Zpověď oběti manipulátora: Chtěla jsem, aby umřel

Bigstockphoto
|
28. 01. 2022
|
S mladou ženou, která si přála zůstat v anonymitě, jsem se sešla v jedné menší pražské kavárně. Pro potřeby tohoto článku jí říkejme třeba Lenka. Lence je nyní 26 let a zhruba před dvěma týdny jsme se spolu domluvily na rozhovoru, jehož ústředním tématem byl téměř sedmiletý vztah s manipulátorem, lhářem a nevěrníkem.

Lenka je dnes již usměvavá mladá dáma, která miluje cestování, hudbu, tanec a dobré knihy. Ráda chodí do společnosti, miluje zábavu, ve volných chvílích se věnuje psaní románů, v jedné neziskové organizaci působí jako dobrovolnice a pomáhá klientům s mozkovou obrnou. Vždy tomu tak ale nebylo…

Objednáváme si dobrou kávu, sladký dortík, Lenka posmutní a s těžkým srdcem a hromadou bolestivých vzpomínek se pouští do vyprávění.

S Martinem jsme se seznámili v jednom baru a hned jsme si padli do oka. Byl okouzlující, šarmantní, vyzařoval z něj sexappeal a já prostě hned věděla, že právě tohle bude jednou otec mých dětí. Náklonnost to byla oboustranná, proto se nikdo nedivil tomu, že jsme spolu poměrně záhy začali randit,“ pousměje se a vypráví dál: „Začátky byly kouzelné. Manipulátoři jsou totiž vždycky kouzelní a neodolatelní. Zahrnoval mě dárečky, byl pozorný, do práce mi posílal květiny, romantické vzkazy, večery jsme proseděli v luxusních restauracích a ve svitu svíček si slibovali neutuchající lásku a náklonnost,“ zahledí se smutně do šálku s kávou, z něhož se do prostoru valí obláček voňavé páry, a pokračuje ve svém vyprávění, které začíná stejně jako mnoho příběhů z červené knihovny.

Postupně si mě zpracovával a uzurpoval pro sebe

Tahle fáze poblouznění a postupného zpracovávání trvala zhruba dva roky. Ano, ze sedmi finálních let jsem si skutečně dva roky žila jako princezna. Měla jsem vztah, který mi každý záviděl, a muže, vedle kterého jsem chtěla zestárnout. To, že s ním není něco v pořádku, jsem odhalovala jen velmi pomalu. Zprvopočátku to byly nenápadné náznaky, nepatrné obláčky na našem jinak bezmračném nebi. Občas jsme se pohádali kvůli naprostým maličkostem – třeba kvůli tomu, že jsem chtěla trávit víkend u rodičů a pomoci jim s opravou staršího baráčku. On semnou ale odmítal jet. Chtěl mít svůj klid, chtěl odpočívat. Když jsem tedy navrhla, že pojedu sama, urazil se a řekl, že si vymyslí náhradní plán.

Bohužel uteklo mnoho vody, než jsem zjistila, že je nejen manipulátor, ale i nevěrník. Spal s bývalými, s mou nejlepší kamarádkou a prakticky s každou sukní, která se kolem něj mihla a byla ochotna mu zpříjemnit chvilky volna. Můj společenský život postupně skomíral. Odmítal se mnou chodit do společnosti a abych šla někam já sama? To mi nenápadně, zato však striktně zakazoval. Co kdyby se mi něco stalo? Jak on k tomu přijde?

Najednou na mě přestával mít čas. Protože jsem nechtěla sedět sama doma, snažila jsem se volný čas trávit alespoň s kamarádkami u kávy či skleničky dobrého vína. O svých záměrech jsem mu samozřejmě řekla. A co se nestalo? Po půlhodině v kavárně se mi rozezvonil telefon a drahý volá, že by mě chtěl hrozně vidět. „Jsem přeci s Andreou, když sis na mě nechtěl udělat čas,“ odvětila jsem. Pár minut bylo ticho a pak mi do telefonu ublíženě sdělil, že mě chtěl hrozně vidět, ale když nemám čas, on už se nějak zařídí.“ Lence se začínají lehce lesknout oči a já tak nějak ve skrytu duše tuším, že to nejhorší teprve přijde.

bigstock-young-woman-with-handkerchief-21192899.jpg

Manipulátoři se chovají chytře a promyšleně a často kvůli nim jejich drahé polovičky pláčou.
Bigstockphoto
Drtivé většině žen to dlouho trvá, než rozpozná manipulaci. Třikrát sláva okamžiku, kdy pomyslný pohár skutečně přeteče.


Kamarádky? Ne! Rodina? Neexistuje!

Bohužel tohle nebyla náhoda. Kdykoli jsem měla nějaký program, začal se dožadovat mojí přítomnosti, a když jsem okamžitě nepřispěchala k němu domů, byla jsem ta špatná já. Končilo to hádkou, rozchodem, několikadenní ignorací z jeho strany, kterou jsem nevydržela a prosila o další šanci. Neuvědomovala jsem si, že chyba není na mojí straně. Neustále jsem si vyčítala, že pro něj nejsem dost dobrá a že mu nemůžu nabídnout to, co si zaslouží. A tak jsem přerušila vztah s přáteli, přestala jsem s jezdectvím, které jsem od mala milovala, skončila jsem s dobrovolnickou činností a jen seděla doma, seděla u mobilu a čekala, kdy mi na něm blikne nová zpráva.

Můj „princ“ si mezitím vesele užíval nezávazných románků s jinými ženami, sportoval, rozvíjel své zájmy a další aktivity a ve mně vyvolával pocit viny vždy, když jsem jela navštívit rodiče, s nimiž jsem kontakt na konci našeho vztahu také omezila na minimum. Byla jsem sama doma, zavřená mezi čtyřmi stěnami. Byla jsem na něm emocionálně, psychicky i fyzicky závislá a za každou minutu, kterou se rozhodl se mnou strávit, jsem s pokorou děkovala. Naše schůzky se nesly v duchu bouřlivého sexu a následného obviňování, zesměšňování a výčitek. Většinou jsem od něj odcházela ubrečená a několikrát jsem byla odhodlána sáhnout si na život,“ pokračuje ve smutném vyprávění uplakaná Lenka, jíž je mi nyní neskonale líto. Přesto mi to nedá a musím se zeptat, proč s takovým člověkem tento nezdravý vztah neukončila.

Psychická, fyzická a emocionální závislost

Víš, když někoho miluješ, jsi na něm naprosto závislá a ještě tě postupně odřízne od celého světa, nedokážeš si představit, že bys přišla o tu poslední osobu, kterou v životě máš. Nezbyl mi vůbec nikdo. Nejlepší kamarádka se stala zrádkyní, rodina mi nemohla přijít na jméno za to, že jsem stále s takovým člověkem a s nimi jsem omezila kontakt, přátele v okruhu mužů jsem mít nemohla – byl totiž neskutečně žárlivý, a když jsem přeci jen našla odvahu a domluvila se na kafe s kamarádkami, odmítly mě s tím, že mi zase bude celou dobu vyzvánět telefon a já se po půl hodině sbalím a pojedu za ním.

bigstock-love-triangle-113488475.jpg

Nevěra bývá součástí manipulátorova chování a jednání.
Bigstockphoto
Manipulátor tě chce mít sám pro sebe. Ty ho ale sama pro sebe mít nebudeš.

Poslední rok byl kritický. Náš vztah přerostl v ryzí nenávist. On mě opustit nechtěl a nemohl – přeci jen měl se mnou veškerý servis. Uvařila jsem mu, uklidila doma, vyspala se s ním a s vidinou „dobře odvedené práce“ jsem jela domů, kde jsem opět netrpělivě čekala na to, až se zase ozve. Jeho rodina mě milovala, neustále nás častovala otázkami ohledně svatby i budoucích potomků. Před nimi se ke mně choval ukázkově, tak jako na začátku vztahu. Za zavřenými dveřmi byl někdo úplně jiný.“

Facka mi otevřela oči

Jak tedy došlo ke zlomu? napadá mě. A ptám se. „Nedokázala jsem se s ním rozejít, nešlo to. Ve skrytu duše (a dodnes se za to opravdu stydím), jsem si přála, aby umřel a osud to vyřešil za mě. Asi tě ale zajímá, jak to nakonec skončilo. Co si budeme povídat, když jsem to psychicky neustála a začala na něj v autě hystericky křičet, že takhle už dál nemůžu, uštědřil mi facku s tím, ať mu nedělám scény, že on si tohle za to všechno, co pro mě dělá, nezaslouží. A to mě asi probralo. Někdy je jedna facka lepší než měsíce domlouvání. Ještě ten večer jsem vyhodila do koše všechny jeho fotky, dárky, uschlé kytice, šperky, které mi daroval, a vlastně všechno, co jsem si doma za sedm společných let nashromáždila. Během noci se ve mně něco zlomilo a já se s ním druhý den bez uzardění a scén rozešla. 

Jestli si ale myslíš, že tohle je opravdový konec, musím tě vyvést z omylu. Zhruba měsíc po tomhle rozchodu mi začal psát a volat třeba třicetkrát za hodinu. Čekal na mě před domem, prosil, ať se k němu vrátím. O půlnoci mě vzbudil s tím, že jde po kolejích a čeká, až pojede vlak, že beze mě prostě nemůže žít. Já byla ale neoblomná a mé rozhodnutí bylo pevné jako skála. Neustoupila jsem ani o píď. Tenhle stalking trval zhruba rok. Zablokovala jsem jeho číslo u mobilního operátora a policie mu zakázala se ke mně přibližovat. Znovu jsem se začala scházet s přáteli, našla si nové koníčky a začala chodit na terapie. Dnes už jsem relativně v pohodě a po dlouhé době jsem opět zamilovaná,“ uzavírá své vyprávění nyní již usměvavá Lenka.

bigstock-145316819.jpg

Manipulace jde ruku v ruce s psychickým a někdy i fyzickým násilím.
Bigstockphoto
Od manipulace a psychického násilí zbývá jen krůček k tomu fyzickému.

Zajímá tě, jestli nejsi taky ty obětí manipulátora? Pak sleduj, jestli tvůj milý nesplňuje následující znaky:

  • každý manipulátor je ze začátku okouzlující a neodolatelný
  • vždy je středem pozornosti a je rád v centru dění
  • postupně tě začne odstřihávat od rodiny, známých i přátel
  • oběť manipulátora se na něm stává postupně stále více závislá
  • vzbuzuje v tobě pocit viny, vyčítá, říká, že pro něj nejsi dost dobrá
  • sám sebe považuje za dokonalého a bezchybného
  • nesděluje ti své pocity, prosby, myšlenky
  • přenáší svou vlastní zodpovědnost na někoho jiného
  • zasívá nesváry, podněcuje podezíravost, rozděluje, aby mohl lépe panovat
  • neomlouvá se a nikdy nepřizná chybu
  • lže a podvádí
  • trpí egocentrismem a narcismem
  • nemá žádné zábrany ani morální hodnoty

Tak co? Můžeš být v klidu, nebo ne? 

Zdroj

Související články