Nejlepší cukroví, které na vánočním stole nesmí chybět

Bigstockphoto
|
24. 11. 2022
|
Vánoce se kvapem blíží. Do nejkrásnějších svátků roku zbývá několik posledních dnů. Nemáš napečeno? Nezoufej! Pořád stíháš. Máme pro tebe několik receptů na nejoblíbenější vánoční cukroví, které nesmí na vánoční tabuli chybět.

Které cukroví vyhrává?

Podle jedné z anket peče asi 80 % českých domácností. Mezi nejoblíbenější cukroví pak patří těchto pět želízek v ohni. Na prvním místě se bezkonkurenčně umístily vanilkové rohlíčky, druhé místo obsadilo linecké cukroví, na třetím skončila vosí hnízda, čtvrté místo patří pracnám a páté místo potom voňavým perníčkům.

Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky

Když nevíš, jak rozproudit vánoční večírek nebo předvánoční setkání, zeptej se všech přítomných na vanilkové rohlíčky. Uvidíš, jak najednou všichni pookřejí a začnou se triumfovat v tom, čí recept je ten nejlepší. Každý má totiž ten svůj „zaručený“ a my pro tebe máme taky jeden.

Na vanilkové rohlíčky budeš potřebovat: 80 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 žloutek, 100 g hladké mouky, špetka soli, 100 g vlašských mletých ořechů, trocha nastrouhané kůry z biocitronu a vanilkový cukr smíchaný s moučkovým cukrem na obalení.

Postup přípravy vanilkových rohlíčků: Na větším válu ze zmíněných ingrediencí vypracuj hladké těsto. To zabal do potravinové folie anebo alobalu a nech v ledničce odležet do druhého dne. Jakmile bude těsto odležené, začni s tvarováním rohlíčků.

To můžeš provádět ručně anebo za pomocí cukrářského strojku. Rohlíčky klaď na plech vyložený pečicím papírem anebo vymazaný tukem. Peč při 160 stupních asi 8 až 10 minut. Po vychladnutí obaluj v cukru.

Náš tip: Do moučkového cukru, který použiješ na výrobu těsta, můžeš zapracovat vanilkové aroma nebo několik zrníček čerstvé vanilky. Rohlíčky budou ještě chutnější.

bigstock-german-and-austrian-traditiona-272450191.jpg

Jak se pečou vanilkové rohlíčky? Poradíme!
Bigstockphoto
Vanilkové rohlíčky jsou úplným synonymem Vánoc!

Linecké cukroví pro opravdové mlsouny

Možná si ještě pamatuješ na doby, kdy se na vánoční stromeček věšelo opravdové cukroví. Nešlo jenom o oblíbené perníčky, ale také kousky lineckého cukroví. Dům se rázem převlékl do voňavého kabátku, kterému kralovala vůně čerstvých větviček a sladkého cukroví. O vánoční atmosféru tak bylo rázem postaráno.

Na linecké cukroví budeš potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 1 žloutek, kůru z poloviny citronu, mouku na vál a tuk na plech.

Postup přípravy lineckého cukroví: Připrav si větší mísu, do které proseješ mouku a cukr. Přidej změklý tuk, žloutek, a nastrouhanou kůru z citronu. Poté vypracuj hladké těsto. Pokud by bylo těsto příliš tekuté, přidej mouku. V opačném případě můžeš přidat další kousek změklého másla.

Jakmile je těsto hotové, zabal ho do potravinové folie anebo alobalu a do druhého dne ulož v ledničce. Po uležení si na pomoučeném vále těsto rozválej asi na 3 mm silný plát. Z toho následně vykrajuj nejrůznější tvary a klaď je na plech vymazaný tukem anebo plech vyložený pečícím papírem. Peč ve středně vyhřáté troubě několik minut.

Náš tip: Po upečení jednotlivé kousky cukroví poskládej do krabic a na plata tak, aby tvary zůstaly rovné. Slepovat je můžeš marmeládou či krémem.

bigstock-mixed-christmas-cookies-color-243624604.jpg

Linecké těsto milujeme po celý rok. O Vánocích je na něj ale nejvhodnější čas.
Bigstockphoto
Cukroví z lineckého těsta? To pro mnohé nemá konkurenci!

Nepečená vosí hnízda

Nemáš ani jeden druh cukroví a nechceš, aby u tebe zel stůl prázdnotou? A co takhle vyzkoušet cukroví, které se nepeče a hotové je doslova během několika minut. Potřebovat budeš několik základních surovin a pár minutek volného času. Vůně rumu ti jistě rozproudí krev v žilách a navodí tu správnou atmosféru.

Na těsto budeš potřebovat: 250 g piškotů, 400 g cukru moučka, 150 g změklého másla, 2,5 vrchovaté lžíce kakaa, 5 lžic rumu a 5 lžic mléka. Na náplň si potom připrav: 70 g cukru moučka, 80 g změklého másla, 1 žloutek a rum podle chuti. Zapomenout nesmíme ani na piškoty, kterými vosí hnízda přiklopíš.

Postup přípravy vosích hnízd: Nejdříve začni přípravou těsta. Piškoty rozmixuj, smíchej je s cukrem, máslem, kakaem, rumem a mlékem. Těsto vypracuj. Pokud by bylo dlouhou dobu příliš drobivé, přidej ještě trochu mléka. Jakmile bude těsto hotové, opět ho zabal do folie a ulož do ledničky. Vrhni se na přípravu krému. Do větší misky si dej máslo, cukr, žloutek a vypracuj hladký krém (pomoz si ručním šlehačem). Jakmile se krém spojí, zapracuj do něj rum podle chuti.

Poté, co bude těsto uležené a krém připravený, vrhni se na přípravu samotných vosích hnízd. Aby se ti s formičkou dobře pracovalo, nejdříve ji vždy naplň moučkovým cukrem (přebytky vysypej) a až pak začni pěchovat těsto. Doprostřed udělej prstem otvor na náplň a hnízda naplň. Uzavři piškotem a ukládej do krabice, kde necháš hnízda odpočinout.

Náš tip: Vosí hnízda můžeš ještě před podáváním poprášit moučkovým cukrem.

vosi-hnizda.jpg

Vosí hnízda zvládneš taky. A jak jsou výborná!
Pixabay
Jedinečná, nezaměnitelná. Taková jsou vosí hnízda.

Snadné pracny

Že jsi o pracnách nikdy neslyšela? Pak jsi ale určitě zaslechla něco o medvědích tlapkách nebo prackách. I tak se totiž pracnám přezdívá. Pracny se na vánoční tabuli lstivě vnucují svými tvary, které nebývají jen medvědí. Narazit můžeš na oříšek, hvězdičku, tyčinku nebo kohoutka. Vše záleží na konkrétní sadě formiček, které pro výrobu pracen použiješ.

Na těsto budeš potřebovat:  70 g mletých vlašských ořechů, 140 g moučkového cukru, 140 g změklého másla, 210 g polohrubé mouky, 2 malá vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, nastrouhanou kůru z 1/2 biocitronu.

Postup přípravy pracen: Všechny suroviny nasypej do misky a zpracuj vláčné těsto. Zabal ho do potravinové folie anebo alobalu a nech v ledničce odpočinout alespoň po dobu šesti hodin. Po uležení si předehřej troubu na 150 stupňů a připrav formičky, do kterých budeš prsty vtlačovat uležené těsto. V troubě peč asi 5 – 7 minut a po vytažení vyklápěj. Hotové pracny můžeš posypat moučkovým cukrem nebo ho v něm přímo obalit.

Náš tip: Aby ses s formičkami netrápila, mysli na to, že ty kovové bude potřeba vymazat máslem anebo jiným tukem. Pokud vlastníš formičky silikonové, ty nevymazávej. Na těstě by tak nevynikla jejich kresba.

bigstock-czech-shortbread-cookies-pracn-174356431.jpg

Pracny k Vánocům neodmyslitelně patří.
Bigstockphoto
Pracny, to nebyla záležitost jen našich babiček. Tenhle zvyk stojí za to si uchovat!

Voňavé a ihned měkké perníčky

Perníčky nesmí na vánoční tabuli chybět. Kromě toho, že si na nich pochutnáš, prověříš také svou kreativitu. Ono namalovat takový perníček není jenom tak a některé kousky jsou opravdovými uměleckými díly. Pokud nejsi zrovna dvakrát zručná, nevadí, existují speciální vytlačovací formičky na perníčky, jejichž součástí je i vánoční kresba.

Na těsto budeš potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce dobrého tekutého medu, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 1 žloutek na potření po upečení a bílkovou polevu na ozdobení (z bílků a citronové šťávy).

Postup přípravy perníčků: Ve větší míse smíchej všechny suché přísady. Přidej ostatní ingredience a zpracuj na měkké těsto. Pomoci si můžeš také kuchyňským robotem. Hotové těsto zabal do mikrotenového sáčku a nech přes noc uležet v lednici. Jakmile bude těsto odleželé, předehřej si troubu na 160 stupňů.

Plechy na pečení si vylož pečícím papírem. V malé misce vidličkou rozmíchej žloutek s jednou lžící vody. Odležené těsto vyválej na pomoučeném vále na tloušťku půl centimetru, vykrajuj z něj tvary a skládej na plech. Peč asi 8 – 10 minut. Ihned po vytažení z trouby hotové perníčky potři rozmíchaným žloutkem s trochou vody. Nech vychladnout na mřížce a teprve poté zdob polevou.

Náš tip: Tyto perníčky nemusíš nechávat několik dlouhých týdnů odležet. Perníčky jsou totiž téměř okamžitě měkké a připravené ke konzumaci.

bigstock-christmas-homemade-gingerbread-266158975.jpg

Vánoční perníčky se dají konzumovat klidně hned!
Bigstockphoto
Nezaměnitelná vůně i chuť. Perníčky prostě musíš mít.

Vtípek závěrem

Pokud se ti vážně nechce péct, máme pro tebe tip na opravdu rychlé rumové pralinky. Potřebovat budeš jenom duté čokoládové figurky rum a dobré zuby. Vezmi si dutou čokoládovou figurku, ukousni jí hlavu a dolij až po okraj rumem. Neskladuj a rovnou konzumuj! :-) Tak tedy šťastné a veselé!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články