Červená řepa si zaslouží šanci. Z mnoha důvodů

Bigstockphoto
|
18. 01. 2023
|
Když v obchodě procházíme kolem zeleniny, bereme okurky, rajčata, papriky… Ale jen málokoho napadne koupit si červenou řepu. Že ti ji dostatečně zhnusili kuchařky ve škole? Připrav si ji konečně podle svého a nebudeš litovat!

Řepa se dá sehnat syrová a pak se musí obvykle vařit, aby se s ní vůbec dalo nějak naložit, ale i vařená a vakuovaná nebo konzervovaná. Pokud chceš řepu opravdu čistou a bez nálevu, rozhodně ber tu vařenou, dobře zabalenou ve vakuovém obalu. Budeš s ní moct hned pracovat.

Řepa patří k tomu nejzdravějšímu, co máme

V našich končinách patří řepa k té nejzdravější zelenině, kterou máme k dispozici bez většího hledání a shánění. Je spousta důvodů, proč bychom ji měli pravidelně zařazovat do jídelníčku.

  • Je skvělou prevencí proti vzniku rakoviny. Nemocným rakovinou zase pomáhá k lepšímu překonávání příznaků, které je trápí. Má totiž silně detoxikační účinky a prospívá hlavně tlustému střevu a játrům.
  • Právě detoxikace je její velmi silná stránka. Pomáhá z těla vylučovat škodlivé látky, ke kterým často patří olovo nebo hliník.
  • Podporuje kardiovaskulární systém. Je hotovým balzámem na srdce, zabraňuje kornatění tepen, podporuje tvorbu červených krvinek a snižuje vysoký krevní tlak.
  • Pozitivně ovlivňuje trávení a vylučování. Pomáhá proti průjmům i zácpám, protože obsahuje rozpustnou vlákninu.
  • Jestli tě trápí lupy ve vlasech, řepa by ti mohla pomoct. Správná výživa pokožky na hlavě i vlasových kořínků je důležitá a řepa si s tím umí poradit.
  • Červená řepa je výborná pro všechny, které trápí stav jejich kostí. Obsahuje totiž hořčík, kyselinu listovou, vitamín C a oxid křemičitý – tyto látky ve vzájemné kombinaci posilují kosti i chrupavky.
  • Pro starší lidi, kteří jsou ohroženi demencí nebo sklerózou, může být řepa dobrou podpůrnou léčbou. Zajišťuje totiž lepší prokrvení mozku, takže může některé příznaky aspoň trochu oddálit nebo zpomalit průběh nemoci.

A je toho mnohem víc: červená řepa pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, je skvělým bojovníkem proti kvasinkovým, houbovým a plísňovým nemocem. Taky podporuje imunitu, urychluje zotavování z boreliózy a klíšťové encefalitidy a má pozitivní dopad na zrak.

bigstock-210586543.jpg

Červená řepa patří k našim superpotravinám!
Bigstockphoto
Řepa toho umí fakt spoustu. Měj ji v jídelníčku a uvidíš sama!

3 tipy, co z červené řepy vykouzlit

Řepa je v kuchyni vděčná a tvárná. Vykouzlíš z ní lahodný salát, dá se použít i při pečení. A určitě tě nakonec skutečně mile překvapí.

Salát z řepy, s tuňákem a cibulí

Pokud se nechystáš do společnosti, připrav si vařenou červenou řepu, cibuli a konzervu s kvalitním tuňákem v oleji. Pak stačí řepu nahrubo nastrouhat, přidat tuňáka a na kostičky nakrájenou cibuli. Neboj se, bude sice syrová, ale sladkost řepy ji dokonale zjemní. Salátek promíchej, dochuť solí a pepřem a dej si do trumpety.

Pečená řepa

Syrovou řepu nakrájej na plátky i se slupkou a s kořínkem. Stačí ji omýt, plátky zakápnout olivovým olejem a posolit. Čím větší kousky, tím déle se bude řepa péct, obvykle to ale trvá hodinu při pečení na 200 °C. Peč ji podle potřeby, aby byla měkká. Bude to překvapivá mňamka.

bigstock-beet-smoothie-in-a-glass-and-a-242478097.jpg

Červená řepa se dá v kuchyni upravit na spoustu způsobů.
Bigstockphoto
Koláč z červené řepy je vysoce návyková záležitost!

Koláč z červené řepy

Jestli máš ráda koláče a chceš si jeden upéct zdravěji, tady je bezva recept na super mňamku.

Co potřebuješ: 2 šálky nastrouhané červené řepy, ½ šálku špaldové mouky, 2/3 šálku oleje a ještě trochu navíc na vymazání formy, sladidlo, 5 polévkových lžic kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, lžičku mleté skořice, 50 g drcených kakaových bobů, 3 vejce a špetku soli.

Jak na to:

  • Řepu najemno nastrouhej nebo rozmixuj a v míse smíchej se všemi sypkými surovinami.
  • Pak přidej vejce, olej, sladidlo a těsto promíchej.
  • Vymaž formu a rozpal troubu na 200 °C.
  • Peč zhruba 30 minut, zkoušej stav špejlí. Jakmile těsto přestane lepit, je hotovo.
  • Koláč si může ozdobit podle sebe, klidně ho může polít rozpuštěnou kvalitní čokoládou.

Z tohoto množství surovin získáš 8 porcí, takže můžeš svůj výtvor klidně naservírovat i návštěvě.

Máš ráda červenou řepu, nebo ti ji ve školní jídelně spolehlivě znechutili do konce života? A máš svůj oblíbený recept?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články