Listové těsto: sladké a slané chuťovky k vínu i ke kávě

Bigstockphoto
|
24. 03. 2019
|
Listové těsto dnes koupíš v mnohých podobách. Ve formě bochánku, rozválené placky, ale připravit si ho můžeš i doma. Podle některých tištěných kuchařek má více než 2 000 vrstev, přičemž některé z nich tvoří tuk nebo máslo.

Kdo by se s ním dneska plácal,“ pomyslíš si. Pravdou ale zůstává, že existuje spousta hospodyněk, které na domácí listové těsto nedají dopustit. Drtivá většina z nich pro něj ale zamíří do nejbližšího super či hypermarketu.

Ať už patříš do první, nebo druhé zmíněné skupiny, jsou ti určeny následující řádky. Máme pro tebe recepty na tři sladké a tři slané chuťovky z listového těsta a připojíme i recept pro ty, kteří si chtějí listové těsto připravit doma.

Klasický babiččin závin

Na závin budeš potřebovat jedno listové těsto rozválené na větší čtvercový plát, zhruba 5 velkých jablek, rozinky (ideálně namočené v rumu), třtinový nebo klasický cukr krystal, oříšky a vajíčko. Příprava závinu je opravdu jednoduchá.

Nejprve si připrav jablka, která zbavíš slupky, stopky a jadřinců. Ty nastrouhej na větším struhadle do misky a nech odležet. Přebytečnou vodu slij. Na rozválené listové těsto poklaď nastrouhané kusy jablek, posypej cukrem, přidej rozinky a ořechy a zaroluj. Plech si vystel pečícím papírem a závin na něj umísti. Troubu si předehřej na 200 stupňů, závin potři rozkvedlaným vajíčkem a peč do zlatova. Po vychladnutí můžeš závin zaprášit moučkovým cukrem.

Růžičky z listového těsta

Na růžičky, které vypadají obzvlášť efektně, budeš potřebovat 260 gramů listového těsta, velké a zralé švestky, vanilkový cukr, 2 kusy žloutků a moučkový cukr na posypání. Jako první si předehřej troubu (ideálně tu s grilem) na 250 stupňů.

Švestky omyj, zbav je pecek a stopek a rozkrájej na tenké plátky. Rozválej listové těsto a nařezej ho na proužky o rozměrech zhruba 20 x 2 cm. Proužky následně rozlož tak, aby mezi sebou měly zhruba 8 cm velké rozestupy. Na proužky z těsta polož plátky švestek. Posyp vanilkovým cukrem a opatrně sroluj do růžiček. Aby se růžičky nerozbalovaly, potři okraj těsta žloutkem a opatrně přitiskni k sobě. Nakonec žloutkem potři i celou švestkovou růžičku. Růžičky peč zhruba patnáct minut a po vychladnutí posypej moučkovým cukrem.

cake-3742685_1280.jpg

Z listového těsta se dá všelijak kouzlit.
Pixabay
Sladké i slané dobroty jsou z listového těsta úplně skvostné!

Třešňové taštičky

Tuhle lahůdku si zamiluje celá rodina na první dobrou. Pro její přípravu budeš potřebovat  400–500 gramů listového těsta, hladkou mouku na poprášení válu, bílek prošlehaný s jednou lžící vody a 2 lžíce krystalového třtinového nebo obyčejného cukru. Zapomenout nesmíme ani na nádivku, kterou si připravíš z 500 gramů vypeckovaných třešní, 1 zarovnané lžíce kukuřičného škrobu, 50 gramů krupicového cukru, jedné lžičky vanilkového extraktu a 1 lžíce třešňové pálenky.

Nejdříve si připrav třešňovou náplň. V misce smíchej kukuřičný škrob se 2 lžícemi vody. Vedle si v kastrůlku na mírném plamenu zahřej cukr až do rozpuštění. Jakmile se cukr rozpustí, zvyš plamen a bez míchání ho rozehřej na tmavý karamel. Poté plamen ztlum a přidej třešně, vanilkový extrakt a pálenku. Jakmile se karamel s třešněmi spojí, přidej k nim škrobovou směs. Pamatuj, že sirup by měl ulpívat na lžíci a ne z ní odkapávat. Směs nech vychladnout a začni se věnovat samotným taštičkám.

Těsto rozválej na větší plát a rozděl ho asi na 9 obdélníků o rozměrech 15x13 centimetrů. Okraje každého obdélníčku potři bílkem prošlehaným s vodou. Ke kratší straně dej 3 lžíce třešňové náplně a volné těsto přes ni přehni. Nezapomeň stisknout okraje. Taštičky rozlož na plech vyložený pečícím papírem, potři je bílkem, posypej cukrem a doprostřed každého udělej tři malé řezy, kudy bude moci unikat pára. Takto připravené taštičky nech vychladit alespoň po dobu 30 minut a poté upeč na 190 stupňů.

strudel-3700361_1280.jpg

Pikantní čtverečky z listového těsta

Přípravu následujícího receptu zvládne i úplný začátečník. Potřebovat budeš jedno balení (anebo 260 gramů) listového těsta, rozkvedlaný žloutek, kandovaný zázvor, sušenou šunku, čerstvý anebo sušený rozmarýn, ementál nebo čedar, fialovou cibuli, olivový olej, čerstvě mletou mořskou sůl a pepř.

Listové těsto si vyválej na tenčí plát, který rozkrájej na kostičky anebo jiné tvary. Jednotlivé kostičky přesuň na plech vyložený pečícím papírem, potři rozkvedlaným žloutkem a poklaď zázvorem, cibulí, šunkou a sýrem. Na závěr posypej sušeným nebo čerstvým rozmarýnem, pepřem a solí. Před pečením zakápni olivovým olejem. V troubě vyhřáté na 190 stupňů peč zhruba 10 – 15 minut. O tom, že jsou čtverečky hotové, tě bude informovat jejich zlatavá barva a výška.

Šneci se sýrem a šunkou

Na přípravu lahodných šneků budeš potřebovat jedno balení listového těsta, šunkový salám, plátky čedaru, jemný anebo pálivý kečup, česnek, oregano, bazalku, rozmarýn, sůl, pepř, seznamové semínko a rozkvedlané vajíčko.

Nejdřív si připrav pesto, kterým budeš šneky plnit. Do větší mísy nalij kečup, přidej rozdrcený anebo nastrouhaný česnek, sůl, pepř, oregano, bazalku a rozmarýn. Vše důkladně rozmíchej a nech odstát. Těsto si vyválej na tenký plát, který následně potřeš připravenou směsí. Na směs pokladeš šunkový salát a sýr.

Pak plát listového těsta sroluješ. Ze srolovaného těsta budeš odkrajovat asi centimetr široké „šneky“, které pokladeš na plech vyložený pečícím papírem. Šneky potřeš vajíčkem a posypeš sezamovým semínkem. Vše dáš zapéct do trouby, kterou si vyhřeješ zhruba na 200 stupňů.

bigstock-ideas-and-recipes-for-healthy-266750506.jpg

I slané dobroty se z listového těsta dají vyrobit!
Bigstockphoto
Jak jde o listové těsto, fantazii se meze nekladou.

Zelný závin s uzeným masem

Pokud si spíše než na sladkém pochutnáš na tom slaném závinu, máme i pro tebe jeden tip. Na jeho přípravu budeš potřebovat balení listového těsta, 1 lžíci rostlinného oleje, 1 lžičku kmínu, sůl, 2 cibule nakrájené najemno, 100 – 150 gramů předvařeného uzeného anebo anglické slaniny nakrájené na kostičky, 2 – 3 hrsti kysaného zelí, případně jednu bramboru na zahuštění vzniklé směsi.

Jako první začni troubou, kterou si předehřeješ na 180 stupňů. V menším rendlíku si na oleji opeč nakrájenou cibulku, přisyp uzené maso nebo anglickou a chvíli opékej. Jakmile se slanina s cibulkou opeče, přidej vymačkané kysané zelí, které zakryješ pokličkou a budeš dusit. Zelí by mělo být měkké. Jakmile se tekutina v hrnci vyvaří, přidej nastrouhanou bramboru na zahuštění a důkladně provař. Poté osol a nech vychladnout. Směsí naplň rozválený plát listového těsta, zaviň a potři vajíčkem. Závin posypej kmínem a nech péct zhruba 20 minut.

Jak na domácí listové těsto?

Pokud ses prokousala až sem, pak tě určitě zajímá, jak si vyrobit domácí listové těsto. Tady máš jeden z těch lehčích receptů. Potřebovat budeš 300 gramů hladké mouky, 250 gramů másla, 6 polévkových lžic vody, 1 lžíci octa a špetku soli.

Jako první si připrav veškeré ingredience na kuchyňskou linku. Tady by měly setrvat zhruba 15 minut, aby měly pokojovou teplotu. Připrav si větší misku, do které proseješ hladkou mouku. Do hladké mouky nakrájej na menší kostičky máslo, přidej jednu lžíci octa a šest lžic studené vody. Přidej sůl a těsto zamíchej. Jakmile je těsto hotové, vyválej z něho kouli anebo váleček. Ten jemně obal v mouce a dej v mikrotenovém sáčku do ledničky. Zde nechej odležet do druhého dne.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější pochoutky z listového těsta? Dej nám vědět do diskuze pod článek.

Tagy: 
Související články