Ubírají ti černé tečky na kráse? Jednoduše se jich zbav!

Bigstockphoto
|
26. 10. 2021
|
Černé tečky patří, stejně jako akné, k nejčastějším problémům, které si se svou pokožkou užíváme. Vůbec se s nimi ale nemusíš trápit, zbavit se jich je docela snadné. Chce to jen ten správný postup a trpělivost.

Černé tečky vznikají v pórech pod povrchem pleti hromaděním mazu ze žláz. Póry se potom ucpávají a výsledek je takový, jaký ho znáš. Možná příčina tkví i v hormonech, respektive v jejich změnách. V pubertě sis určitě s pletí obecně užila svoje.

Nezhoršuj to!

Naprostým základem je vyhnout se častým chybám a vyzkoušet pár triků, z nichž si pak vybereš ten, který bude právě u tebe nejúčinnější. Mezi takové chyby patří snaha o vymačkávání černých teček prsty nebo používání nástrojů na odstranění černých teček, které příliš nepomáhají. Oběma způsoby si problém ještě zhoršíš, protože na rukou se drží nečistoty a ty si je přeneseš na obličej, nebo si způsobíš jizvičky nástrojem, který slibuje pomoc. 

Moc si nepomůžeš ani příliš hrubým peelingem, po kterém spousta z nás sahá s dojmem, že ten jediný se dostane hlouběji a kůži vyčistí. Na citlivou pleť to ale není úplně to pravé ořechové.

Pomůže peeling, med i obyčejná voda

Způsobů, jak se problému alespoň na čas zbavit, je spousta. Co tedy pomáhá? 

  • Několikrát denně oplachovat obličej vodou. Protože za vznikem černých teček stojí nečistota, o které ani nevíš, voda by se měla stát tím prvním, na co začneš spoléhat, a to alespoň ráno a večer. 
  • Důkladně se odličuj. Pokud používáš make-up, používej svůj prověřený odličovač, u BB krémů často stačí micelární voda. Odličování nepodceňuj, neumíš si představit, kolik nečistot se na tvůj obličej za den přichytí. 
  • Častěji per povlečení. Tulíš se k peřině, o polštáři netřeba mluvit, s tím jsou tváře každou noc ve styku. Proto věnuj pozornost i povlečení a častěji ho per, i když máš třeba pocit, že to ještě nepotřebuje. 
  • Pravidelně používej peeling. Peelingem kůži jemně obrušuješ a černé tečky takřka nemají šanci se vytvářet. Jak už ale bylo řečeno, používej peelingy jemnější, žádné drastické preparáty. Můžeš vyzkoušet třeba kašičku z medu a skořice. Tahle přírodní maska dokáže velké věci, a přitom stačí masírovat s ní 3-5 minut obličej a potom ho pořádně opláchnout.
  • Hydratuj pleť. Protože vysušená pleť je tak nějak náchylnější ke všemu, i k černým tečkám, pomůže hydratace. Tak si vyber krém pro svůj typ pleti a dej se do toho. Výsledek se nedostaví hned, ale časem poznáš, že hydratovaná a zdravá pleť se dokáže snáz ubránit. 
  • Vyzkoušej proužky/náplasti na čištění pórů. V internetových diskuzích panují většinou negativní ohlasy a nulové výsledky náplastí na čištění pórů, ale jak známo, ty, kteří jsou spokojení, není slyšet. A můžeš to být třeba ty.
  • Chceš do toho víc zainvestovat? Potom choď pravidelně na ošetření zvané mikrodermabraze. Ta spočívá v odstraňování odumřelé kůže speciálním kartáčkem. Ošetření se provádí v kosmetických salónech. Jedna procedura ale stojí kolem 2 500 Kč.

Porovnej si kosmetiku na čištění pleti:

 

Jak se s tím poprat přírodní cestou

Kromě medu se skořicí si můžeš vytvořit i jiné peelingy a pleťové masky, které ti od černých teček budou odpomáhat. Jde třeba o jedlou sodu, kterou smícháš s trochou vody a vzniklou pastou budeš obličej masírovat. Jestli máš nějaké obzvlášť problematické místo, nech na něm směs působit až 15 minut a uvidíš, že brzy budeš mít pleť krásně čistou.

bigstock-human-applying-moisturizing-sk-110666777.jpg

Co na černé tečky? Zkus babské rady!
Bigstockphoto
Jak vyzrát na černé tečky? Vyzkoušej tyhle zbraně!


Oblíbený a účinný je také peeling ze zeleného čaje. Trochu zeleného čaje nasyp do vody a rozetři ho po obličeji, vmasíruj ho. Můžeš ho na pleti nechat působit 2-3 minuty a potom ho opláchni. Zelený čaj je plný antioxidantů, díky čemuž se může tvé pleti hodně ulevit.Vyzkoušet můžeš taky citrón se solí. Pokud se ti nedělá při styku s citrónem na kůži vyrážka, smíchej citrónovou šťávu se lžičkou soli a medu a se lžící bílého jogurtu. Se směsí masíruj obličej 2-3 minuty a potom ho dokonale opláchni.

Zbav se černých teček a oslň krásně čistou pletí

Odstraňování černých teček na obličeji, které trápí snad většinu žen, není žádná věda. Chce to jen najít si způsob, který ti bude vyhovovat a jehož výsledky budou právě na tvojí pleti vidět. Pak už měj jen trochu trpělivosti – nepotrvá to dlouho a budeš oslňovat okolí krásně čistou pletí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články