Citrusy už známe. Ale co takhle yuzu?

www.bigstockphoto.com
|
06. 02. 2019
|
Citróny, pomeranče, grepy… Ty jsou moc fajn, ale když to chce změnu i v oblasti citrusů, nevíme si moc rady. My pro tebe ale máme tip, který ti pomůže oživit tvůj jídelníček, posílí imunitu a nabije tě energií. Je to yuzu!

Není to žádná novinka. Drobný citrusový plod se pěstuje v Asii – pochází ze západní části Číny a Tibetu, dneska ho spojujeme hlavně s Japonskem a Koreou. Právě v Japonsku hraje důležitou roli aromatická kůra, kterou kuchaři hojně přidávají do polévek, salátů a dresinků. Z plodů se taky vyrábí marmelády nebo ocet.

Jak yuzu poznáš

Yuzu je hodně maličký citrus s nerovnou žlutou až zelenou kůrou. K nám se sice dostane chemicky ošetřený, takže z kůry moc vůně nenasajeme, jinak ale voní hodně výrazně. Uvnitř je hodně pecek, proto se yuzu zpravidla nejí syrové. Důležitá je samozřejmě chuť, která se nápadně podobá grepu.

Koneckonců můžeš yuzu spolehlivě poznat podle ceny. Jde totiž o ovoce z velmi omezené lokality. Kilogram ovoce by tady u nás byl k prodeji asi za tisícovku za kilogram. Neděláme si iluze, že by si ho nikdo nekoupil.

Yuzu tea – nejjednodušší způsob, jak yuzu ochutnat

Z yuzu si lze připravit vynikající čaj, jenže právě kvůli ceně ovoce si ho asi doma neuděláš. Dobrou zprávou je, že se dá sehnat ve vybraných kavárnách, do kterých ho dodavatel posílá ve formě marmelády smíchané s medem. Stačí zalít a dobrota je na světě.

bigstock-glass-cup-with-fresh-japanese-212438257_0.jpg

Čaj z yuzu je skvělým způsobem, jak si ovoce vychutnat.
Tenhle citrusový kříženec nakopne tvoji imunitu!

Byla by škoda nevyužít vůně

Kůra yuzu nádherně voní, proto ovoce slaví úspěch i v oblasti kosmetiky. Přidává se jednak do parfémů, jednak do masážních olejíčků. Obecně se vůně citrusů doporučuje jako relaxační a uvolňující, zbavující stresu. Stálo by za hřích to vyzkoušet, ale na cenu takového poctivě vyráběného olejíčku nechceme ani pomyslet.

Citrusy v zimě lidské tělo skutečně ocení

Snad všichni lékaři se shodují na tom, že imunita člověka bývá v zimě nepříjemně oslabená, a proto je tělo náchylnější k nejrůznějším nemocem. Jsou to právě citrusové plody, které postaví imunitu do latě, aby tě nenechala ve štychu.

Ochutnala jsi někdy yuzu, nebo zůstáváš u klasiky – pomerančů, citrónů a grepů? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

zdroje informací:

https://bit.ly/2WIyMjX
https://bit.ly/2TykGzN 

Související články