Co je v Česku zdarma? Zážitkové karty i online hry

Bigstockphoto
|
25. 01. 2022
|
Inflace a s ní související zvyšující se ceny potravin, energií, benzínu i dalších nezbytností nutí řadu z nás hledat a využívat levnější alternativy.

Co můžeš získat a využívat v Česku bezplatně? Možná tě překvapí, že je toho víc, než se může na první pohled zdát. Úplně zdarma si můžeš nechat srovnat ceny půjček, energií nebo paušálů, využívat firemní i osobní účty, streamovací služby nebo si třeba nechat vypracovat znalecký posudek.

U většiny produktů nebo služeb, které uvádíme níž, nicméně vždycky existuje nějaké to „ale“. Ať už jde o časové omezení, nutnost úhrady související platby nebo třeba kvalita produktu či bezplatné služby. Co můžeš v Česku zdarma využívat a čím je služba či produkt limitovaný? Prozradíme!

Zážitkové karty

Zážitkové karty, které jsou někde označované taky jako věrnostní nebo turistické, můžeš získat zdarma k řadě ubytovacích, kulturních nebo společenských služeb. Třeba takovou návštěvnickou kartu Ostrava Card obdržíš od svého ubytovatele (ve vybraných ubytovacích zařízeních) při pobytu na minimálně 2 noci.

S kartou během pobytu v Ostravě získáš řadu výhod u partnerů, kteří jsou do projektu OSTRAVACARD!!! zapojení. Podobné výhody na tebe čekají i s kartou Karlovy Vary Region Card, BrnoPasem nebo Lipno Card. Na podobném principu funguje i YES Card Jeseníky, Beskydy Valašsko Card nebo Karta hosta Jizerky Card.

Streamovací služby

Ráda koukáš na zajímavé dokumenty, oblíbené filmy nebo kultovní seriály? Pokud je nechceš pirátsky stahovat z nejrůznějších serverů určených ke sdílení dat, zkus se zaregistrovat třeba na Netflix, HBO nebo Apple TV.

U první zmíněné streamovací služby bylo možné dřív využít bezplatné zkušební verze na několik měsíců (v současné době už bezplatnou verzi nenabízí). HBO Go můžeš zdarma vyzkoušet na 7 dní (bez závazků). A Apple TV+ získáš na 3 měsíce zdarma k nákupu vybraných zařízení Apple.

Věci z druhé ruky

Tzv. za odvoz můžeš na internetu sehnat nejen starší nábytek, ale taky oblečení nebo elektroniku. Stačí prozkoumat marketplace na facebooku, vybrané kanály na instagramu nebo nejrůznější bazárky (mimibazar, bazoš, sbazar, aukro apod.). Existují i speciální komunitní obchůdky – tzv. freeshopy, kde si v kamenné prodejně vybereš věc, která se ti líbí, a do zmíněného freeshopu pro změnu doneseš něco svého.

Online hry

Pokud ujíždíš na nejrůznějších gameskách, na netu existuje nespočet portálů, kde si můžeš zahrát jak akční střílečku, tak dobrodružnou adventuru nebo strategickou RPG zdarma. Hrát navíc nemusíš jenom na počítači, notebooku nebo tabletu.

I chytré mobily nabízí v rámci svých obchodů (App Store, Google Play Store apod.) nespočet her a aplikací zdarma. Problémem u těchto bezplatných her je často jejich nevalná kvalita (čest světlým výjimkám) a množství obtěžujících reklam.

bigstock-image-of-excited-nice-woman-pl-379715326.jpg

Online hry bývají zdarma, ale plné reklam.
Bigstockphoto
Zadarmo si třeba můžeš zahrát nějakou tu hru.

Bankovní účty a jejich využívání

Spousta bank nabízí založení osobního i firemního účtu zdarma. Po splnění určitých podmínek (například minimální příjem, aktivní placení kartou, případně využívaní dalších služeb) je zdarma i jejich vedení. Bankovní účet bez poplatků nabízí třeba EquaBank, mBank nebo Moneta.

Srovnání paušálů, energií i půjček

Zdražili ti elektřinu nebo plyn? Vybíráš půjčku a potřebuješ se bezpečně zorientovat ve změti nabídek? Nebo hledáš nejvýhodnější pojištění, hypotéku či mobilní paušál? Všechny tyhle služby si můžeš snadno a nezávazně porovnat pomocí praktických online srovnávačů, které za tebe jednotlivé nabídky srovnají a seřadí je podle jejich ceny, případně dalších kritérií.

Fitka a wellness areály

U příležitosti Evropského týdne sportu, který v minulém roce proběhl už posedmé závěrem měsíce září, zapojené sauny, fitka, wellness a bazény otevřely své brány návštěvníkům zcela zdarma. Tzv. #BEACTIVE DAY se koná v celé Evropské unii a upozorňuje na fatální nedostatek fyzické aktivity v každodenním životě.

Inzerce

Potřebuješ prodat starý kus nábytku, herní konzoli, klec pro morče nebo třeba nesnesitelnou tchyni (ty snesitelné prominou)? Inzeruj tam, kde si za zveřejnění nabídky (nebo poptávky) neúčtují nesmyslné poplatky. Inzerci zdarma můžeš uveřejnit třeba na Bazoši, Sbazaru, Facebook Marketplace nebo platformě Batner.

bigstock-linen-clothes-on-gray-hangers-408654197.jpg

Prodat to, co už nepotřebuješ, se vyplatí.
Bigstockphoto
Zadarmo můžeš i ledacos nabídnout k prodeji.

Filmy a seriály

Pokud se ti nechce za filmy a seriály platit na výš zmíněných platformách, je samozřejmě možné si oblíbené pecky stáhnout z nejrůznějších uložišť zdarma. O nějakém etickém kodexu nebo legálnosti se tady asi dlouze vybavovat nebudeme, jenom zmíníme, že filmy a seriály jsou zdarma ke stažení třeba na webech Uloz.to, FastShare CZ, Datoid nebo Hellspy. Většinou je tady ale potřeba počítat s dost omezenou rychlostí.

Poradenství

Ať už potřebuješ poradit s obtěžující vyrážkou na obličeji, péčí o domácího mazlíčka nebo třeba právní otázkou, na internetu existuje nespočet online poraden, kde odpovídají lékaři, veterináři i právníci. Jejich rady jsou v naprosté většině případů bezplatné, nezbytná je nicméně registrace a trpělivost. Zodpovězení dotazu může trvat i několik dnů.

Sociální sítě

Ať už jsi propadla facebooku, instagramu, twitteru, tiktoku nebo jiné sociální síti, v současné době ji stále můžeš využívat bezplatně. Tedy samozřejmě výměnou za svoje osobní údaje a soukromí. Vzhledem k výše uvedenému je proto dobré připomenout si čtyři důvody, proč bys měla omezit život na sociálních sítích.

Online zpravodajství

Přečíst si, kolik nových případů koronaviru Česko za včerejší den eviduje, zkouknout nejnovější sídlo Brada Pitta nebo si najít předpověď počasí na zítřejší den? Na internetu je to otázka několika mála kliknutí. Ačkoli některé zpravodajské portály začínají exkluzivní obsah na svém webu zpoplatňovat, stále je jeho naprostá většina nabízena k pročtení zdarma.

Nejrůznější vzorky

Chceš si očichat nejnovější vůni z dílny Chanel? Nebo bys ráda vyzkoušela, jak voní aviváž, po které už tak dlouho pokukuješ? Nejsi si jistá, jestli to nově vyhlédnuté krmivo tvému chlupáčkovi zachutná? Požádej o vzorky zdarma. Webů, které se na tyhle bezplatné vzorečky specializují, je ve světě internetu nepřeberné množství.

Fotografie a obrázky

Potřebuješ hezký obrázek do školní práce? Nebo nějakou hezkou fotku do osobního blogu, na kterém poslední měsíce makáš? Aby ses nemusela bát předžalobních výzev a pokut za porušení autorských práv, stahuj fotky a obrázky z free fotobank. Koukni třeba na Pixabay, Unsplash, Pexels, Picjumbo nebo Freepik.

Máš pro nás nějaké další tipy na věci a služby zdarma?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články