10 nejšílenějších mýtů, kterým zcela mylně věříme

Bigstockphoto
|
07. 06. 2018
|
Velká čínská zeď je vidět z vesmíru, chameleoni mění barvu podle okolního prostředí nebo snad to, že problémy ve vztahu vyřeší narození potomka. Mýty, které lidstvo provází už od nepaměti. Také jim věříš? Pak je tenhle článek přesně pro tebe!

1. Velkou čínskou zeď můžeme vidět z vesmíru

Ano, Velká čínská zeď je opravdu velká a dlouhá, z vesmíru ji ale v žádném případě vidět nelze.  Podle astronautů, kteří se zúčastnili americké vesmírné mise Apollo, Velká čínská zeď z vesmíru vidět opravdu není. To dokonce dokazují také snímky ze současné stanice ISS, která je relativně blízko zemskému povrchu.

2. Býci reagují na červenou barvu

Asi každý někdy viděl neohroženého toreadora, který dráždil býka červeným hadrem. Ve skutečnosti býci červenou barvu vůbec nevnímají. Jejich svět je žlutomodrý. Na toreadora reagují tudíž ne kvůli barvě, ale kvůli jeho agresivním pohybům.  

3. Problémy ve vztahu vyřeší děti

Narození dětí do manželství vnáší zcela nový rozměr – to je fakt, s nímž naprosto souhlasíme. Kromě pozitiv ale přichází také celá řada negativ, které mohou způsobit nepříjemné otřesení vztahu. Ustát ho zvládnou jen ty páry, které neměly před početím žádné závažnější problémy. Pokud někdo tvrdí, že děti nalomený vztah vylepší, pravděpodobně zůstane dříve či později sám.

1.jpg

Výchova dětí není jednoduchá a ustojí ji jen pár, který ani před dětmi neměl problémy.
Pixabay
Spousta žen se snaží odvrátit rozchod nebo rozvod zplozením potomka. Dobré řešení to ale není.

4. Používáme pouze deset procent mozku

Možná jsi taky viděla film, který se tomuhle tématu věnoval. Podle neurologů je samotné tvrzení i tenhle snímek naprostá smyšlenost. Z výzkumů totiž vyplývá, že po většinu času používáme drtivou většinu mozku.

5. Chameleoni mění svoji barvu podle prostředí

Taky si myslíš, že chameleoni mění barvu podle prostředí, v němž se aktuálně nacházejí? Holý nesmysl. To, jak se zbarví, záleží na jejich momentální náladě, okolní teplotě a intenzitě světla.

6. Banány rostou na stromě

Jistě víš, jak takový banánovník vypadá. A právě jeho vzhled svádí mnohé z nás k tomu, že si myslíme, že banány rostou na stromě. Ve skutečnosti je banánovník pouze vzrostlou bylinou, která svým vzhledem strom pouze připomíná.

2.jpg

Trsy banánů nepocházejí ze stromu. Ne, ne, ne.
Pixabay
Taky jsi až do teď žila ve lži?

7. Vikingové nosili helmy s rohy

Další z celé řady nesmyslů. Vikingové rozhodně helmy s rohy nenosili. Ve skutečnosti tuhle „typickou vikingskou helmu“ vytvořil kostymér Wagnerovy opery19. století.

8. Káva dehydratuje

Ani omylem. Káva má sice diuretické účinky, ty ale kompenzuje množství vody v samotném nápoji (pokud tedy nepiješ maličkaté dvojité espresso).

9. Buráky jsou oříšky

Stejně jako se diskutuje o tom, jestli je rajče ovoce nebo zelenina, stejně tak se diskutuje také o burácích. Ačkoli je řada z nás považuje za oříšky, ve skutečnosti se řadí do stejné kategorie jako třeba fazole nebo hrášek.

10. Na ptáčata nesmíme sahat

Taky jsi už někdy našla ptáče vypadnuté z hnízda a bála ses na něj sáhnout? Co kdyby z něj rodič ucítil člověčinu a kvůli tomu jej nepřijal? Omyl! Ptáci mají tak slabý čich, že člověčinu opravdu necítí.

A které další mýty jsou k smíchu tobě? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Související články