Jak zpracovat medvědí česnek? Vyzkoušej krémovou polévku

Připrav si luxusní polévku z medvědího česneku.
|
16. 04. 2018
|
Sezóna medvědího česneku právě vrcholí a voňavá políčka jsou v obležení sběračů a trhačů. Pokud sis pro tuhle zázračnou jarní bylinku zašla do lesa nebo si ji koupila v obchodě, jistě přemýšlíš, jak ji co nejlépe zužitkovat.

O tom, jak z ní připravit lahodné pesto, které je perfektním základem pro omáčky, šťávy, ale třeba i do salátů nebo polévek, jsme psali v jednom z předchozích článků. Dneska zase prozradíme, jak si ze šťavnatých lístků připravit dokonalou krémovou polévku. Potřebuješ jen několik minut a pár základních surovin. Výsledek ale stojí za to.

Na přípravu krémové polévky z medvědího česneku potřebuješ

  • 20 g másla
  • 3 větší cibule anebo 5 šalotek
  • 3 velké hrsti lístků medvědího česneku
  • 1 litr vývaru
  • smetanu ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • muškátový oříšek
  • starší housku anebo bagetu
  • parmazán

Postup přípravy krémové polévky

Lístky medvědího česneku důkladně oper a nech okapat, případně vysuš v odstřeďovačce na saláty. V hrnci nech rozehřát máslo a přisyp k němu nadrobno nakrájenou cibulku či šalotku. Jakmile cibule zesklovatí, začni ji promíchávat. Cibulka by se neměla připalovat, ve výsledku by pachuť spáleniny přebila chuť medvědího česneku.

pixabay.jpg

Medvědí česnek je zdravý a dobrý.
Příprava polévky je jednoduchá a výsledek je luxusní!

Jakmile bude cibulka opražená, můžeš přisypat asi dvě polévkové lžíce mouky na zahuštění (není to nutné). Obsah hrnce zalij vývarem a přidej zahřátou smetanu ke šlehání. Provař cca. 20 minut a před koncem vaření přidej nadrobno nakrájené kousky osušeného medvědího česneku. Nech povařit asi pět minut a rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí, pepřem, kari kořením a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Tip na podávání: Servíruj v hlubokých miskách nebo talířích s opečenými kousky bagety a hoblinkami parmazánu.

Jak zpracováváš medvědí česnek ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články