Funkční roušku jednoduše vyrobíš doma za dvě minuty

bigstockphoto.com
|
17. 03. 2020
|
Roušky ani respirátory v obchodech ani e-shopech nekoupíš. Na sociálních sítích a aukčních portálech se s nimi ale vesele kšeftuje. Pokud nechceš podporovat obchod se strachem, jednoduše si roušku vyrob doma. Tady jsou některé z návodů.

„Klasická“ látková rouška

Potřebovat budeš čtvereček látky (ideálně stoprocentní bavlny) o rozměrech 20x20 cm a dva další proužky o délce 1 metr a šířce 3,5 cm, nit a šicí stroj. Postup je jednoduchý a zvládne ho i ten, komu běžně šicí stroj neříká „pane“.

Nejdřív na dvou protilehlých stranách připraveného čtverce látku zahni o 2x0,5 cm a prošij. Podle střihu (dostupný na netu) si udělej nástřihy, které ti ulehčí tvorbu skladů. Začni látku na žehlicím prkně překládat a rovnou zažehlovat. Aby to bylo lehčí, můžeš si sklady „pojistit“ špendlíky.

Teď je třeba vyrobit jednotlivé pruhy. Proto okraje po celé délce zahni cca 0,5–0,7 cm a zažehli (nepřikládej je úplně k sobě, je lepší, aby mezi nimi vznikla malá mezírka), pak přelož ještě napůl a znovu zažehli.

Do středu připravených proužků vlož zažehlenou roušku, schovej do něj její nezačištěný okraj a zajisti špendlíky i celý zbytek proužku. To samé proveď na druhé straně. Proužky následně prošij po celé délce.

bigstock-child-in-home-quarantine-playi-354367886.jpg

Nebuď sobec, nos roušku!
bigstockphoto.com
Rouška tě s největší pravděpodobností neochrání před ostatními, ale ochrání ostatní před tebou.

Rouška ze sáčku do vysavače

Neumíš šít nebo nevlastníš šicí stroj? Nevadí! Vyrob si improvizovanou roušku bez šití. Stačí mít sáček do vysavače, dvě gumičky a sešívačku. Některé sáčky do vysavačů zvládnou odfiltrovat ze vzduchu nejen prach a škodliviny, ale také roztoče, viry a plísně. Sáček jednoduše ořízni na požadovanou velikost, rohy přelož a spoj sešívačkou. Nakonec je sešívačkou připevni k rohům gumičky.

Rouška z papírových kapesníků

K výrobě další alternativy textilní roušky budeš potřebovat papírové kuchyňské utěrky, montážní (může být i klasická) lepicí pásku a provázek. Dvě vrstvy utěrky přilož křížem k sobě a poskládej je do varhánků. Na oba okraje nalep ustřižené kousky montážní lepicí pásky. Ustřihni si dostatečně dlouhý provázek, polož ho na pásku a oblep. Počítej ale s tím, že tahle rouška nevydrží déle než 15 minut.

Rouška ze starého prostěradla bez šití

Jednoduchou ochrannou pomůcku si vyrobíš i ze starého prostěradla nebo jiné bavlněné látky. Kromě něj budeš potřebovat jen nůžky, dva spínací špendlíky (nebo gumičky) a provázek. Z prostěradla ustřihni delší pruhy, které poskládej do harmoniky. Konce přelož a vlož do nich provázky. Všechno následně spoj gumičkou nebo spínacím špendlíkem.  

Znáš nějaký další způsob, jak vyrobit improvizovanou roušku? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články