Pozitivních zpráv není nikdy dost! Tady je další várka

bigstockphoto.com
|
28. 10. 2020
|
Jedním z nejlepších způsobů, jak přečkat tuhle podivnou dobu, je veselá mysl. A protože těch špatných zpráv se asi ještě dlouho nezbavíme, dali jsme dohromady další pozitivní článek, který je plný toho dobrého, co se u nás i ve světě událo.

Uganda do tří let vysadí miliony stromů

Do roku 2023 chce Uganda realizovat projekt s názvem Wildlife Habitat & Corridor Restoration Project, který má za cíl pomoci s rozsáhlou obnovou lesů v oblasti Albertinského riftu. V rámci projektu má být vysázeno několik milionů stromů, které mají podpořit rozvoj místní fauny a flóry.

V lesích na západě země totiž žijí šimpanzi, ale také více než 50 procent ptáků a téměř 40 procent savců celé Afriky. Projekt by měl kromě zvířat pomoci taky asi 700 domácnostem. V plánu je totiž proškolení místních obyvatel, kteří by si měli osvojit správné lesnicko-zemědělské postupy a monitorovat zdejší lesy.

Student vymyslel aplikaci, která zdarma doučí děti matematiku

Jedním z nejvíce nenáviděných školních předmětů je bezesporu matematika. A když ji navíc musíš s dítkem „mrskat“ doma, o noční můry je často vystaráno. Jistý student z VUT v Brně se naštěstí rozhodl, že tenhle předmět zpřístupní jak dětem, tak rodičům.

V rámci diplomové práce totiž vyvinul aplikaci, která je vlastně takovým menším matematickým (ex)kurzem, během kterého se dítko naučí teorii a tu pak snadno procvičí na více než 2000 příkladech. Kurzem provází superhrdina Mathman a aplikaci si můžeš stáhnout úplně zdarma.

learn-2387228_1280.jpg

Výuka matematiky se dá pojmout i moderně.
pixabay.com
Učit se matematiku, zvlášť pak doma, může být pro děti pořádná nuda. Naštěstí je tu Mathman!

IKEA vykupuje staré kusy nábytku a prodává je dál

IKEA se nedávno rozhodla potěšit nejen přírodu, ale především své věrné zákazníky, kterým se už starý nábytek z tohohle švédského obchodního domu „tak trochu“ okoukal. Nábytek od nich totiž vykoupí a na oplátku jim daruje voucher v hodnotě až půlky původní ceny.

Nábytek pak firma prodá, daruje charitě nebo zrecykluje. Vouchery navíc nejsou časově omezené a zákazníci je proto můžou využít (nebo darovat) kdykoli se jim to bude zrovna hodit. První oddělení s použitým a opraveným nábytkem plánuje IKEA otevřít ještě letos ve Stockholmu, do příštího roku pak chce tato oddělení ve všech svých obchodech.

Vědci vyvinuli nový způsob, jak ochránit mořské želvy

Nelegální kradení a následné rozprodávání vajec mořských želv způsobuje jejich postupné vymírání. Tomu chtějí nově zabránit vědci z britské Univerzity v Kentu. Ti pomocí 3D tiskárny vyrobili návnady s GPS lokátorem, které jsou k nerozeznání od pravých želvích vajec.

Návnady vyvinula ochranářská organizace Paso Pacifico, aby zabránila nezákonnému obchodu s želvími vejci ve Střední Americe. Dosud se jí podařilo zmapovat několik stovek tras, přičemž ta nejdelší měla neuvěřitelných 137 kilometrů a odhalila celý obchodní řetězec.

Češi přišli s lékem na rakovinu

Čeští lékaři podali v říjnu látku proti rakovinnému bujení zvanou DRP-104 prvním pacientům. Lék vyvinul český tým Pavla Majera z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR ve spolupráci s Univerzitou Johnse Hopkinse v USA.

Podle výzkumů látka v těle zastavuje buněčné zpracování glutaminu, který je důležitým zdrojem dusíku pro nádorové buňky. První fáze testování potrvá zhruba tři roky a má odhalit bezpečnost látky a stanovit její správné dávkování.

Máš nějaké další pozitivní zprávy, o které by ses s námi ráda podělila? Napiš nám je do diskuze pod článkem!

Související články