Cesta světově známé whisky

www.pixabay.com
Komerční článek
|
13. 05. 2019
|
Jsou hodnoty, které ctíme a rádi si je připomínáme zapsáním „světového“ nebo „mezinárodního“ dne do kalendáře. Najdou se i výjimečné věci, které si získaly svůj den vlivem obliby na celém světě. Světový den whisky se datuje na třetí květnovou sobotu. Proč pohyblivý svátek? Najdete snad vhodnější den v týdnu, kdy byste si takto hodnotnou tekutinu s dlouhým příběhem vychutnávali lépe, než právě v sobotu?

Málokterý nápoj získává tak velký obdiv veřejnosti, jako právě whisky. Její cena se odvíjí nejen od stáří, ale i od kvality surovin a samotné technologie. Hodnota whisky se navíc zvyšuje, když si výrobu lahve vezme do rukou nadaný designér, z jehož rukou odchází předmět čítající statisíce dolarů. Nejdražší lahev whisky na světě Isabella’s Islay se prodala za 6,4 mil. dolarů díky osázení drahými nerosty.

Nejznámější whisky z rukou mladého hokynáře

Na raritu astronomické hodnoty však dosáhne jen málokdo. Není potřeba utratit tolik peněz, abyste si pochutnali na kvalitní whisky. Nejznámější značka skotské whisky Johnnie Walker je dostupná širokému okruhu příznivců tohoto vznešeného nápoje.  Její historie začala ožívat před dvěma sty lety. Roku 1819 Johnu Walkerovi zemřel otec. Bylo nutno si opatřit peníze na živobytí. Rozený podnikatel do roka prodal statek a zřídil si vlastní hokynářství v prosperujícím městě Kilmarnock. Johnova záliba ve whisky však nedělala mladého podnikatele ve Skotsku ničím výjimečným. Co ho ale výjimečným udělalo, byl nápad začít blednovat – tedy mísit jednodruhové sladové whisky, čímž dosáhl vždy dobré chuti, konzistence a stálosti kvality.

Další krok k dosažení světové popularity

Šikovným obchodníkem byl i Johnův syn Alexander. Po smrti otce vzal prosperující podnik do svých rukou a zajistil další rozkvět. Jednak roku 1867 začal prvně komerčně nabízet blendovanou skotskou whisky značky Johhnnie Walker s názvem Old Highland Whisky. A za další se Alexanderovi povedlo prodávat whisky i ve vzdálených zemích světa. Napomohla mu průmyslová revoluce, která tou dobou zcela ovlivňovala život Velké Británie. Do Kilmarnocku byla zavedena železnice, která město spojovala s velkými přístavy. Efektivní přemístění zboží do doků a dál přes oceán by ovšem k úspěšné distribuci whisky nestačilo. Alexander si proto najímal kapitány, kteří zároveň fungovali jako obchodní zástupci. Do roku 1920 se whisky podařilo úspěšně prodávat  ve 120 zemích světa.

johnnie.png

Johnnie Walker je prověřený výrobce alkoholu.
redakce

K ještě efektivnějšímu transportu pomohlo přelívání do hranatých lahví. Byly skladnější, nepřeklápěly se, a tudíž se méně rozbíjely. Hranaté lahve se pro značku Johnnie Walker staly ikonickými. Stejně tak se ikonickým stalo logo s chodcem, kterého při obědě s dalšími dědici – Alexandrem II a Georgem načrtnul na zadní stranu jídelního lístku ilustrátor Tom Browne. Předloha loga vznikla kolem roku 1909.

Dnešní svět Johnnie Walker

Momentálně je na trhu k sehnání ještě několik posledních lahví limitované edice Johnnie Walker White Walker, inspirované seriálem Hra o trůny. Krom toho, že láhev po zchlazení vytváří originální efekty, je White Walker namíchaný ze sladů Cardhu a Clynelish, které leží daleko na severu Skotska. V jeho chuti byste si měli povšimnout jemných tónů vanilky, karamelizovaného cukru a lesního ovoce.

Značka Johnnie Walker má pro příznivce svůj vlastní členský klub Johnnie Walker House, zde se scházejí vybraní patroni. Ti jsou zasvěceni do historie whisky i značky Johnnie Walker, degustují a objevují vznešený nápoj jménem whisky do nejhlubšího detailu. Degustujte i vy se svými blízkými tento jedinečný klenot mezi skotskými whisky a najděte hluboký spirit, pro který je Johnnie Walker obdivován po téměř dvě století.

Související články