Lidské smysly: Tohle jsi o sobě (ne)věděla!

www.bigstockphoto.com
|
17. 11. 2016
|
Už od základní školy ti do hlav vtloukali, že člověk se může pyšnit rovnou pěti smysly. S tímto výrokem přišel poprvé Aristoteles, který byl sice na svou dobu neuvěřitelně pokrokový, na druhou stranu se často mýlil a tohle všechno ti zatajil…

Zajímavost č. 1: Smyslů máme celkem 9

Kromě zraku, chuti, sluchu, čichu a hmatu jsou dalšími uznávanými smysly také termocepce (vnímání tepla a chladu), ekvilibnocepce (smysl pro rovnováhu), nocicepce (vnímání bolesti) a propriocepce (vnímání vlastního těla).

Zajímavost č. 2: Ženy mají lepší čich

Člověk si může zapamatovat až 50 tisíc druhů vůní. A ženy konkrétně mají ještě jednu výhodu – jejich čich je mnohem silnější než čich pánů tvorstva. Bohužel existují zhruba 2 % osob, které nemají čich vůbec. Není to škoda?

Zajímavost č. 3: Jídlo škodí našemu sluchu

Mnoho na sobě nezávislých výzkumů potvrdilo, že pokud si napráskáš bříško dobrůtkami, otupíš tím svůj sluch. Zvláštní, že? Takže ode dneška dietka a zdravá strava!

Zkoukni: 5 tipů na zdravou a chutnou snídani, která tě zasytí

Zajímavost č. 4: Nejcitlivější kůže na těle

Nejvíce hmatových receptorů najdeš na konečcích prstů a špičce jazyka. Naopak nejméně jich je na našich zádech. Pokud tedy tvůj kocour neví, kam večer sáhnout, zkus mu trošičku pomoct. Uvidíš, že spokojenost bude na obou stranách.

Zajímavost č. 5: Všemocné lidské oko

Co si představí tvůj kočičák, pokud se před ním zmíníš, že bys chtěla byt na Vánoce vyzdobit v purpurové nebo nachové? Pravděpodobně něco neslušného nebo zcela nesmyslného. Jasně, ženy jsou v rozeznávání barev daleko před pány tvorstva. Víš ale, že tvoje oko dokáže rozlišit na 10 miliónů různých odstínů? To je paráda co? Mít ve všech alespoň jedny lodičky… :)

bigstock-eye-woman-eyebrow-eyes-lashes-126862661.jpg

Lidské oko dokáže rozlišit až 10 miliónů odstínů barev.
To není modrá, to je petrolejová! Hádky v tomto ražení jsou na denním pořádku.

Zajímavost č. 6: Chutě a vůně

Ještě na chvíli se vrátíme k čichu a doplníme, že z rozeznatelných 50 000 vůní jich patří do základní sestavy asi rovná padesátka. I tak je na tom ale náš nos dobře. Chuťové pohárky na jazyku dokáží rozlišit pouze pět variant chutí: kyselou, hořkou, sladkou, slanou a glutamátovou.

A co tohle? Jak se zbavit škytavky: 10 zaručených rad

Zajímavost č. 7: Mrkáním strávíš rok a tři měsíce

Ženy mrkají zhruba 2x častěji než muži. Abys mohla na svého vyvoleného kocoura mrknout, potřebuješ k tomu rovnou 6 svalů, přičemž jedno takové mrknutí ti zabere zhruba jednu desetinu sekundy. A když si vezmeš, že průměrně mrkneš desetkrát až patnáctkrát za minutu, pak jednoduchými počty dospějeme k názoru, že za celý život strávíš jen mrkáním 1 rok a 91 dnů. Wow… (ale že to trvalo, než jsme se dopočítali).

Zajímavost č. 8: Můžeš se pochlubit neviditelnou tkání

Víš, že na svém těle máš něco tak unikátního, jako je neviditelná tkáň? Ano! Najdeš ji v oku a její jméno je čočka.

Zajímavost č. 9: Nejtišší a nejhlučnější zvuk

Nejslabší zvuk, který vnímá lidské ucho, má rovných 0 dB. Jen pro srovnání – šum podzimních listů má zhruba 20 dB, průměrnou konverzaci vedeme v 60 dB a zvuk, který začíná ucho vnímat bolestivě, má cca 130 dB.

bigstock-stressed-unhappy-business-woma-154261520.jpg

Člověku jsou příliš hlasité zvuky nepříjemné.
A jak nahlas křičí sousedovic děti?

Zajímavost č. 10: Každý máme specifickou vůni

A zrovna teď nemluvíme o „vůni“, která se line z nemytých podpaží během horkého léta uvnitř prostředků hromadné dopravy. Každý z nás má svůj osobní „parfém“, který rozhoduje o tom, zda budeme pro ostatní přitažliví, či nikoli. Pokud byste vedle sebe postavili dvě jednovaječná dvojčata, i ta budou rozdílně vonět – to vše pochopitelně bez použití parfému z parfumérie.

Náš tip: Víš, jak si vybrat parfém? Poradíme v tomhle článku!

Máš pro nás ještě nějakou zajímavost? Pochlub se jí v diskuzi pod tímto článkem nebo na našem Facebooku!

Související články