Nejhezčí přírodní koupaliště v Česku: kde se v horku osvěžit?

Bigstockphoto
|
08. 07. 2022
|
Dává ti léto pořádně zabrat? A co takhle se svlažit na některém z přírodních koupališť? Máme pro tebe přehled těch nejkrásnějších, které můžeš v Česku navštívit. Zláká tě záhadný lom, nebo přírodní biotop?

Biotop Lhotka

Jsi z Prahy 4 a hledáš místo k osvěžení? Zamiř do areálu unikátního biotopu Lhotka, který dlouhé roky bojoval o záchranu. Ta se naštěstí povedla a areál může nabídnout prostor o 5 570 metrech čtverečních, na kterých najdeš třeba dětské hřiště, lezeckou stěnu, lanové centrum a beachvolejbalové hřiště. Nechybí samozřejmě ani šatny, sociální zařízení a stánky s občerstvením.

Přírodní koupaliště Modrá

Vadí ti chlorovaná voda nebo jsi na ni přímo alergická? Pak si nenech ujít návštěvu areálu Živá voda v obci Modrá. Tady totiž vodu filtrují speciální rostliny v regeneračních nádržích.

Přírodní biotop najdeš nedaleko Archeologického skanzenu Modrá a poutního místa Velehrad. Kromě koupání a lenošení se tady můžeš seznámit s vodními živočichy i s rostlinami řeky Moravy nebo se vydat na výlet po okolí, které je doslova prošpikované řadou oblíbených turistických cílů.

Přehrada Olešná

Plánuješ dovolenou na Severní Moravě, nebo dokonce bydlíš nedaleko Frýdku-Místku? Pak máš ideální příležitost navštívit přehradu Olešná, která je vhodná ke koupání i k provozování vodních sportů. Oddávat se tady můžeš sladkému lenošení i jachtingu nebo windsurfingu.

Okolo přehrady vede řada cest i cyklotras, k dispozici jsou šatny, půjčovny loděk a šlapadel i řada restauračních zařízení a barů. Pláže u přehrady jsou travnaté (jedna z nich je dokonce naturistická), vstup do vody písčitý a pozvolný.

Břidlicový lom Šífr

Míříš směrem na Opavu? Nezapomeň si přibalit plavky! U obce Svobodné Heřmanice na Opavsku totiž najdeš jeden zatopený klenot. Je jím břidlicový lom Šífr, který tě dostane nejen svou hloubkou, ale také řadou artefaktů, které připomínají zdejší dávnou těžbu. Pod hladinu je umístili nadšení potápěči, kteří chtěli zpestřit ponory neméně nadšeným kolegům.

Štěrkopísková jezera Ostrožská Nová Ves

Moravské Slovácko ukrývá další z přírodních skvostů. Je jím koupaliště v Ostrožské Nové Vsi o ploše 4,6 hektarů, o jehož čistotu se stará unikátní podklad fungující jako přírodní filtr. Odpočívat tady můžeš na travnaté, kamenité nebo klasické písčité pláži a k dispozici je i hřiště nebo nově postavená skluzavka pro ty nejmenší návštěvníky. Nechybí samozřejmě ani několik hospůdek a řada stánků se zmrzlinou.

Přehrada Orlík

Přehrada Orlík je už takovou stálicí na letním seznamu přírodních koupališť. Najdeš ji v blízkosti Vltavské kaskády a kromě toho, že se po ní můžeš projet na některé z loděk, tady najdeš i spoustu přírodních a kulturních zajímavostí.

bigstock-the-orlik-reservoir-on-vltava-320739499.jpg

Koupání v přírodě má svoje kouzlo.
Bigstockphoto
V Česku je tolik krásných přírodních koupališť, jen o nich vědět.

K návštěvě láká třeba hrad Zvíkov, odkud je krásný výhled na soutok Vltavy s Otavou, Podolský most, kde se při nízkém stavu vody odkrývají základy nejrůznějších staveb, nebo jeden z 13 kempů s plážemi, kde si můžeš kromě koupání také zasurfovat nebo si půjčit loďky či šlapadla.

Bolevecké rybníky

Nedaleko Plzně, při jejím severním okraji, se ukrývají další přírodní klenoty. Jde o Bolevecké rybníky, které jsou tvořené Velkým a Malým boleveckým rybníkem, Kamenným rybníkem, Šídlovským rybníkem, rybníkem Košinář, Seneckým rybníkem, Nováčkem, Vydymáčkem a rybníkem Třemošenským. Nejoblíbenější pláží je proslulá Ostende s čistou vodou a skvělou vybaveností.

V okolí najdeš nespočet cyklostezek i atraktivních turistických tras vedoucích k zajímavým místům v okolí.

Pískovna Mohelnice

Nedaleko Moravičan, na východ od Mohelnice, najdeš oblíbenou pískovnu s průzračně čistou vodou. Těžba štěrkopísku tady v minulosti vytvořila dvě jezera o ploše 0,4 km2, která tě dostanou svou čistotou a jedinečnými scenériemi v okolí. Jižní část jezera, která končí až u Moravičan, byla dokonce vyhlášena přírodní rezervací. Pokud tady budeš chtít přenocovat, využij malého kempu nedaleko.

Zatopený lom Výkleky

Další zatopený lom najdeš v obci Výkleky nedaleko Olomouce. I tady tě příjemně překvapí čistá a osvěžující voda s jedinečnou viditelností až do tří metrů hloubky. Lom je obestřen skalisky, ze kterých se otevírá pěkný výhled na hladinu. Podle místních i návštěvníků z blízkého okolí jde o jedno z nejkrásnějších přírodních míst ke koupání na Přerovsku. Dáš mu šanci?

Přírodní koupaliště Harasov

Osadu Harasov najdeš asi 12 kilometrů od Mělníka. Hned na první pohled tě na ní upoutají pískovcové skály, stejně jako hrad postavený ve 14. století. Koupání si pak užiješ v rybníku s pozvolným vstupem a písčitým dnem, který leží v Kokořínském dole na říčce Pšovce. K dispozici je několik travnatých i písčitých pláží a parkoviště pro ty, kteří sem přijedou autem.

Máš pro nás nějaké další tipy na přírodní koupaliště? Dej nám o nich vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články