Lilek v kuchyni: jak ho využít a proč je tak oblíbený?

www.pixabay.com
Komerční článek
|
20. 04. 2018
|
Lilek, kterému také říkáme baklažán, je pěstován pro své plody s fialovočernou barvou a podlouhlým tvarem. Spotřeba lilku stále roste a stává se častou zeleninou v naší české kuchyni, a to především pro svou skvělou chuť a další vlastnosti, na které se společně podíváme v tomto článku.

Rostlina lilku dosahuje skoro metrové výšky a plody mohou vážit až okolo dvou kilogramů. Přezrálost rostliny se dá poznat podle velkých nahnědlých semen a velmi měkkou konzistencí plodu na dotek slupky. Ideální ke konzumaci jsou plody o průměru 5-8 centimetrů, s jasně zeleným stonkem. Větší kusy mohou být často hořké a vodnaté.

Historie lilku

Nejvíce lilku je produkováno v Indii a Číně, z které se do Evropy dostal zásluhou arabských obchodníků až do Španělska, odkud se pro jeho skvělé vlastnosti a výbornou chuť rozšířil rychle do celého světa. Staří Řekové věřili, že nadměrná konzumace lilku může člověka připravit o rozum a proto jej nazývali jablkem bláznů. Brzy se však zjistilo, že tepelně upravený lilek je absolutně nezávadným, a velmi chutným pokrmem plným prospěšných látek. Další mýtus starých Řeků praví, že lilek obsahuje síly, které mohou přinést peníze. Do rozpůleného plodu prý stačí vložit bankovku a zakopat jej hluboko do země.

lilek2.jpg

Lilek není sám o sobě výrazný, proto mu dopřej víc koření.
Lilek je skvělý třeba jako zeleninová příloha k masu.

Tip: Nejlepší lilek je rozhodně pečený. Podívejte se na praktické vestavné trouby Gorenje.

Proč je lilek výborný?

Ve srovnání s běžnou zeleninou obsahuje lilek vyšší množství vlákniny, draslíku, zinku a především vitamínu A a C. Lilek významně napomáhá při hubnutí (podobně jako cuketa), protože díky vysokému množství vlákniny usnadňuje zažívání a příznivě ovlivňuje cholesterol v krvi. Ze zdravotního hlediska pomáhá lilek předcházet vzniku volných radikálů v těle a je cenným zdrojem sodíku a kyseliny listové.

Lilek je také dobrým pomocníkem při problémech s močením a při tvorbě ledvinových kamenů. Díky močopudným účinkům tyto orgány pročišťuje a napomáhá jejich funkci. Má také dobrý vliv na srdce a příznivě ovlivňuje mozkové buňky.

Jak lilek zpracovat?

Lilek se rozhodně nedá jíst syrový, jeho nezralé plody v syrovém stavu obsahují toxický solanin. Před tepelnou úpravou není vhodné lilek loupat, právě pod slupkou je totiž nejvíce cenných látek.

Před přípravou je doporučováno nakrájený lilek posypat solí a nechat pustit vodu, které je v této silně vodnaté zelenině opravdu mnoho. Odvodněním lilku se ztratí jeho přirozená hořkost. Lilek není vhodné dlouho skladovat a v lednici po zakoupení vydrží pouze okolo jednoho týdne, je také náchylný na změny teplot.  Před přípravou je třeba lilek důkladně umýt, aby se odstranily kyselé šťávy. Všeobecně je doporučeno, aby byl před přípravou namočený ve studené vodě s přidáním trochu citronové šťávy zhruba na 30 – 60 minut.

Lilek je možné připravit jak pečený, smažený, ale i dušený. Při smažení je jen třeba se vyvarovat velkému množství oleje, který lilek snadno nasákne.

lilek3.jpg

Lilek je zdravý a dá se jíst i samotný. Ne však syrový.
Lilek je perfektní pochoutka - když ho ogriluješ!

Tip: Ať už chcete lilek smažit, nebo péct, ideální volbou jsou elektrické sporáky značky Mora.

Oblíbené recepty z lilku

Plněné lilky

Plněné lilky jsou výbornou přílohou k masům, ale mohou být podávány i jako zdravý hlavní chod. Takže je to výborné jídlo i pro vegetariány.

Suroviny:

  • 100 ml olivového oleje
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 větší rajčata
  • 2 zralé lilky
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Opečte nakrájenou cibuli doměkka. Přidejte česnek a nakrájená rajčata a na mírném ohni vařte asi 20 min.
  2. Udělejte do lilků několik hlubokých zářezů a položte je na pekáč. Do řezů vlijte vytvořenou omáčku z rajčat a cibule a vše zakápněte citronovou šťávou.
  3. V předehřáté troubě na 180 °C pečte 30-40 minut dokud lilky nebudou měkké.

Pečený lilek s česnekem

Lilek sám o sobě není příliš výrazný, ovšem v kombinaci s česnekem získává výbornou kořeněnou chuť a je perfektní přílohou.

Suroviny:

  • 4 zralé lilky
  • 2 paličky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Lilky podélně rozřízněte a do dužiny vytvořte několik hlubokých podélných zářezů. Dejte pozor, abyste neporučili slupku.
  2. Stroužky česneku nakrájejte na plátky a vyložte jimi zářezy v lilku.
  3. Zakápněte olejem, osolte a opepřete a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C po dobu 30-40 min dokud lilek nezměkne.

lilek4.jpg

Lilek se dá připravit na spoustu způsobů.
S lilkem si můžeš v kuchyni pořádně zaexperimentovat.
Související články