Jak poznat, že potřebuješ změnit kariéru

Bigstockphoto
|
20. 05. 2021
|
Vzpomeneš si, co tě přivedlo k zaměstnání, které právě teď děláš? Možná to bylo rozhodování už na škole, studentská brigáda nebo náhoda. Pořád si myslíš, že ses vydala správnou cestou? Nenastal čas na přehodnocení pracovní cesty, po které ses vydala?

Vědět v 15 nebo 20 letech to, co víš teď, vybarala by sis stejný obor? Pokud máš pocit, že by ses dnes pustila za jiným cílem, máme dobrou zprávu. Změnit kariéru jde skutečně v jakémkoli věku. Jediné, co to obnáší, je rozhodnout se.

Ačkoli ti to dnes možná zní jako sci-fi, věz, že o změně směřování svého života přemýšlí v určité chvíli každý z nás. A z rozhovoru se staršími lidmi zjistíš, že nejvíce litují toho, co neudělali. Podívej se, jestli náhodou přes samý stereotyp nepřehlížíš ukazatele k odchodu.

1. Novinky nezavádíme

První rozdíl mezi novými a starými zaměstnanci. Ti první mají přehršle nápadů, co vylepšit, ti staří se nováčkům vyhývají. Pokud sis zvykla odpovídat na náměty slovy: Promiň, to nejde!, nejspíš z tebe vyprachalo nadšení. Vášeň pro věc nejde udržet stoprocent času, pokud se ale vztah k pracovním povinnostem pomalu přelije do tolerance a odtud v přetrpění jednotlivých úkonů, je rozhodně čas na změnu. Jakoukoli. Proč? Prací trávíme obrovskou část svého života. Opravdu chceš, aby to bylo se zaťatými zuby?

2. Nudíš se nebo jsi naštvaná

„A jak v práci?“ „Blbý.“ Stal se tenhle rozhovor součástí tvého života? Měla by ses zamyslet. Pokud se v práci nudíš nebo jsi vystresovaná a k šílenství tě přivádí i drobnější úkony, přehoď výhybku. Musí být lepší možnost, jak si vydělávat na nájem.

3. O peníze už nejde

Možná byly peníze tvůj první motivátor. A dost možná jsi na tom v porovnání s ostatními dobře. Ale ve skutečnosti je ti to jedno. Už to prostě není důvod, proč setrvat na současné pozici. Nebo je to naopak jediný důvod, proč jsi právě tady. Ale štěstí si za prachy nekoupíš.

bigstock-image-of-young-employer-doing-13791932.jpg

Dobrou práci možná nenajdeš hned.
Bigstockphoto
Když tě práce naplňuje a máš z ní dost peněz, je to požehnání!

4. Závidíš ostatním jejich práci

Ze zvědavosti projíždíš nabídky práce, ptáš se lidí na jejich povolání a představuješ si sama sebe na jejich místě? Závidíš lidem, kteří přešli od bankovnictví k józe, od marketingu k výrobě keramiky? Neumlčuj svoje pocity, říkají ti něco o tom, co bys ty sama chtěla dělat. Zaměř se na to, co by tě lákalo, nebo zkus oprášit svůj dlouho zapomenutý pracovní sen.

5. Představa stejné práce za pět deset let…

…tě upřímně děsí. Zároveň ale nevíš, co jiného bys měla dělat, a proto setrváváš tam, kde právě jsi. Je dost možné, že se na to díváš ze špatného úhlu pohledu. Černá tma a nejistá budoucnost také znamená to, že se tvůj život neubírá stereotypně a máš prostor na změnu. Udělat krok do neznáma není jednoduché, mnohem horší je ale setrvat nehnutě na místě v bodě, který nesnášíš.

6. Tvé tělo ví líp

Jsi unavená, těžko se ti vstává, i když je venku krásný slunečný den, objevily se bolehlavy nebo dokonce migrény, špatně sesoustředíš? Nebo jsi dokonce začala trpět chronickou nemocí, úzkostmi a úroveň stresu se potkává s klimatizací nad tvým pracovním stolem? Tvoje tělo přestalo naznačovat a už křičí, že chce pryč. Čím víc ho budeš ignorovat, tím bude hlasitější.

Co tě naposledy přimělo změnit práci? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články