme pro tebe několik receptů na lahodné horké nápoje. Ty tě zahřejí nejen zvenku, ale zejména zevnitř, a jsou skvělou prevencí před nachlazením.

Med, citron a zázvor

Zázvor má silné antiseptické účinky, med působí jako přírodní antibiotikum a citron ti dodá pořádnou dávku vitamínu C.Pokud tyhle tři zázraky zkombinuješ, nepřijde si na tebe nebezpečná chřipka ani nepříjemné nachlazení. Kořen zázvoru oloupej a nakrájej na menší kolečka nebo nastrouhej na jemném struhadle. Zalij teplou nebo vroucí vodou a než přidáš med s citronem, nech nápoj maličko zchladnout.

Jablka a skořice

Ano, uznáváme kombinace jablka a skořice se spíše hodí pro studené zimní večery. Ani na podzim ale těmhle lahodným chutím mnozí neodolají. A jak si tenhle nápoj připravit? Kostičky jablek a tyčinky skořice můžeš ve vodě povařit, a tak získáš úžasný teplý kompot, který provoní celý byt. Pro výrobu nápoje je však stačí jen zalít teplou vodou a nechat vylouhovat. Dochutit můžeš medem nebo citronem. Jablka mají vysoký obsah antioxidantů, skořice naopak desinfikuje a harmonizuje hladinu krevního cukru.

Pomeranč, zázvor a skořice

Ačkoli jsou citrusové nápoje spíše doménou letního období, ani na podzim nepřijdou zkrátka. O kombinaci zázvoru, citronu a medu jsme se už bavili výše. Pokud chceš vyzkoušet něco opravdu netradičního, vsaď na kombinaci pomeranče, zázvoru a skořice. Kousky vypeckovaného pomeranče, skořici a nastrouhaný zázvor jednoduše přelij horkou vodou nebo všechny ingredience na chvíli povař ve vodě. Výsledek tě velmi mile překvapí.

Jablečný punč

A u ovoce ještě chvíli zůstaneme. Pokud máš chuť na něco ostřejšího, připrav si lahodný domácí punč. Na přípravu budeš potřebovat litr jablečného džusu, pět delších svitků skořice, dvě hvězdičky badyánu, pět centilitrů calvadosu, pět centilitrů kvalitního rumu, jablko, citronovou šťávu a třtinový cukr. V hrnci svař jablečný džus s kořením a cukrem. Koření poté vyjmi, a šťávu smíchej s calvadosem a rumem. Dochuť citronovou šťávou a jablkem nařezaným na kostičky.

shutterstock_323511647.jpg

Alkohol zahřeje, ale nespoléhej na něj často!
Shutterstock
Jablečný punč si s velkou pravděpodobností zamiluješ!

Tradiční svařák

Období vinobraní je sice za námi, to ale neznamená, že se musíš vzdát oblíbeného vinného moku. Připravit si z něj totiž můžeš chutné svařené víno. K přípravě svařáku budeš potřebovat 1 citron, 1 pomeranč, 400 ml vody, 120 g hnědého třtinového cukru, 6 hřebíčků, špetku muškátového oříšku, 1 svitek skořice a 1 láhev červeného vína. Citron a pomeranč očisti a nakrájej na malé kostičky. Do hrnce nalij vodu, přidej citrusy, cukr, koření a vař zhruba deset minut. Nakonec smíchej s vínem a maličko prohřej.

bigstock-glass-of-mulled-wine-152143505.jpg

Svařit víno je jednoduché.
Bigstockphoto
Sezóna svařáku je tady!

Mléko s rumem a skořicí

Tahle netradiční kombinace tě možná na první pohled nezaujala, věř ale, že výsledek nenechá nikoho chladným. Potřebovat budeš asi 800 ml plnotučného mléka, 4 lžíce hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml rumu, 1 svitek skořice a mletou skořici. Mléko přiveď v hrnci k bodu varu a doslaď ho vanilkovým i obyčejným cukrem. Ještě horké mléko vyšlehej do pěny a smíchej s rumem. Nápoj nalij do vysokých sklenic a ozdob mletou skořicí.

Horká smetanová čokoláda

Potřebovat budeš 100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření, 600 ml mléka, 1 vanilkový cukr, třtinový cukr, 100 ml smetany 33%, špetku kakaa a skořici na posypání. Mléko v hrnci přiveď k bodu varu a nalámej do něj čokoládu. Oslaď vanilkovým cukrem a ještě horké vyšlehej do pěny. Ve sklenici ozdob našlehanou šlehačkou a posypej skořicí.

Alkoholová bomba

Na přípravu tohohle nápoje budeš potřebovat 0,5 l vaječného koňaku, 0,25 l whisky nebo mléka na zředění a šlehačku na ozdobení. V hrnci nech svařit vaječný koňak a whisky. Pokud je směs příliš hustá, zřeď ji mlékem. Nalévej ho vysokých sklenic a ozdob našlehanou šlehačkou.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články