Chůze je skvělá! Zlepší spánek, náladu a pomůže ti zhubnout

Bigstockphoto
|
11. 11. 2023
|
Podle některých lékařů prý neexistuje skoro nic, pochopitelně kromě vážných onemocnění, co by nevyřešila nebo nezmírnila hodinka svižné chůze. Můžeš ale klidně chodit i pomaleji a pěkně si to užít. Víš, proč bys měla?

Chůze je nejpřirozenější lidský pohyb, o něco přirozenější než běh, především je tedy citlivější k tvým kloubům. Právě otřesy a dopad pohybu na klouby by měly řešit především kočky s nadváhou. Ale k věci. Chůze je skvělá pro tělo i pro mysl, při aktivním odpočinku bude relaxovat tvoje možná starostmi přetížená hlava a ještě třeba něco zhubneš.

Víš, že Winston Churchill holdoval alkoholu a tabáku, byl vystavován obrovskému stresu, a přesto se dožil požehnaných 91 let? Dopomohly mu k tomu pravidelné svižné procházky. Takže?

Prevence infarktu, hubnutí i podpora délky života

Chceš se taky dožít tak úctyhodného věku nebo aspoň dosáhnout čísla hodně podobného tomu, jakého dosáhl Churchill? Začni pravidelně chodit – klidně můžeš začít pozvolna, později přidat na tempu.

bigstock-traveler-woman-with-backpack-h-118953158.jpg

K chůzi si klidně můžeš vzít i hole.
Bigstockphoto
Nemusíš zdolávat hory. Stačí se projít po městě nebo po lese za ním.

Spoustě lidí s nadváhou odborníci doporučují začít se změnou jídelníčku a právě s chůzí. Na pomoc si klidně můžeš vzít i trekové hole nebo hole na nordic walking, ale pozor – aby měl celý mechanismus úspěch, musíš ho provádět správně (doporučujeme si o tom něco načíst).

Kromě toho ale chůze podporuje činnost krevního oběhu a preventivně působí proti infarktu. Delší život zajišťuje tím, že při pravidelné chůzi ti pak v klidu klesne počet úderů srdce zhruba z 80 na 60 za minutu, čímž ho dost ušetříš.

A nakonec je tu i snížení rizika vzniku cukrovky, tedy diabetu 2. typu. Pokud je aspoň jeden z tvých rodičů diabetik, měla bys na chůzi skutečně vsadit – čím dřív, tím líp.

Chůze také napomáhá kvalitě spánku. Trápí-li tě nespavost, pak je to možná psychickým vyčerpáním, ale nedostatečným vyčerpáním fyzickým. Odcházet spát unavená po fyzické aktivitě je mnohem lepší – spánek tě pak posiluje intenzivněji.

Dodá ti radost a energii

A nejen na tělo působí chůze blahodárně. Když máš splín, kvůli něčemu se trápíš a prostě se ti nedaří, bylo by tím nejhorším řešením zůstávat s tím mezi čtyřmi stěnami. Vydej se ven, ať je jakékoli počasí, a věnuj chůzi hodinku. Uvidíš, že i když budeš mrznout, nebo z tebe pot poteče proudem, hodina chůze ti nakonec dodá dobrý pocit – a nejen z toho, že jsi byla v pohybu. Především si při takhle monotónní automatické činnost líp utřídíš myšlenky.

Je zadarmo a nic k ní nepotřebuješ

Jasně, potřebuješ boty. Nějaké takové, v nichž ty pravidelné procházky přežiješ. Ideálně takové, ve kterých se ti bude chodit fakt dobře. Ale nemusíš investovat moc, abys mohla chodit dlouho a pohodlně. Chůze jako taková je navíc zadarmo, takže žádné výmluvy typu „na kolo nemám peníze“ nebo „cenu permanentky do fitka radši prokouřím“.

pexels-photo-24036.jpg

Procházka pomůže utřídit myšlenky a zaplaví tě radostí.
Pexels
Vyjdi si na pravidelnou procházku se svou drahou polovičkou.

Jak na to? Aspoň 10 000 kroků denně

Aby měla chůze efekt, podporovala tvoje zdraví a taky ti ubrala nějaké to kilo tuku, měla bys denně ujít aspoň 10 tisíc kroků, což je asi 5 kilometrů, tedy hodinka svižné chůze. Jestli si nemůžeš vyhradit samostatnou hodinu, jdi pěšky do práce a pak z ní domů. Stejně tak můžeš pěšky obejít úřady, lékaře a další záležitosti (pokud nejsi na pokraji zhroucení s teplotami nad 38°C).

Pokud ti jde vyloženě o hubnutí, měla bys vyrazit minimálně 3x týdně na svižnějších 40 minut v kuse a udržovat se při tom v tzv. aerobním pásmu. To zjistíš výpočtem 60 % a 75 % z maximální tepové frekvence, což je 220, od níž odečteš svůj věk. Takhle: 220 – 30 (pokud je ti 30 let) = 190, potom 60 % = 114, 75 % = 142,5. Tvoje aerobní pásmo je „baj vočko“ 114–142,5 úderů srdce za minutu. To, jestli se v tomhle pásmu pohybuješ, můžeš zjistit i s tím nejobyčejnějším sporttesterem. Tak do toho!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články