Jak hubnout během zimy, doma a s minimálními nároky na prostor? Zkus rotoped

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
19. 02. 2019
|
Přes zimu se obecně moc lidem nechce trávit hodiny času venku sportováním. Řešením jsou fitcentra, která však v zimních měsících praskají ve švech, podobně jako tělocvičny, nebo bazény. Přitom jsou tyto chladné měsíce tolik vhodné pro shození nadbytečných kil, které se během vánočních svátků úspěšně nastřádaly.

Co s tím? Řešením může být rotoped, který simuluje jízdu na kole a nezabere ti doma téměř žádný prostor.

Možná někoho překvapí, že jízda na rotopedu je i pohodlnější, než samotná jízda na kole. Sedlo je širší, lépe polstrované a nastavením výšky sedla a řídítek si rychle najdeš ideální polohu pro svou postavu. Sedí se na něm téměř vzpřímeně, takže ve většině případech odpadá bolest zad, kterou řada z nás z kola, které nám úplně nesedí, jistě zná.

Hubnutí na rotopedu je poměrně jednoduché, stále však vyžaduje tvou motivaci a chuť se sebou něco dělat. Kromě toho, že se budeš hýbat a ve finále docílíš plochého bříška, se budeš cítit lépe, méně unaveně. S hezčí postavou budeš sebevědomější a v neposlední řadě děláš jízdou na rotopedu hodně pro své zdraví, zejména pak pro kardiovaskulární systém.

Jak se na rotopedu hubne?

Je to aerobní pohyb, stejně, jako jízda na kole, běh a další podobný pohyb. Pro spalování tuků je tak vhodné si udržovat tepovou frekvenci v aerobním pásmu, které je zhruba 65 – 75 % tvojí maximální tepové frekvence. Svou maximální tepovou frekvenci lze zjistit různě, v začátcích však postačí, pokud od čísla 220 odečteš svůj věk.

bigstock-home-fitness-fit-woman-exercis-281117764.jpg

Podle Equiplo.cz by ti kvalitní rotoped měl sám změřit tepovou frekvenci a zobrazit ji na přehledném displeji. Kontrolovat si aerobní pásmo je tedy velmi snadné, daleko snadnější než jízda na kole nebo běh.

Nemusíš a není ani vhodné se na rotopedu potit každý den. Součástí hubnutí je také potřebná regenerace svalů i celého těla. Pokud žádný sport neděláš, je vhodné šlapat na rotopedu zhruba třikrát do týdne a postupně se dostat na maximálně 5 dní cvičení v týdnu.

15 minut pohybu však bohužel nestačí, tuk totiž začíná tělo spalovat až po zhruba 15 až 20 minutách intenzivního pohybu. Ideální je tedy cvičit na rotopedu 45 minut, což může odpovídat, shodou náhod, i délce tvého oblíbeného seriálu a ruku na srdce, není lepší u televize hubnout, než nabírat další kila pojídáním slaných pamlsků?

Pro koho je rotoped vhodný

Sportovat na něm mohou senioři, lidé v rekonvalescenci i jedinci, kteří mají nadváhu a jiný sport, například běh, by jim zbytečně ničil klouby. Jízdou na rotopedu se klouby neopotřebovávají, stejně tak jako vazy. Rotoped posiluje spodní část těla včetně břicha, jsou to tedy právě problémové partie, které trápí většinu žen.

Tagy: 
Související články