Jaký tchán, takový bude tvůj přítel. Proklepni si je

Bigstockphoto
|
26. 04. 2021
|
Napadlo tě někdy zjišťovat, jak bude vypadat, a především jak se bude chovat tvůj miláček za deset, dvacet nebo třicet let? Jestli teď máš pocit, že s ním chceš žít na věky věků, určitě bys po tom pátrat měla. A odrazovým můstkem, který ti toho hodně napoví, je váš potenciální tchán.

Nechápeš, proč se ho musíš čas od času zeptat, jestli tě  má rád, protože sám by ti to nikdy nahlas neřekl? Nebo proč se místo hádky s tebou a „vyčištění vzduchu“ radši sebere a zmizí, i kdyby se měl toulat tři hodiny na kost promrzlý zavátými ulicemi? Odpověď můžeš najít v jeho dětství, ve výchově, ale i v chování a jednání jeho otce, který mu šel příkladem – následování hodným nebo odstrašujícím. 

Jaký otec, takový syn? Možná

Rodiče mají na každého z nás velký vliv, a to zejména do doby, než nadejde obávaný čas dospívání. A tvůj drahoušek nebyl výjimkou. To, jak se jeho otec choval k matce, si jako dítě uvědomoval a později tyto zážitky racionálně zpracoval. Pokud byl tedy jeho otec výrazná osobnost projevující se například tím, že nestřídmě požíval alkohol, jeho syn – tedy tvůj vyvolený – bude pravděpodobně alkoholu holdovat stejně, nebo naopak vůbec – pro jistotu. Vyplyne to z toho, jaký si k otcovu chování vytvořil postoj.

bigstock-couple-fight-with-a-woman-scre-67786966.jpg

Každý z nás si nese vzorce chování z primární rodiny.
Bigstockphoto
Tvůj milý může být stejný jako jeho otec. Nebo se taky může chovat úplně opačně.


Jestliže vyrůstal v rodině, kde otec nikdy matku veřejně nepolíbil, neřekl jí, že jí to sluší nebo že ji má rád, bude se hoch v dospělosti chovat stejně, protože si zafixuje, „chlapi si nepotrpí na řečičky“, nebo nebude komplimenty a vyznáním lásky šetřit, protože se mu nelíbilo, jak se jeho otec choval odtažitě. 

A stejným způsobem můžeme uvažovat o plnění daných slibů, o fyzickém násilí, psychickém týrání nebo citovém vydírání. A že by to tvůj Pan Dokonalý nikdy neudělal? On to jeho otec taky nedělal od začátku – tedy snad.

bigstock-man-being-rejected-when-is-pro-84159500.jpg

Tvůj tchán je dost možná předobrazem toho, co tě čeká.
Bigstockphoto
Je jeho otec závisláček? Tvůj drahoušek může být to samé v bledě modrém.


Mluv s ním a sonduj

Nezáleží na tom, jestli se teprve poznáváte, nebo jste spolu už delší dobu. Mluvte s ním o všem, co vás zajímá. A nemusí zůstat jen u otázek, jaký má cestovatelský cíl nebo jakou hudbu poslouchá v autě. Jeho plány do budoucna jsou určitě zajímavé, ale jeho minulost ti toho prozradí víc. Ptej se ho na dětství, na vztahy s rodiči, na vzájemný vztah jeho rodičů, na to, jak to chodilo u nich doma. Co se dělo, když přinesl ne úplně nejlepší známku? Co dělal otec, když byla matka nemocná a naopak? Odpovědi na tyto otázky ti toho o něm mohou hodně říci a také mohou vysvětlit situace, kdy jsi nad jeho chováním nevycházela z údivu. 

Zůstává ti někdy rozum stát nad tím, proč se tvoje drahá polovička někdy chová jako neřízená střela a jindy se z něj stává jen uzlíček nervů? Chceš si udělat představu o tom, jak si pravděpodobně představuje váš vztah a jak se k tobě bude chovat po několika letech? Ptej se ho na minulost. A vezmi si na mušku i svého potenciálního tchána, který mu chtě nechtě byl vzorem, pokud spolu měli aspoň nějaký kontakt.

Související články