Jak se zbavit bolestí zad? Změňte své pracovní návyky

www.pixabay.com
Komerční článek
|
03. 01. 2019
|
Téměř každý, kdo pracuje v sedavém zaměstnání, obvykle u počítače, trpí určitou formou bolestí zad. Takový životní styl není pro člověka přirozený, je proto důležité nastavit si určitá pravidla, která vám pomohou bolestem předcházet. Ukážeme vám, co funguje nejlépe.

Pravidelné přestávky

To první, co můžete udělat v práci hned zítra, je naučit se pravidelně od stolu vstávat. Stačí malá chvilka, dojít si na toaletu, udělat si čaj, zajít si pro vodu, zádům ale velmi uleví. Důležité ale je, abyste vstávali poměrně často, tedy jednou až dvakrát za hodinu. Zprvu vás to bude obtěžovat, po nějaké době si ale zvyknete a uvidíte, že vám to pomůže se také lépe soustředit. Abyste si na přestávku opravdu vždycky vzpomněli, doporučujeme zapnout si na telefonu pravidelný budík anebo využít fitness hodinky, které v sobě obvykle tuto funkci připomínky již mají zabudovanou.

Podpůrné pomůcky

Zajděte k fyzioterapeutovi. Můžete zvolit zařízení, které vám proplatí pojišťovna, nebo si vyhledat soukromé, obojí je ideální začátek změny. Fyzioterapeut zhodnotí vás celkový postoj a držení těla a doporučí pravidelné cvičení a vhodnou podpůrnou pomůcku pro zdravé sezení. Tu si opravdu doporučujeme pořídit a mít ji vždy v kanceláři. Zpočátku je opět těžké si na nový způsob sezení zvyknout, především proto, že svaly středu těla jsou obvykle ochablé, pokud ale zapojíte pravidelné cvičení, zlepšení na sebe nenechá dlouho čekat.

computer-1185626_960_720.jpg

Kdy cvičit?

Cviky, které vám předepíše lékař, byste opravdu neměli vynechávat. Jedná se o zásadní krok, bez kterého se změny nedočkáte. Ideální je cvičit dobře prohřátí. To znamená nejlépe ráno hned jak vstanete z postele nebo odpoledne či večer po hrnku čaje a teplé sprše. Cvičením můžete strávit třeba jen 10-15 minut, důležité ale je, abyste cvičili opravdu každý den.

Kvalitní kancelář

Kromě podpůrné pomůcky pro správné sezení je zásadní, abyste měli pohodlné a zdravě uspořádané celé pracovní místo. To znamená především opravdu kvalitní kancelářskou židli a stůl, které jsou nastavitelné, monitor ve výši očí a přirozené světlo. Jedině tak docílíte toho, že se nebudete nepřirozeně hrbit, ale naučíte se sedět správně a brzy se zbavíte bolestí, které vás trápí. Výběr takové židle byste opravdu neměli podcenit.

Související články