Banánové muffiny, kterých se nebudeš moct nabažit

Shutterstock
|
20. 03. 2023
|
Muffiny jsou v posledních letech skoro nepostradatelnou součástí každé větší oslavy, ale i malého pohoštění pro kamarádku k šálku kávy nebo čaje. Máme pro tebe pár tipů na takové banánové muffiny, kterými všechny ochutnávající dozajista okouzlíš!

Banánové těsto by měla znát každá správná hospodyňka. Jen máloco je totiž tak lahodné a vláčné. Jeho nespornou výhodou je i to, že docela dlouho vydrží – pokud tedy všechno, co z něj vyrobíš, nezmizí během okamžiku. A my se vsadíme, že zmizí!

Jak udělat muffiny?

Seznam ingrediencí na těsto tě nijak nepřekvapí – 200 g hladké a 50 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 2 lžičky prášku do pečení, vanilkový cukr, špetka soli, 2 vejce, 200 ml mléka nebo 200 g jogurtu s trochou mléka a 85 g másla.

Na banánové muffiny budeš pochopitelně k základnímu těstu potřebovat ještě banány, k množství ingrediencí, které uvádíme výš, budou ideální banány dva. Cukru můžeš v tomhle případě dát méně, protože banány jsou samy o sobě dost sladké a těsto osladí.

shutterstock_779624773.jpg

Banánové muffiny jsou přirozeně sladké, takže do nich nemusíš dávat moc cukru.
Shutterstock
Muffiny se dají připravit na spoustu způsobů. Klidně přidej kakao nebo hořkou čokoládu!

Příprava muffinů je tak snadná, jak jen může být. Sypké ingredience smíchej v jedné míse a v druhé ty tekuté. Potom směsi spoj a pořádně rozmixuj nebo promíchej. Banány rozmixuj nebo rozmačkej vidličkou a přidej k těstu, ideálně hned v počátku k tekuté směsi.

Jakmile vliješ těsto do formiček, můžeš navrch každého muffinu dát ještě kolečko banánu na ozdobu. Skvělou volbou jsou také kousky čokolády nebo nalámané pekanové ořechy. Formy naplň asi do 2/3, abys neměla muffiny po celé troubě. Peč 20–25 minut na 180°C a nezapomeň na průběžnou kontrolu, ať z nich nemáš uhlíky.

A co takhle jablečné muffiny? Jsou skvělé chuťově a taky krásně vláčné!

Je libo zdravé banánové muffiny?

Muffiny můžeš, stejně jako většinu dobrot, připravit i ve zdravější verzi. Obyčejnou mouku vyměň za špaldovou nebo za rozemleté ovesné vločky, cukr nahraď erythritolem nebo jiným přírodním sladidlem, čokoládu zvol s 85 a více procenty kakaa, případně můžeš použít i klasické kakao.

Nejoblíbenější obměny: nemusíš skončit jen u banánu

Z ovoce se dá vykouzlit spousta dobrot. Zatímco do samotného těsta na své luxusní muffiny můžeš přímo rozmixovat nebo rozmačkat banán, jiné oblíbené ovoce můžeš přidat v celku nebo rozkrájené na kostičky. Ještě tak trochu obměníš celkovou chuť a obohatíš i vizuální stránku téhle lahodné záležitosti. Naše tipy? Borůvky nebo na kousky rozkrájené jahody či jablka.

Pokud nechceš zůstat jen u ovoce, vsaď na skořici, na kousky čokolády, arašídové máslo přidané rozmixované přímo do těsta nebo jakoukoli čokoládovou pomazánku. Vynikající je přidat do muffinů nasekané mandle nebo vlašské ořechy. Pak je tohle dílo skutečně luxusní!

shutterstock_790109104.jpg

S muffiny se neboj experimentovat!
Shutterstock
Chceš víc chutí v jednom muffinu? Zkus přidat i jiné ovoce!

A na konec nemůžeme nezmínit variantu banánových muffinů s pudinkem. Prvním krokem je uvařit hustý pudink (ideálně vanilkový). Potom stačí smíchat sypké ingredience, přidat tekuté ingredience, vytvořit těsto a dá ho trochu do formičky. Na první vrstvu dáme lžičku pudinku a na něj dáme ještě jednu vrstvu těsta. Za 20-25 minut v troubě vznikne dobrota, jakou už nebudeš chtít vyřadit z jídelníčku.

Dietní banánové muffiny: je možné je připravit? A co kalorie?

Záleží na tom, co máš na mysli tou dietou. Pokud pro tebe dieta znamená vyvážený zdravý jídelníček, pak si můžeš snadno vytvořit dietní banánové muffiny z neškodných ingrediencí – z banánu (i jiného ovoce), ze špaldové mouky nebo rozemletých ovesných vloček, s vhodným sladidlem místo cukru nebo fruktózových sirupů.

Jestli ale držíš nějakou speciální dietu, musíš vědět jednu věc: banán je ovoce, a to dost výživné. Jeden banán má obvykle kolem 120 g, v nichž se ukrývá asi 470 kJ (113 kcal) a 26 g sacharidů, z toho 22 g cukrů (jednoduchých sacharidů). Vzhledem k tomu, že příjem jednoduchých sacharidů by neměl překročit zhruba 20 % denního příjmu sacharidů jako takových, můžeš dospět třeba k závěru, že si dáš jeden muffin a tím budeš muset skončit, případně si zahřešíš, ale budeš se muset jinde omezit, aby se to nepodepsalo na tvé váze (v případě, že ovoce konzumuješ často a konzumuješ ho víc, než bys měla).

shutterstock_1074328022.jpg

Není k sežrání? Je k sežrání!
Shutterstock
Hodně oblíbené jsou i borůvkové muffiny.

Super verze pro vegany a celiaky: dej si do nosu i ty!

Hrdě se hlásíš k veganství? Pak pro tebe máme dobrou zprávu. Lahodné banánové muffiny si ani ty nemusíš odpírat. Stačí zvolit jinou směs na těsto a je vyřešeno. Tady je jeden recept, který si můžeš podle svého s klidem na duši obměnit.

Budeš potřebovat 4 banány, 2 hrnky mouky, 1,5 lžičky sody, půl lžičky soli, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1/3 hrnku oleje (kokosového nebo slunečnicového), hrnek cukru nebo adekvátní množství sladidla, 1/4 hrnku vody, a budeš-li chtít, tak i hořkou čokoládou nalámanou na kousky.  

Sypké ingredience kromě cukru smíchej. V jiné misce smíchej cukr s olejem, vodou, vanilkou, banány a nalámanou čokoládou. Přidej k tomu všemu sypkou směs, promíchej a nalij do formiček. Peč 25 minut na 200°C. Zázrak bude brzo na světě!

Pokud tě omezuje celiakie, nezoufej. Řešení je jednoduché – místo klasické mouky použij tu bezlepkovou a případně vyřaď i jiné ingredience. Zůstat by měly banány, vejce, máslo, cukr, prášek do pečiva a oříšky nebo kousky čokolády.

Dobrou chuť! 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články