Barvení vajíček přírodně: vsaď na kari, zelí i víno

Bigstockphoto
|
03. 04. 2023
|
Velikonoce už klepou na dveře! Přemýšlíš, jak obarvit vajíčka, aniž bys musela pro barvy do obchodu? Máme pro tebe originální způsoby a tipy. K barvení jednoduše použij to, co máš doma v ledničce nebo ve spíži.

Cibulové slupky vykouzlí odstíny hnědé

Abys dosáhla přirozené červenohnědé barvy, stačí oloupat několik větších cibulí (červených, žlutých nebo šalotek). Ideálně by jich mělo být tolik, aby se slupky vešly do dvou větších hrnků na čaj. Vejce dej do studeného, silného a dobře rozleželého vývaru z cibulových slupek a nech je v téhle lázni přes noc. Pokud tě láká další odstín hnědé, vykouzlíš ho kávovým lógrem nebo černým čajem.

Kari, šafrán a kurkuma přivábí kanárkově žlutou

Jak docílit kanárkově žluté barvy? Stačí prošmejdit spíž. Pokud v ní objevíš kari, šafrán nebo kurkumu, máš vyhráno! Jednoduše nech koření rozvonět v horké vodě a do ní uvařená vejce ponoř. Sytost odstínu můžeš průběžně kontrolovat a upravovat.

Červená řepa je zárukou růžové

Lákavě růžové barvy vajíček dosáhneš díky červené řepě. Řepu jednoduše oloupej, nakrájej na kostičky a slupky i dřeň zalij 900 ml vody. Přidej sůl, 2 lžíce octa, čerstvá vejce do lázně ponoř a vař, dokud nedosáhneš požadované bary.

easter-eggs-5001086_1920.jpg

Na přírodním barvení vajíček není nic těžkého.
Bigstockphoto
Vyzkoušíš letos barvit tímhle způsobem?

Červené víno jako sázka na karmínovou

Abys dosáhla sytější červené, přizvi si na pomoc červené víno. Stačí klidně to nejlevnější krabicové, do kterého přidáš ocet a dvě lžíce soli. Vajíčka ve vinné lázni vař několik minut. Výsledkem bude krásně karmínová barva získaná přírodním způsobem.

Červené zelí obarví vajíčka na modro

Láká tě blankytně modrá barva vajíček? Vyměň chemické barvy za obyčejné červené zelí. Aby byla vajíčka opravdu modrá, je potřeba barvit jen ta bílá, ne hnědá. A jak modravou lázeň připravit? Půlku větší hlávky červeného zelí nakrouhej na jemném struhadle, přesyp do hrnce, zalij horkou vodou a přidej ocet a špetku soli.

Špenát si hravě poradí se zeleným odstínem

Vajíčka můžeš snadno obarvit taky špenátem. Jednoduše půl kostky mražené zeleniny zalij horkou vodou a uvařená vajíčka do ní na několik hodin ponoř. Opět můžeš přidat ocet, špetku soli a pro lepší barvu i pár semínek kmínu.

Kočičí tip závěrem

Aby byla vajíčka krásně lesklá, jednoduše je po usušení potři kouskem špeku nebo slaniny. Použít můžeš i hrášek másla nebo sádla. Dělaly to tak už naše babičky a prababičky, protože moc dobře věděly, že lesklá vajíčka upoutají pozornost příchozích návštěv.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor: redakce

Tagy: 
Související články