Jak vybrat kulmu, aby z tebe byla krásnovláska

bigstockphoto.com
|
29. 09. 2020
|
Už dávno jsou pryč ty doby, kdy bylo možné pořídit jen jeden, maximálně dva typy kulem. Dnes máme na výběr mezi různými tvary, průměry, povrchy... My ti poradíme, jak se v té džungli zorientovat, abys s výsledkem kulmování byla co nejspokojenější.

Hlavně ne plechovky!

Pamatuješ na plechovou kulmu, co měla tvoje máma, když sis tajně chodila malovat pusu její rtěnkou? Tak na tu honem rychle zapomeň! Dneska se vyrábí kulmy s keramickým, titanovým a turmalínovým povrchem, popřípadě s jejich kombinací, a ty jsou pro úpravu našich vlasů víc friendly. Můžeš si koupit i kovovou kulmu, ale tyhle typy působí na povrch vlasu vyloženě destruktivně a to fakt nechceš.

Asi nejčastějším typem jsou keramické kulmy, které se hodí pro všechny typy vlasů. Jemnovláskám budou vyhovovat kulmy s turmalínovým povrchem, díky kterému docílíš požadovaného efektu i při nižších teplotách. Jestli máš ale velmi silné, hrubé vlasy, sáhni po kulmě s titanovým povrchem.

Tvary a typy kulem

Na trhu si můžeš vybrat mezi klasickou klešťovou kulmou, eliptickou nebo kónickou. Klešťová kulma je pohodlnější a nevyžaduje tolik zručnosti. Jednoduše zacvakneš pramen vlasů a točíš. Negativem je, že lokny jsou příliš pravidelné a výsledný dojem působí nepřirozeně. Někdy se taky může stát, že se úchyt na vlasy vytlačí a celý výsledný dojem zkazí.

To u kónické a eliptické kulmy kvůli absenci úchytu nehrozí, nicméně při nákupu těchto typů kulem doporučujeme pořídit i speciální rukavice, díky kterým se vyhneš bolestivým popáleninám, protože co si budeme, po téhle proceduře chceš vypadat jako princezna a ne jako svářeč.

Ferrari mezi kulmami je pak automatická kulma na vlasy, která udělá téměř celou práci za tebe. Pramen vlasů vložíš do kulmovací hlavice a ten se automaticky namotá. Ale pozor, pokud máš vlasy delší než do půlky zad, počítej s tím, že tahle kulma ti je nenatočí po celé délce.

bigstock-close-up-brown-hair-woman-doe-233812309.jpg

Kulmování vlasů už je dneska bezpečné.
bigstockphoto.com
Zapomeň na staré kulmy, které dokázaly vlasy zničit. Doba pokročila!

Na velikosti/průměru záleží

Chceš prstýnkové lokny, široké vlny nebo máš velmi dlouhé vlasy? Určitě se zaměř na průměr své nové pomocnice. Úzké kulmy s průměrem do 19mm ti vykouzlí andílkovské prstýnky, širší kulmy jsou vhodné pro delší vlasy nebo pro získání objemu u kratších vlasů. Kulmy s průměrem 38mm vyčarují velké měkké vlny a usnadní ti práci, pokud máš extra dlouhé nebo husté vlasy.

Někdo to rád horké

Mysli na to, že příliš vysoká teplota tvé vlasy extrémně zatěžuje a může je nenávratně zničit. Určitě si tedy pořiď kulmu s regulací teploty, kterou si nastavíš podle typu svých vlasů. I křehké, poškozené vlasy si můžeš bez obav kulmovat, pokud nepřesáhneš teplotu 150 °C, jemné a řídké vlasy kulmuj na teplotu do 170 °C, normální vlasy snesou až 240 °C a u silných a nepoddajných vlasů si můžeš troufnout až na 265 °C. Měj však na paměti, že míň je v tomhle případě víc.

Pár tipů na závěr

Při práci s kulmou u všech typů vlasů určitě doporučujeme ošetřit vlasy vhodnými kosmetickými přípravky, které ti vlasy ochrání před působením tepla a účes zároveň zafixují.

Pokud chceš, aby ti účes vydržel dlouho, nekulmuj si čerstvě umyté vlasy. Po umytí jsou totiž křehčí a plné vlhkosti. Kulmování zdar!

Používáš kulmu a chceš se s námi a ostatními čtenářkami podělit o další tipy? Napiš je do diskuze pod článkem!

Související články