Babské triky na šatní moly: pomůže levandule, pivo i víno

Shutterstock
|
11. 02. 2023
|
Dostanou se všude a jsou pěkně otravní. Řeč je samozřejmě o šatních molech, kteří nejsou jenom estetickým problémem. Jak se jich zbavit jednou provždy?

Levandule je sázkou na jistotu

Naše babičky moc dobře věděly, jak se nepříjemných domácích škůdců zbavit. Spolehlivě je vypudí aromatické vůně. Úplně totiž nesnáší levanduli, kterou můžeš v podobě malých voňavých pytlíčků umístit na ramínka do šatní skříně nebo přímo mezi oblečení.

Pytlíčky čas od času vyměň a průběžně větrej. Nezvaní návštěvníci totiž kromě aromatických vůní nesnáší taky průvan a chlad. Ale o tom o pár řádků níže…

Ani s dalšími bylinkami nešlápneš vedle

Kromě levandule se v boji se šatními moly skvěle osvědčují i další aromatické bylinky a voňavé koření. Naše babičky používaly třeba rozmarýn, mařinku vonnou, bobkový list, skořici, hřebíček nebo třeba pomerančovou kůru.

Účinné jsou údajně taky smrkové větvičky zavěšené do skříně nebo sáček s jehličím. Pomůže prý i čerstvě mletý nebo drcený pepř.

Kuřákům a vášnivým čtenářům se moli vyhýbají obloukem

Říká se, že moly se šatní skříně vyžene i tabák. Není tedy divu, že oblečení kuřáků se tihle záškodníci vyhýbají obloukem. Zároveň prý nesnáší tiskařskou barvu, takže vedle nešlápneš ani ve chvíli, kdy do skříně vložíš několik pomačkaných stránek klasických černobílých novin.

Utop je v alkoholu

Moli milují, podobně jako třeba octomilky, ocet a alkohol. Jeho vůně je přiláká a oni se následně v tekutině utopí. Do blízkosti šatní skříně proto polož několik mističek s octem, pivem nebo vínem a čekej, až se tihle neřádové chytí do pasti.

Podobnou službu prokáže i melasa smíchaná s octem v poměru 1:2. Směs nalij do mističek a nastraž klidně v okolí skříně.

Pošli je k ledu

V boji s moly se jako úspěšná jeví i metoda chladu nebo mrazu. Pokud máš doma větší mrazák, oblečení do něj ulož na několik hodin. Jestli tyhle nezvané návštěvníky objevíš během zimy, máš vyhráno! Jednoduše tady pusť ledový vzduch zvenčí, šatní skříně otevři dokořán a místnost nech do večera vymrznout. Moli se mile rádi přestěhují k sousedovi, který je (aspoň zpočátku) určitě nebude trápit mrazem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články