Proč existuje tolik typů hracích automatů?

www.pixabay.com
|
21. 05. 2018
|
3-válcové, 5-válcové, 3D automaty, iSloty i automaty s virtuální realitou. A to jsou jen základní typy automatů, které si můžete zahrát online nebo v kamenných kasinech.

Když byl koncem 19. století představen v USA představen "výherní automat" Liberty Bell, zřejmě ani jeho autor Charles Fey netušil, že tím spustí revoluci, která ovlivní život milionů hráčů. Od tohoto "dědečka" jsme se dostali k elektromechanickým automatům, video automatem a do dnešního dne byly vyvinuty tisíce automatových her. Některé si můžete zahrát jen v kamenných hernách a kasinech, další přes internet z pohodlí domova. S tím jak se měnily automaty, vznikaly i nové kategorie, do kterých tyto sloty spadaly. Dnes platí, že každý jeden automat můžeme zařadit do určité skupiny automatů, které mají společné téma, počet válců nebo výherní linie. Jaké hlavní kategorie slotů známe?

3-válcové automaty

Už Liberty Bell byl ve své podstatě 3-válcový automat a tyto sloty přetrvaly dodnes. Přestože z piedestalu popularity jejich vytlačili 5-válcové sloty, tříválcové hry mají stále své zaryté příznivce, kteří na ně nedají dopustit. Proč je to tak? 3-válcové sloty jsou mnohem jednodušší, než jejich víceválcového kolega, protože hráči při nich nemusí sledovat tolik symbolů. Jsou také mnohem štědřejší ke hráčům, protože jejich hodnota RTP je v globálu o něco vyšší. A jsou bezpečnější - pokud to tak můžeme nazvat - jelikož možnosti sázek u nich bývají omezenější a nedochází k tak velkým výkyvům.

5-válcové automaty

Proti 3-válcovým slotem stojí 5-válcové automaty. Jsou náročnější na sledování, protože se při nich využívá více symbolů, více výplatních linii i odlišná struktura odměňování. Abychom byli konkrétnější. Zatímco při "trojvalcákoch" dosahuje počet výherních linií někdy jen pět, některé 5-válcové automaty je mají až 1024. Náplastí na větší složitost jsou i větší možnosti pro hru. Ve srovnání s 3-válcovými sloty disponují 5-válcové sloty širokou škálou bonusů - od bonusových kol, k Multiplier, až k bezplatným zatočení. Pokud vám tento model vyhovuje, naše rada zní jasně - hraj 5 válcové automaty zdarma. Nic to nestojí!

3D automaty

Dlouhá desetiletí platilo, že si hráči mohli vybírat pouze mezi troj a pětiválcovými automaty, sem tam s možnými změnami. Potom však přišly 3D automaty. Samotné označení jako 3D musíte vnímat s určitou rezervou, nepotřebujete k nim žádné speciální brýle. 3D označuje spíše to, že jsou to nové, moderní a kvalitativně lepší zpracované automaty nové generace. Mnoho 3D slotů vzniká na podkladě úspěšných knih, filmů nebo her a ve srovnání se staršími typy slotů nabízejí propracovanou grafiku i lepší zvuk. Vývoj animaci pro takový automat trvá od několika dnů až po několik týdnů a výsledek v mnoha případech stojí rozhodně za to!

iSloty

Zatímco tři a pětiválcové sloty nacházíme jako v online, tak i v kamenných kasinech, při iSlotoch je tomu jinak. Slovo "i" můžeme přeložit dvojím - jak internetové i jako interaktivní. iSloty tedy zastupují takové automaty, které si zahrajete pouze a výlučně prostřednictvím internetu v online kasinech. Byly vyvinuty pro internetové kasina a v hernách či kamenných domech je nenajdete. Zároveň jsou interaktivní, přičemž tato interaktivnost se projevuje například v bonusových kolech. Zatímco 3-válcové neměli téměř žádné a 5-válcové jen někdy, při iSlotoch je mají vždy. Je pro ně typické, že v porovnání s klasickými typy slotů jsou delší a propracovanější.

Automaty s virtuální realitou

Fenomén virtuální reality pomalu, ale jistě proniká i do sféry online hraní. Ve vzdálenější budoucnosti se zřejmě dočkáme toho, že si na oči nasadíme brýle a vybereme se do kasina a přitom naše tělo bude fyzicky stále sedět na židli kdesi doma. Společnost NetEnt loni představila jeden z úplně prvních VR-slotů, upravenou verzi mimořádně úspěšného titulu Gonzo's Quest, čim celkem možná předznamenala budoucnost. Ta bude téměř jistě patřit VR-automatem a VR-hrám. Určitě však ještě nějaký čas potrvá, než se jich dočkáme v podobě, v jaké chceme.

Související články