8 zajímavostí, kterými nás kočky dennodenně dostávají

Shutterstock
|
28. 01. 2024
|
Na světě existují dvě skupiny lidí – ti, kteří kočky zbožňují, a ti, kteří je nemůžou ani cítit. Ať se nám to líbí, nebo ne, kočky jsou úžasná stvoření s vlastnostmi, které jim můžeme závidět.

Kočičí předení

Předení, chceš-li vrnění, je tichý vrčivý zvuk způsobený jemnými vibracemi slizničních řas v kočičím hrtanu umístěném pod hlasivkami. Velké šelmy – lev, tygr a další zvládají příst pouze při výdechu. Kočky domácí tohle dokážou při nádechu i výdechu, a to už pár dní po narození. Předením navíc dávají najevo nejen svou spokojenost, ale předou třeba i ve chvíli, kdy jim rozhodně není do skoku. Jde třeba o stavy po porodu, při zranění nebo bolesti. Vibrace, které vydávají, je totiž uklidňují, uvolňují svalové napětí a urychlují hojení ran a zlomenin.

Koťata

Kotě po narození váží 90–120 gramů a nevidí ani neslyší. Jeho malá očka se otvírají až za 5 dní, zrak a sluch se vyvíjí přibližně po 2 týdnech. Chodit začnou zhruba po 20 dnech a jejich barva po otevření očí v drtivé většině případů není konečná.

shutterstock_2237607347.jpg

Kdo by se nechtěl pomazlit s koťátkem?
Shutterstock
Kočky nás nikdy nepřestanou fascinovat. I když je třeba nechceme chovat, musíme před jejich schopnostmi smeknout.

Zajímavostí jsou taky některé úzkostlivé kočičí maminky, které svým koťátkům okusují hmatové fousky u tlamičky. Důvod je zajímavý a čistě praktický – kočky hmatové vousky používají jako jakési měřítko. Jsou totiž široké stejně jako jejich tělo, takže když se chce kočka protáhnout malým otvorem, nejdříve do něj párkrát strčí hlavu, aby se ujistila, že se do něj vejde. Pokud jsou ale hmatové vousky poškozené, kočka má s orientací velký problém.

Zemětřesení

Kočky jsou velmi citlivé na vibrace. Některé zdroje dokonce tvrdí, že dokážou vycítit blížící se zemětřesení. Svého člověka informují zhruba 15 minut před katastrofou. Nevěříte? Zkuste někdy pozorovat kočky před blížící se bouřkou. Budou nervózní, ostražité, zneklidní je každý poryv větru a pravděpodobně budou hledat vhodný úkryt, aby tenhle přírodní rozmar v pohodě přežily.

Domestikace

Asi všichni víme, že psy jsme museli domestikovat my lidé. Zajímavostí je, že kočky se domestikovaly samy (protože jim to jednoduše vyhovovalo). Některé zdroje hovoří o tom, že první kočky žily s lidmi ve starém Egyptě, kde byly považovány za posvátná zvířata. Skupina francouzských archeologů ale objevila ostatky kočky pohřbené se svým majitelem v neolitickém sídlišti na Kypru. Nález tak jednoznačně posouvá domestikaci koček do mnohem hlubších dějin.

shutterstock_1526963033.jpg

Kočky jsou prostě nádherná zvířata!
Shutterstock
Je to zvláštní, ale kočky se domestikovaly samy!

Denní režim

Zhruba dvě třetiny dne stráví kočky spánkem. Nejaktivnější jsou potom po setmění. Třetinu dne stráví čištěním svého kožíšku nebo kožíšku ostatních koček žijících ve společné domácnosti. Zajímavostí taky je, že kočky jsou těmi největšími spáči v říši savců. Denně dokážou prospat až 16 hodin.

Pověry

Někteří lidé považují černou kočku za symbol neštěstí a pohromy. V Británii a Austrálii jsou ale černé kočky symbolem štěstí.

Další pověra se týká taky kastrace koček. Někteří lidé si myslí, že kastrace je proti přírodě a kočka musí mít alespoň jednou za život koťata. To není v žádném případě pravda. Kočka mateřský instinkt zcela ignoruje a plodí nezávisle na své vůli. Když mrouská, jednoduše si nemůže pomoct. Kastrace taky snižuje počet nemocných a toulavých koček bez domova, jichž jsou plné vesnice a útulky.

Stavba kočičího těla

Člověk má 203 kostí, kočka 230. Ocas kočce slouží k udržování rovnováhy. Zajímavé jsou i kočičí smysly – kočky slyší lépe než člověk a pes. V noci dokonce vidí šestkrát lépe než člověk a nejlépe vidí na vzdálenost 2-6 metrů. Naopak bližší předměty mohou mít v zorném poli rozmazané.

Nejlépe vnímají červenou a žlutou barvu a zajímavé je i jejich srdce, které tluče dvakrát rychleji než to lidské. Za minutu zvládne až 140 úderů. Protože si kočky nezvládají vytvořit tuk, potřebují ho dostávat v přiměřené míře v potravě. A jak poznáš, že je kočka příliš tlustá? Pokud jí nenahmatáš žebra, pak sniž příjem potravy nebo ho rozlož do několika menších denních dávek.

Majitelé koček

Hlazení kočky odbourává stres a jejich majitelé jsou obecně klidnější, vyrovnanější a méně stresovaní než třeba majitelé psů nebo hlodavců (či lidé bez zvířecího kamaráda). Taky mají menší pravděpodobnost vzniku infarktu a údajně žijí déle.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cvillecatcare.com/veterinary-topics/101-amazing-cat-facts-fun-trivia-about-your-feline-friend/
  • purina.co.uk/articles/cats/behaviour/common-questions/fun-facts-about-cats
  • mygavet.com/services/cats/blog/50-cat-facts-you-probably-didnt-know
Související články