Podzimní sázení česneku: Havla neřeš a bacha na odrůdu

www.bigstockphoto.com
|
15. 10. 2019
|
Česnek patří mezi přírodní antibiotikum s celou řadou tělu prospěšných látek. Koupit ho v supermarketech je sice pohodlné, pokud ale jednou ochutnáš česnek ze zahrádky, nebudeš chtít jiný. Jak na jeho podzimní výsadbu? Tady je pár tipů.

Na Havla zapomeň

Mnoho zdrojů tvrdí, že česnek by se měl zásadně sázet na svatého Havla, tedy 16. října. Velkým rizikem tohohle data je ale skutečnost, že teploty ještě nemusí být nízké a česnek tak začne ještě před zimou rašit nebo ho napadnou houby z rodu Fusarium, které mívají na svědomí hnilobu kořenů rostlin a jejich následné zakrnění. Proto je dobré sázet česnek až tehdy, kdy teplota půdy trvale klesne pod 9 °C.

  • Mohlo by tě zajímat: Letos se cena sadbového česneku pohybuje kolem 100-200 korun.

Pozor na odrůdu i hloubku

Alfou a omegou je samozřejmě odrůda, kterou pro sázení použiješ. Nejvhodnější je sadba povolených odrůd z porostů sledovaných semenářskou kontrolou Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Pokud se rozhodneš česnek vysadit během podzimních měsíců, měla bys ho „schovat“ alespoň do osmicentimetrové hloubky. Spousta pěstitelů ale sází česnek během měsíce prosince (pokud to půda dovoluje), v takovém případě stačí hloubka, která nepřekročí 4 centimetry.

bigstock-pick-garlic-grow-garlic-in-th-320823511.jpg

Trápí tě otázka, kdy sázet česnek? My to víme!
Česnek je zdraví velmi prospěšný. Tak si ho sama vypěstuj, pokud máš kde!
  • Náš tip: Při nákupu se informuj o tom, zda zakoupená odrůda patří mezi ozimé a je možné ji sázet na podzim, nebo zda se má s výsadbou počkat až na jaro.

Půda, to je věda

Česnek bys měla sázet na teplé, slunné a vzdušné stanoviště do písčitohlinité nebo hlubší hlinité půdy. Při hnojení používej sirnatá hnojiva a naopak se vyhni přímému hnojení organickými hnojivy a přehnojování dusíkem. To česnek vážně nemá rád a může se stát, že uhyne, nebo nebude dosažená úroda příliš valná. V závěru vegetace je velmi důležité hluboké prokypření po každém slehnutí a u paličáků odřezávání vrcholů květních stvolů.

A co tohle? Proč jíst česnek: chrání před rakovinou, posiluje imunitu 

Kdy česnek sklízet?

Česneky nepaličáky jsou připravené ke sklizni v době, kdy přibližně polovině rostlin polehne nať. Česneky mají mít 3 - 4 slupky. U paličáku pak o vhodné době sklizně informuje posledních pět dužnatých listů. Paličáky by v době sklizně měly mít 4 - 5 slupek. Obvykle se česnek sklízí v létě od konce června do poloviny srpna. Pokud bys chtěla sklizeň urychlit, pořiď si odrůdy Bjetin nebo Anton.

Jak česnek uchovávat, aby vydržel do další sezóny

Správné uchovávání česneku, to je věda. Sklizené rostliny, včetně natě, nech vysušit ve svazcích po 10-20 kusech na suchém, vzdušném a zastíněném místě. Ideální je, pokud česnek svážeš do copů a ty pak zavěsíš. Pokud nemáš možnost česnek zavěsit, pak cibule rozlož v tenké vrstvě na dřevěné či hliněné podlahy nebo na rošty. Sušení čerstvého česneku trvá asi měsíc. Dobře vysušené palice by pak měly vydržet až do další sezóny.

Máš nějaký osvědčený recept z česneku? Poděl se o něj v diskuzi pod článkem.

Tagy: 
Související články