Jednoduché tipy, jak v létě pečovat o rty

Bigstockphoto
|
29. 07. 2021
|
O tom, že je v létě zapotřebí pečovat o pleť, víme všichni. Stejnou pozornost ale zaslouží i naše rty, které jsou vůči slunečním paprskům obzvlášť citlivé. Jak pečovat o rty, aby stály letní polibky za to?

Právě v létě si zaslouží naše rty mimořádnou péči. Na rozdíl od ostatní pokožky obsahují velmi málo melaninu – pigmentu, který brání proniknutí škodlivých UVA a UVB paprsků do kůže. Ty způsobují spálení pleti a následně její stárnutí, nebo dokonce rakovinu. O své rty by tak měli pečovat všichni – jak ženy, tak muži. Polovina mužů se dokonce přiznala, že balzám na rty nepoužívá nikdy. Tyto tipy tedy můžete s kocourkem aplikovat společně.

Jak vybrat správný ochranný balzám na rty?

Alfou i omegou letní péče o rty je aplikace balzámu na rty s ochranným faktorem. Při výběru správného balzámu dej ale pozor, aby chránil nejen proti UVB, ale i UVA paprskům. Jaký je mezi nimi rozdíl?

UVB paprsky pronikají do vrchní vrstvy kůže, takže mají na svědomí opálení, ale i spálení pokožky, v horším případě mohou způsobit i rakovinu. UVA paprsky však pronikají hlouběji do kůže a způsobují její stárnutí. Pořádně proto studuj obaly přípravků, aby obsahovaly ochranu před oběma typy škodlivých paprsků.

Dalším důležitým bodem je vybrat balzám s co nejvyšším ochranným faktorem. Pokožka na rtech je tenčí a citlivější než na zbytku těla, takže potřebuje ochranu po celý den. Balzám se snaž aplikovat co dvě hodiny, po téhle době totiž většina balzámů ztratí stoprocentní ochrannou funkci.

Nezapomeň na hydrataci!

Dalším důležitým pravidlem, jak v létě pečovat o rty, je dopřát jim pravidelnou hydrataci. Pitím dostatečného množství tekutin se vyvaruješ nejen úpalu nebo úžehu, ale i stárnutí pleti nebo popraskaných a vysušených rtů. Ty pak můžeš dostávat zpátky do kondice i několik dní.

bigstock-young-attractive-woman-drinks-425295329.jpg

Péče o rty začíná u obyčejné vody.
Bigstockphoto
Ke krásným rtům pomůže i dostatečný pitný režim.

Pečuj o rty před spaním

Nezapomeň si natřít těsně před spaním rty hydratačním balzámem, který udělá divy. Pokud jsi fanynkou rtěnek nebo lesků, nejen v letních dnech je vhodné jako podkladovou vrstvu aplikovat balzám s ochranným faktorem a rty před spaním pořádně odlíčit. Rtěnky a lesky totiž dokážou rty dost vysušit.

Hlavně si rty neolizuj!

Trápí tě suché rty, ale balzám nemáš po ruce? Hlavně si rty neolizuj! Po dočasné úlevě se často dostaví bolest a stav rtů se zhorší. Sliny totiž obsahují trávící enzymy, které mají tendenci pleť ještě víc vysušit. Výsledkem bývají popraskané a zarudlé rty. Mysli tedy na prevenci a své rty v létě dostatečně chraň.

Jak o své rty v létě pečuješ ty? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Zdroj informací: Blistex, Publicis Groupe

Související články