Malý kočičí snář: Co znamená 8 nejčastějších snů?

Bigstockphoto
|
25. 12. 2021
|
Kdykoli usínáš, vystavuješ se možnosti, že se ti bude něco zdát. Něco krásného, z čeho se jen nerada probudíš, něco hrozného nebo divného, takže na to musíš celý den myslet. Kde se sny berou a co znamenají ty nejčastější?

Co je to vůbec sen? Podle psychologů jde o iluzorní zobrazení reality, což znamená, že něco prožiješ nebo jsi svědkem něčeho, co se reálně nestalo. Sny vytváří mozek, podvědomí a nevědomí, což jsou „škatulky“ v mozku, které si, když jsme vzhůru, neuvědomujeme, nebereme je v potaz. Co ale určuje, co se nám bude zdát? A co znamenají ty nejčastější motivy? Dokážeme pomocí snů předpovídat budoucnost?

Co určuje naše sny?

Sny zdaleka nejsou neprobádanou oblastí. Vědci se o ně stále zajímají a v průběhu historie přišli například na to, že sny mohou být ovlivněny třeba vnějšími zdroji – když je ti zima, protože jsi ze sebe dokonale odkopala peřinu, můžeš zažít pořádný pocit zimy ve snu, třeba můžeš stát venku na mrazu ve spodním prádle. 

Dalšími podněty mohou být ty vnitřní – hlad, žízeň nebo třeba bolest. Pokud se ve snu plazíš po poušti a máš pocit, že umřeš žízní, možná se co nevidět vzbudíš a zjistíš, že jestli okamžitě nesáhneš po skleničce vody, tak ti bude špatně i v realitě. 

Koneckonců velkým zdrojem snů jsou naše myšlenky, příjemné i nepříjemné vzpomínky, které jako by se stále vracely, abychom je konečně vyřešili… 

Nebo mohou být sny založené na náhodě – určitě už se ti někdy zdálo něco naprosto absurdního, jako třeba že jsi jela do práce na velbloudovi. 

Nejčastější sny: nahota, sex nebo vypadané zuby

Podle odborníků se nemůže jeden a ten samý sen zdát více lidem, ale principy být stejné mohou. Tak vzniká seznam snů, které se nám zdají nejčastěji:

Smrt: to nejděsivější zas tak děsivé být nemusí. Lidé věří, že smrt ve snu předchází nějaké změně v životě – větší či menší, k životnímu posunu v pozitivním slova smyslu. To, že ve snu zemře někdo, kdo je ti blízký, může znamenat, že o něj máš z nějakého důvodu strach, aniž by sis to třeba uvědomovala.

Padání: pravděpodobně nemáš nad svým životem takovou kontrolu, jakou by sis přála. 

woman-2197947_1280.jpg

Cestování, sex nebo smrt. To jsou nejčastější témata snů.
Pixabay
Některé sny se zdají častěji než jiné.

Nahota: jestli ses ocitla nahá před kolegy při pracovním mítinku, znamená to, že se v tomto prostředí cítíš zranitelná. Prozrazuje to na tebe i strach prosadit se v životě. 

Sex: toužíš po intimitě, kterou právě nemáš. Možná se také cítíš osaměle nebo bys ráda porozuměla sama sobě. Sex s konkrétním, známým člověkem nemusí nutně znamenat, že tě podvědomě přitahuje. Pokud se ti zdá například o sexu s kolegou, dost možná to znamená, že si pracovně rozumíte a pracujete spolu rádi. 

Pronásledování: je jedno, jestli utíkáš před člověkem, nebo před příšerou, kterou v realitě nikdy nepotkáš. Nejčastější výklad takového snu, kdy tě někdo nebo něco pronásleduje, je pocit ohrožení. Někdy bývá takový sen vykládán jako hrozba nebezpečí, které tě může potkat.

Zkouška: ať už jsi ze školy pryč, nebo ještě studuješ, o zkoušce se ti může zdát úplně běžně. Možná máš pocit, že jsou tvoje kroky a myšlenky někým sledovány, cítíš se být pod drobnohledem a bojíš se, že někoho zklameš. Zkouška ve snu značí tvou nejistotu v životě.

Cestování: vidíš se ve snu jet autem, autobusem, vlakem nebo cestuješ ještě jinak? Všechny způsoby cestování ve snu spojuje touha po nějaké životní změně, po pohybu kupředu. Možná ti nevyhovuje situace, v níž se nacházíš, a ráda bys „z ní odjela“.

Nemocné nebo chybějící zuby: pokud se ti zdá, že máš nemocný zub, pravděpodobně tě čekají nemalé starosti. Chybějící zub značí možnou nemoc. Když zub ve snu jen bolí, čeká tě štěstí a úspěch. Když ti zub vypadne, dost možná se dozvíš o nějakém úmrtí v bližším kruhu lidí.

Sny se ve většině případů neplní

Často se stává, že se lidem zdá sen o něčem, co právě řeší. Vyleká je tak sen, že jejich problém nedopadne dobře. Většina snů se ale nenaplňuje, jde o shluk událostí, které se odehrají v hlavě a kterých se možná bojíme. To, že se ti v noci zdálo, že tě vyhodí z práce, neznamená, že tě opravdu a na 100 % vyhodí, pokud takovou situaci právě řešíš.

O čem se zdá nejčastěji tobě? Napiš nám to do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články