Lógr nevyhazuj. Pomůže doma i na zahradě

www.bigstockphoto.com
|
20. 05. 2019
|
Začít den bez voňavé kávy si dokáže představit jen málokdo. Době, kdy většina z nás holdovala poctivému „turkovi“ už dávno odzvonilo. Přesto se v Česku spotřebuje na 30 tisíc tun kávy. Modří už vědí, že průměrný Čech vypije asi 3 kg kávy ročně.

Pokud si připravuješ kávu za pomocí pákového nebo automatického kávovaru, v turecké džezvě, nebo moka konvičce, nedáš dopustit na čerstvě mletá kávová zrna nebo filtrovanou kávu, jistě řešíš, co s přebytečným lógrem.

I toho se ročně vyhodí tisíce tun. Málokdo ale tuší, že kávová sedlina nemusí skončit v komunálním odpadu. V domácnosti i na zahradě má široké spektrum využití. Tady je pár nejzajímavějších tipů.

Odpady nebudou zapáchat

Asi to zná každý. Po nějaké době odpad ve vaně, dřezu nebo umyvadle nepříjemně zapáchá. Ještě před tím než sáhneš k mnohem razantnějšímu řešení, přizvi si na pomoc společníka, který ti zbyde po přípravě ranní kávy. Lógr odpad příjemně provoní kávou a zbaví ho nepříjemného pachu.

Hebké a voňavé ruce

Krájíš cibuli nebo česnek pod maso? Pak se pravděpodobně nevyhneš nepříjemnému odéru, který se ti bude z rukou linout i po umytí voňavým mýdlem. I v téhle situaci ale pomůže kávový lógr. Stačí jej průběžně odklepávat do misky a tu pak položit vedle dřezu. Po krájení cibule nebo česneku si naber hrst lógru a důkladně ho v rukách promni. Nejen, že se zbavíš nepříjemného zápachu, ale také budou tvoje ruce hebké a jemné.

bigstock-221261965.jpg

Lógr je sice nevzhledný, ale může ti se spoustou věcí pomoct.
Lógr zjemní kůži, ať už na rukách, nebo na zbytku těla jako peeling.

Jako hnojivo

Už naše babičky věděly, že lógr je nezastupitelným pomocníkem na zahradě. Některé ho používaly k hubení mravenců, jiné jako hnojivo do záhonků. Zbytky kávy zvyšují v půdě obsah draslíku. Ten posiluje pletivo a obranyschopnost rostlin. Například taková hortenzie díky lógru získá sytější modré zabarvení. Lógr chutná také žížalám, které pomáhají kypřit půdu okolo rostlin.

Čisté hrnce

Taky tě nebaví nekonečné drhnutí připálených hrnců a pánviček? Vyzkoušej mnohem jednodušší a rychlejší metodu. Na dno hrnce nebo pánve nasypej trochu lógru, nech chvíli působit a poté houbičkou drhni krouživými pohyby. Připáleniny budou pryč coby dup.

Zbaví nábytek škrábanců

Kávová sedlina je nesmírně účinná také v boji proti škrábancům na nábytku. Pokud se ti povedlo poškrábat tmavý nábytek, nezoufej. Nanes na škrábanec trochu kávové sedliny a rozlešti papírovým ubrouskem. Po škrábanci nebudou ani památky a nábytek dokonce získá živější barvu.

Přírodní repelent

Ačkoli většina z nás vůni kávy miluje, hmyz ji doslova nesnáší. Pokud vyrážíš do přírody, vybav se kávovým repelentem. Do vroucí vody nasypej kávový lógr a nech chvíli povařit. Poté přeceď přes sítko nebo jemné plátýnko a přesuň do lahvičky s rozprašovačem.

Peeling na tělo

Pokud nechceš utrácet za předražené kosmetické přípravky, není nic jednoduššího, než si připravit domácí kávovou masku nebo peeling. Smíchej lžíci lógru s medem, nanes na obličej a nech deset minut působit. Pokud stojíš o peeling, krouživými pohyby směs vmasíruj do tváře a poté opláchni.

Máš nějaké rady a triky, jak využít kávovou sedlinu? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články