Den otců se blíží. Máš už dárek pro tatínka?

www.bigstockphoto.com
|
13. 06. 2018
|
Zatímco druhou neděli v květnu oslavujeme Den matek a prvního června Den dětí, na tátu se často zapomíná. Alespoň tedy co se týče českého kalendáře, kde není tento svátek (na rozdíl od svátku matek) nijak zaznačen. A to je škoda.

I tátové si zaslouží alespoň malý dáreček a velkou pusu od potomků, kteří jim dávali celý život pořádně zabrat. Ono vychovat úspěšnou, sebevědomou a usměvavou mladou dámu není jen tak. A přivést do dospělosti schopného a zodpovědného muže jakbysmet.

Proto je Den otců, který v našich končinách připadá na třetí červnovou neděli (tento rok 17. června) ideálním dnem k menší oslavě. I přesto, že u nás není příliš zajetý ani oblíbený, bychom na něj neměli zapomínat. Jaká je jeho historie a proč se vlastně slaví?

Historie Dne otců

První oslavování otců zaznamenal stát Washington v USA 19. června 1910. V tento den se narodil otec Doddové. Protože si lidé svátek opravdu oblíbili, v roce 1966 tehdejší prezident Lyndon Johnson prohlásil třetí červnovou neděli za den, kdy bychom měli udělat svým tátům a tatínkům alespoň malou radost.

Je úplně jedno, jestli si vzpomeneme a k svátku mu upřímně popřejeme a přidáme obří pusu, nebo ho pozveme na dobrá žebra či domácí svíčkovou do oblíbené restaurace. Pokud slavíme Den matek, ani tento svátek bychom neměli přehlížet.

Ale zpátky do minulosti. U nás se o svátku začalo více mluvit až v roce 2007 v souvislosti s Ligou otevřených mužů, která svátek podporuje tematickou akcí, konající se v mnohých českých městech. V kalendářích ovšem Den otců, na rozdíl od Dne dětí a Svátku matek nenajdete. O to větší ale bude mít táta radost, pokud si na něj vzpomenete s nějakou tou maličkostí.

bigstock-father-and-daughter-5694834.jpg

Den otců slaví hodně například v Německu.
Bigstockphoto
Je jedno, jestli pozveš tátu na grilovaná žebra, nebo mu jen dáš pusu a popřeješ mu. Radost bude mít tak jako tak!

U nás jednou, v Německu hned dvakrát

U našich německých sousedů si ale oslavy tátů, otců a tatínků natolik oblíbili, že je opěvují rovnou dvakrát. První událostí je takzvaný „Vatertag”, který se řadí ke Dni Nanebevzetí. Ten se slaví 40 dní od Velikonoc a je státním svátkem. Další slávu si němečtí otcové užívají v den zvaný jako „Männertag”.

V ostatních evropských zemích se slaví Den otců v různé dny. V Rakousku či Belgii druhou neděli v červnu, v Polsku 23. června. V Norsku nebo ve Švédsku se slaví až v listopadu.

A jak si Den otců stojí z hlediska oblíbenosti mezi českou populací? Z nedávného výzkumu vyplývá, že by tento svátek ocenilo 69 % mužů, avšak jen 31 % žen. Více nakloněné jsou mu dcery, které by oslavu uspořádaly ve 48 % případů, synové pak v 31 % případů.

Co ty a Den otců? Slavíš? Neslavíš? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články