Jak mu šetrně oznámit, že o něj nemáš zájem

Bigstockphoto
|
01. 05. 2021
|
Ne z každého zrnka vykvete láska jak trám. Občas je prostě potřeba vzít srp a klíčící vztah utnout, aby se moc neroztahoval a udělal prostor něčemu lepšímu. Nemusíš mu tím ale nutně způsobit trauma a odstartovat nenávist k ženskému pohlaví. Jak se rozejít (nebo si nic nezačít), aby si to nevzal moc osobně?

Když tě zve na rande

Může se zdát, že to je ta nejsnadnější varianta. Když však jedeš v tramvaji, přemýšlíš nad tím, z čeho zaplatíš nájem, protože sis koupila tenhle měsíc už třetí boty, a on to na tebe najednou vybafne, všechny chytré odpovědi se najednou někam ztratí. A po nich se pak ztrácí chladná hlava a my se přistihneme u toho, že diktujeme číslo týpkovi, před kterým bychom se normálně v baru schovávaly na záchodě. Co teda s tím? Tady je nejlepší milosrdná lež. Opakuj si: mám přítele. Pokud to chceš zdůraznit, řekni rovnou, že jsi vdaná. Na snubáky už dneska lidi nehrajou. Pokud přihodíš ještě omluvný úsměv, měl by být problém vyřešený. Vyvaruj se jenom toho, aby tě nepráskla nechápavá kamarádka („Odkdy jako?!“) nebo abys nevystartovala moc brzo („Dovolíte?“ - „JÁ JSEM VDANÁ!“).

bigstock-middle-age-senior-woman-sittin-316894324.jpg

Jak decentně odmítnout nežádoucího nápadníka! Hlavně citlivě a taktně.
Bigstockphoto
Už zase píše? Ach-můj-bože!

Když už jste na rande byli

Zkusili jste to, bylo to fajn, ale tady tomu vztahu pšenka nepokvete. A rozhodně nemá smysl čekat, až ji někdo z vás pohnojí. Jestli jsi přesvědčená, že příští schůzka bude ta úplně poslední, čeká tě nepříjemný rozhovor, který může skončit třeba scénou nebo něčím ještě mnohem horším - uraženým mužským egem. Vzájmu důvěry v ženské plémě tě žádáme, aby ses s ním rozešla osobně. Odbýt to smskou nebo přes sociální sítě je prostě srabské a nikdo si to nezaslouží. Dej mu prostor se na to trochu připravit tím, že mu naznačíš, kam rande bude asi směřovat.

Máme pro tebe i ty nejtrapnější historiky z rande – 1. díl i 2. díl

To znamená neplánuj velké večeře, kina nebo adrenalinový program - toho si užijete až až. Navrhni mu například krátkou procházku, buď milá, ale odměřená - už žádné falešné naděje! A pak to prostě řekni, upřímně, bez vymýšlení a vymlouvání: „Jsi fajn, ale myslím si, že bude lepší, když se nebudeme dál vídat. Je mi to líto, ale cítím, že by nám to neklapalo. A bude lepší to ukončit dřív.“ Není důvod, proč by tohle rozumný člověk neměl pochopit. Nech mu ale chvíli, aby vstřebal špatné zprávy. Nikdo z nás nesnáší odmítnutí dobře. Stůj si však pevně za svým rozhodnutím a nenech se pocitem viny dohnat do míst, kde by ti nemuselo být příjemně: třeba na další rande.

Když spolu nějakou dobu chodíte

No tak tohle je horší. Chce to pořádnou dávku odvahy, aby opravdický rozchod zvládl člověk tak, aniž by zavrávoral. Na druhou stranu máš to nejhorší už za sebou, i když se to nezdá. Dospět k rozhodnutí, že tenhle vztah už nikam nepovede a je potřeba ho skončit, je často ta nejmučivější fáze plná falešných nadějí a zmatených myšlenek. Teď už se jenom napřáhnout a rozseknout to. Je jedno, jestli spolu chodíte dva měsíce nebo spolu dva roky bydlíte, pokud jsi ho měla aspoň chvilku ráda, bude to vždycky těžké. Čím delší vztah, tím rozsáhlejší diskuze tě nejspíš čeká.

Utřiď si proto myšlenky. Uvědom si, co všechno tě přivedlo až na toto místo. Pokud mu to vysvětlíš, nejspíš to přijme snadněji. Připrav se na to, že rozchod budou provázet emoce. Že asi dojde na slzy (a nakonec to nejspíš budeš ty, kdo z toho vyjde ubrečený). Sejděte se někde v soukromí, kde budete mít čas a prostor si nerušeně promluvit. Nenechávej rozchod na večer před dovolenou nebo důležitým pracovním dnem. Nenech se stáhnout do hádky. Podobně emočně vyhrocené situace si vysloveně říkají o obviňování, uštěpačnosti, vyřizování účtů.

Na to ale není vhodná příležitost. To, že to mezi vámi nevyšlo, není důvod začít se chovat jako hulvát a pořádně ten konec bývalému osladit. A i když se k tomu možná sníží on, ty zůstaň nad věcí a buď i v téhle situaci dospělá. Nedělej nic, co by sis za nějaký čas začala vyčítat. Dopřej mu závěrečné povzbuzení, ale nenech se stáhnout k přehodnocení svého rozhodnutí.

Související články