Největší úspěchy roku 2021, které ti vykouzlí úsměv na tváři

Bigstockphoto
|
01. 01. 2022
|
Závěr roku se u řady z nás nese v duchu bilancování. Co se povedlo Česku za rok 2021? Máme pro tebe úspěchy českých astrofotografů, vinařů i samotných měst.

Česká zmrzlina je druhá nejlepší na světě

Vanilková, nebo čokoládová? Jaké zmrzlině dáváš přednost? Ať už první, druhé nebo úplně jiné variantě, určitě tě příjemně překvapí, že naše zmrzlina uspěla v prestižní soutěži Gelato Festival World Masters, kde se každoročně utkávají zmrzlináři z celé Evropy. Druhé místo letos obsadil hruškový sorbet Martiny Březinové z kladenské kavárny Ňam Ňam Cafe.

Český tým na olympiádě robotů získal druhé místo

Další ročník mezinárodní soutěže DARPA Subterranean Challenge zná svoje vítěze. Na krásné druhé příčce se navíc umístil český tým složený z víc než 30 studentů a vědců, který vystupoval pod jménem CTU-CRAS-NORLAB (Czech Technical University – Center for Robotics and Autonomous Systems – Northern Robotics Laboratory). Za svůj stříbrný výkon obdrželi jeho členové 500 tisíc dolarů, které použijí na další výzkum.

Praha vyhrála anketu o nejkrásnější město planety

Anketu o nejkrásnější město planety britského časopisu Time Out letos ovládla Praha. Stala se totiž nejkrásnějším městem světa a předčila i takové velikány, jakými je například Chicago nebo Paříž. Tahle města obsadila druhé a třetí místo. V anketě hlasovalo 27 tisíc lidí z celého světa.

Český student vyhrál mezinárodní olympiádu v biologii i zeměpise

Student pražského gymnázia, osmnáctiletý Marek Pavlica, získal na celosvětové olympiádě IBO Challenge II zlato v biologii a zeměpise, v chemii se umístil na krásném druhém místě. Jeho úspěch ale rozhodně není prvním. Už v roce 2019, kdy chodil na gymnáziu teprve do prvního ročníku, získal zlato na zeměpisné olympiádě v čínském Tegu.

bigstock-goals-new-year-resolutio-396557357.jpg

Úspěchy Česko slavilo hned na několika polích.
Bigstockphoto
Co se v roce 2021 povedlo tobě? Pochval se!

Vinařem roku je Zámecké vinařství Bzenec

Jako každý rok se i letos konala prestižní soutěž Vinař roku, které se zúčastnilo na 50 vinařství z celého Česka. Zlatou příčku pro tenhle rok získalo Zámecké vinařství Bzenec. Na druhém místě se umístilo vinařství Mikrosvín Mikulov a Bronzovým vinařem roku se stalo Vinařství SONBERK z Popic. Prestižní soutěž se v Česku pořádá už od roku 2003 a jednotlivé vzorky během ní hodnotí mezinárodní degustátoři.

Vesmírné snímky českého astrofotografa ocenila NASA

Hned dvakrát získaly letos v létě fotografie českého astrofotografa Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě ocenění Astronomický snímek dne, který uděluje americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Cenu, jejímž mottem je „Objevujte vesmír“, dostávají každý den už od roku 1995 nejzajímavější vesmírné fotografie z celého světa. Poslední srpnový den si cenu vysloužila fotka s názvem Remembering NEOWISE a o necelé dva týdny později pak slavil úspěch snímek Perseus and Lost Meteors.

Ostravská zoo jako jediná na světě odchovala vzácné želvy

Želvám chrámovým hrozí ve volné přírodě úplné vyhynutí. Proto se zoologické zahrady z celého světa snaží jejich populaci zachránit, ba co víc – rozmnožit. Úspěch ale v téhle oblasti slaví jen některé. Želvy chrámové chová v současnosti 20 zoologických zahrad na světě. Jen té ostravské se ale během roku 2021 podařilo vzácnou sladkovodní želvu rozmnožit. V zoo se narodili čtyři samečci, kteří se vesele ládují pampeliškovými listy, salátem a další zelení.

Co se během letošního roku podařilo tobě? Pochval se, nikdo jiný to za tebe totiž neudělá!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články