Co s rajčaty, která nestačila dozrát? Zkus tyhle finty

Bigstockphoto
|
01. 11. 2021
|
S příchodem prvních mrazíků trpí kromě nás taky příroda. Rostlinky rajčat, které si tak usilovně pěstuješ, začínají schnout, a to včetně nedozrálých plodů.

Jak jim pomoct k barvě? Máme pro tebe několik zajímavých triků, pomocí nichž proměníš nezralá rajčata v lahodnou pochoutku.

Proč nekonzumovat zelená rajčata?

Zelená rajčata mají nepříjemnou, kyselou a hořkou chuť. Kromě toho ale obsahují látku zvanou solanin, která může být při překročení denní dávky 25 mg pro dospělého člověka toxická.

Pokud bys tedy snědla cca 100 gramů nedozrálých a jinak neupravených plodů, můžeš se celkem snadno přiotrávit nebo si minimálně zadělat na nepříjemné trávicí obtíže.

Solanin je totiž toxický glykoalkaloid, který se vyvinul jako přirozená ochrana rostlin před škůdci. Jeho odbourávání souvisí s postupným zráním a tvorbou červeného barviva, které je pro rajčata tolik typické.

Náš tip: Obsah solaninu můžeš snížit třeba kvašením v octu (viz recept níž). Tímhle procesem odbouráš zhruba 90 % solaninu a nakládaná rajčata můžeš bez obav konzumovat.

Jak přírodě pomoct?

Nechat dozrát můžeš jen rajčata, která nejsou nijak porušená, zmrzlá, nahnilá nebo plesnivá. Během dozrávání je nezapomeň kontrolovat. Pokud uvidíš plesnivějící nebo nahnilý plod, hned ho odděl od ostatních! Hniloba nebo plíseň se totiž celkem snadno přenáší.

3 triky, jak na zelená rajčata

  1. Zelenina by se neměla skladovat s ovocem. To proto, že ovoce vylučuje ethylen, který urychluje zrání a stárnutí zeleniny. V případě zelených rajčat je ale ethylen žádoucí. Zkus proto zabalit rajčata do papírového sáčku společně s jablkem nebo banánem a nech v klidu dozrát na tmavém místě. Stačit by mělo pár dnů.
  2. Rostlinky rajčat můžeš taky vytáhnout i s kořeny z půdy a pověsit je kořeny nahoru. Ve studené a větrané místnosti se živiny z celé rostliny přesunou do plodů a rajčata budou postupně dozrávat.
  3. Samotné plody rajčat můžeš otrhat a nechat zrát u okna v kuchyni. Jednoduše je naskládáš v jedné řadě do bedýnky vystlané papírem a přikryješ vlhkou utěrkou. Můžeš je navíc snadno kontrolovat, jestli nezačínají plesnivět.

Rajčátka nestihla dozrát? Nevyhazuj je!

Pokud se ti přece jen nepodaří proměnit zelené plody na sladká červená rajčata, rozhodně je nevyhazuj, ale připrav si z nich nakládanou dobrotu, která je oblíbená nejen u nás, ale taky třeba ve východní Evropě a Severní Americe.

bigstock-young-green-and-orange-tomatoe-431458967.jpg

Co s rajčaty, která nestihla dozrát?
Bigstockphoto
Zelená rajčata jen tak nejez, mohla by ses třeba přiotrávit.

Na nakládaná zelená rajčata budeš potřebovat:

  • 1 kg zelených rajčat
  • snítku kopru
  • 2–3 bobkové listy
  • 2–3 čerstvé nebo sušené červené chilli papričky
  • 1,5 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžíci celého černého pepře
  • 4–5 hřebíčků
  • 1 litr ovocného octa
  • 125 ml vody
  • 4 lžíce medu nebo třtinového cukru
  • 1 lžíci soli nebo sójové omáčky tamari

Jak na to?

Rajčata a bylinky si omyj a každé rajče jemně propíchni ostrým párátkem nebo nožíkem na několika místech (použít můžeš i vidličku). Společně s bylinkami a kořením je nalož do čisté sklenice.

Vedle si připrav hrnec, kde smícháš ocet, vodu, med (nebo cukr) a sůl. Přiveď k varu a vař asi 5 minut. Odstav a nech zchladnout. Ještě teplý nálev vlij do sklenic tak, aby byla rajčátka ponořená.

V ideálním případě rajčata zatiž a sklenici uzavři. Pochutnávat si na netradiční sladkokyselé dobrotě můžeš už za měsíc od naložení. Nejlepší je tahle pochoutka nicméně až za dva, ideálně tři měsíce.

A co s keříkem a shnilými rajčaty?

Možná tě napadlo nepoužitelná rajčátka i s keříkem jen tak hodit na kompost. Tady tě ale zarazíme, protože situace není tak jednoduchá, jak se může na první pohled zdát.

Protože jsou lodyhy rajčat dost silné a dřevnaté, je dobré je rozsekat (nebo rozstříhat) na menší kusy. Ty pak společně s nahnilými nebo plesnivými rajčaty ulož na kompost a vrstvu posypej dusíkatým vápnem.

Máš nějaký vlastní recept ze zelených rajčat?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články