Jak zatočit s podzimní depresí? Tancuj, spi a dopřej si masáž

Shutterstock
|
10. 10. 2023
|
Změna času, tma už ve čtyři odpoledne, podzimní plískanice, holé stromy a po sněhu ani stopa. Co s načatým podzimem? Hlavně nepropadat podzimní depresi! Máme pro tebe 10 rad, díky nimž si na tebe žádná depka nepřijde!

Zaútoč bylinkami

Třeba taková třezalka tečkovaná nebo meduňka – to jsou bylinkové královny, které obsahují nespočet vonných silic, jež v našem mozku spouštějí tvorbu endorfinů. Kromě toho pomáhají proti stavům úzkosti, depresím, nespavosti a navozují vnitřní klid.

Láska jménem čokoláda

Pokud jsi zrovna v dietě, při konzumaci kvalitní hořké čokolády se budeš muset malinko krotit. Mysli ale na to, že tato sladká pochutina zvyšuje hladinu serotoninu a endorfinu v mozku a kromě toho obsahuje řadu stimulantů, které tě vyburcují k maximálnímu výkonu.

Pohybem k úsměvu

Určitě tě nepoženeme na okruh do lesa plného bahna. Co takhle začít s jógou, zaplavat si v krytém bazénu nebo zkusit pilates? Při těchhle aktivitách opět dochází k tvorbě a vylučování hormonů štěstí, které jsou pro zahnání podzimních chmur klíčové.

Scházej se s přáteli

I když bys chvílemi nejradši nevylezla ani z postele, natož pak z bytu, pravidelně si dej kafe s kamarádkou nebo naplánujte mejdan s celou partou. Pomáhá to!

Ať je hudba tvůj lék

Pusť si svou oblíbenou skladbu rychlejšího tempa a pořádně se při jejím poslechu vyblbni. Uvidíš, že šílené taneční kreace ti zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. Jen bacha, ať svým vystoupením nepobavíš mladšího bráchu nebo kocourka právě se vracejícího z práce. No i když... Aspoň se zasmějete.

shutterstock_2146982157.jpg

Hudba je lék, to je bez diskuze!
Shutterstock
Pusť si (ideálně optimistickou) hudbu a pěkně si zatancuj!

Nezapomeň posnídat

Snídaně je základ dne! To je bez debat. Pokud se ale postaráš o její správné složení, dodáš tělu nejen potřebnou energii, ale taky oživíš mozek, který se přestane při produkování serotoninu flákat. Doporučit můžeme třeba celozrnné pečivo nebo čerstvé ovoce (zvlášť banány obsahující antistresovou bé šestku) a velkou sklenici vody.

Dopřej si dostatek spánku

Že ti 4 hodinky stačí? Nestačí! Zaklapni večer notebook dřív a nech poslední díl rozkoukaného seriálu na zítřek. Ideální je, pokud v posteli setrváš 6–8 hodin. Pokud si takový luxus nemůžeš dovolit, aspoň se pokus usínat a vstávat ve stejnou dobu (je to kruté, ale výjimky se nepřipouští ani o víkendu!).

shutterstock_1711601530.jpg

Spi denně 6–8 hodin. To je základ úspěchu.
Shutterstock
Unavená mysl snadno propadá splínu. Spi dostatečně a uvidíš, že to bude lepší.

Všemocné postelové hrátky

Při milování se v těle vylučují hormony oxytocin, serotonin a dopamin – skvělá trojkombinace, se kterou zaženeš každý splín. Takže žádné projíždění sociálních sítí! Nahoď sexy prádýlko a zachumlej se s kočičákem pod peřinu.

Zajdi si na procházku

Mozek dostane pořádnou dávku kyslíku, a pokud mezi mraky občas vykoukne sluníčko, dopřeješ si taky dávku vitamínu D, jež má na naše psychické rozpoložení nemalý vliv. Zhluboka dýchej a užívej si okolní přírody, kterou v jiném ročním období takhle barevnou rozhodně neuvidíš.

Rozmazluj se

Zajdi si na thajskou masáž, dopřej si voňavou koupel s pořádnou dávkou bublinek, rozmazli se novými botkami nebo si jednoduše zajdi na to výborné sushi, které si tak dlouho odpíráš. Zkrátka a dobře si udělej radost – nikdo jiný to za tebe totiž neudělá!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články