Jak se zbavit skvrn od potu? Pomáhá citrón nebo aspirin

Shutterstock
|
22. 03. 2023
|
Vsadíme se, že se skvrnami od potu zápasila snad každá z nás. Oblíbené bílé tričko nebo milovaná halenka, která se hodila na každou příležitost, se kvůli nim odporoučela.

A to navždycky. Stejně jako barevné svršky kvůli bílým flekům od deodorantu nebo antiperspirantu. My se ale zaměříme na bílé oblečení a ty nevzhledné žluté skvrny, kvůli kterým může být i ten sebekrásnější a sebestylovější kousek šatníku během několika nošení na odpis.

Víš, že pot sám o sobě vůbec není žlutý? Je čirý a ani nezapáchá. Zápach a zbarvení je způsobeno až kontaktem s bakteriemi, které se drží na kůži (a v horším případě se stíhají i množit). Proto je základem úspěchu pravidelná hygiena (a tím nemyslíme 1x týdně). Doplnit to pak může deodorant – většina z nich má antibakteriální složky.

shutterstock_1891874992.jpg

Bílé prádlo je krásné, jen vyžaduje péči navíc.
Shutterstock
Miluješ nošení bílých triček, tílek nebo šatů? Skvrny od potu už tě trápit nemusí.

Triky na bílé prádlo, které by sis měla pamatovat

Než zase hodíš další bílý kousek do koše na odpadky místo na prádlo, zkus tyhle triky. Jsou prověřené a můžou pomoct i tobě.

Někdy stačí namočit tričko nebo halenku (nebo třeba ložní prádlo, protože skvrny od potu se můžou objevit i na něm) do vody s pracím gelem na dlouhé hodiny a pak ho vyprat.

Jindy pomůžou speciální odstraňovače skvrn, ale zkušenosti příliš nehovoří s jejich prospěch. S některými napáchanými škodami si poradí docela hravě, s jinými vůbec.

Osvědčené je taky použití soli. Hrst jí rozmíchej v litru vody, svršek do roztoku namoč, a až se skvrna vytratí, hned ho vyper v pračce, jak jsi zvyklá.

Pomáhá taky citrónová šťáva nebo kyselina citrónová. Stačí rozmíchat 10 g v litru horké vody a pak hodinu nechat oděv namočený. Hned po tom ho vyper v pračce.

Vyzkoušet můžeš i pastu z vody a jedlé sody. Smíchej obě složky, natři pastu na poškozený kousek látky, po hodině ji spláchni a látku vyper.

O něco silněji působí jedlá soda s peroxidem vodíku. Sežeň si jeho 3% verzi a smíchej stejné množství sody a peroxidu. Směs nanes na skvrny a promni. Jakmile fleky zmizí, hoď svršek do pračky nebo ho vyper v ruce.

Pozor, ve hře je i aspirin! Když rozdrtíš dvě tabletky a smícháš je s 50 ml horké vody a roztok necháš na látce působit dvě hodiny, budou se dít věci. Pak ji hned vyper.

A nakonec je tu ještě ocet, na který jsi určitě čekala už od začátku. Litr teplé vody a 3 lžíce octa taky pomáhají, jen v tomhle roztoku nech svršek namočený přes celou noc a pak ho hoď do pračky.

Potíže s potem? Možná stačí změnit životosprávu

Potit se je přirozené, ale právě skvrny na oblečení nebo zápach nás žene od jednoho řešení ke druhému. Mnohdy však stačí změnit životosprávu, hlavně jídelníček – nejíst tolik kořeněných jídel, omezit alkohol, tabák a kofein nebo přemíru sladkostí. A na vině může být i kosmetika.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články