Jak zpracovat medvědí česnek? Vyzkoušej krémovou polévku

Připrav si luxusní polévku z medvědího česneku.
16. 04. 2018
|
Sezóna medvědího česneku právě vrcholí a voňavá políčka jsou v obležení sběračů a trhačů. Pokud sis pro tuhle zázračnou jarní bylinku zašla do lesa nebo si ji koupila v obchodě, jistě přemýšlíš, jak ji co nejlépe zužitkovat.

O tom, jak z ní připravit lahodné pesto, které je perfektním základem pro omáčky, šťávy, ale třeba i do salátů nebo polévek, jsme psali v jednom z předchozích článků. Dneska zase prozradíme, jak si ze šťavnatých lístků připravit dokonalou krémovou polévku. Potřebuješ jen několik minut a pár základních surovin. Výsledek ale stojí za to.

Na přípravu krémové polévky z medvědího česneku potřebuješ

  • 20 g másla
  • 3 větší cibule anebo 5 šalotek
  • 3 velké hrsti lístků medvědího česneku
  • 1 litr vývaru
  • smetanu ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • muškátový oříšek
  • starší housku anebo bagetu
  • parmazán

Postup přípravy krémové polévky

Lístky medvědího česneku důkladně oper a nech okapat, případně vysuš v odstřeďovačce na saláty. V hrnci nech rozehřát máslo a přisyp k němu nadrobno nakrájenou cibulku či šalotku. Jakmile cibule zesklovatí, začni ji promíchávat. Cibulka by se neměla připalovat, ve výsledku by pachuť spáleniny přebila chuť medvědího česneku.

Medvědí česnek je zdravý a dobrý.
Příprava polévky je jednoduchá a výsledek je luxusní!

Jakmile bude cibulka opražená, můžeš přisypat asi dvě polévkové lžíce mouky na zahuštění (není to nutné). Obsah hrnce zalij vývarem a přidej zahřátou smetanu ke šlehání. Provař cca. 20 minut a před koncem vaření přidej nadrobno nakrájené kousky osušeného medvědího česneku. Nech povařit asi pět minut a rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí, pepřem, kari kořením a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Tip na podávání: Servíruj v hlubokých miskách nebo talířích s opečenými kousky bagety a hoblinkami parmazánu.

Jak zpracováváš medvědí česnek ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články