Jak na mastnou pleť? Pomůžou masky i správná životospráva

www.bigstockphoto.com
|
28. 10. 2020
|
Nepříjemně lesklý vzhled pleti nikomu na kráse moc nepřidává, zvlášť když trendy jasně diktují matný dojem. Ne všechny kočky se ale narodí s nádhernou pletí, která každého oslní. Jak tedy správně pečovat o mastnou pleť, aby nedělala ostudu?

Ruku v ruce s mastnou pletí jdou i rozšířené póry, které se pochopitelně zanáší nečistotami, a větší náchylnost k pupínkům, než jak je tomu u pleti smíšené nebo suché. Potom už to začíná být problém, který se opravdu nedá přehlížet.

Proč máme mastnou pleť?

Takové nepěkné maštění pokožky v oblasti obličeje způsobují příliš aktivní mazové žlázy. Ty v jejich činnosti může podporovat nesprávná životospráva, kouření a nadměrné užívání alkoholu, dlouhodobý stres, deprese, nedostatek vitamínů B2 a B5, používání špatných kosmetických přípravků a koneckonců třeba i dědičnost.

Nepřítele můžeš oslabit, ale ne zastavit

Špatnou zprávou je, že mastnou pleť máš pravděpodobně napořád a v tvém těle by se muselo odehrát něco zásadního, aby se i toto změnilo. Proto je jediným možným řešením tohoto nepřítele oslabit. Nikdy se ho ale nezbavíš a nezastavíš ho úplně.

Mastná pokožka má ale podle odborníků i své výhody – například tak rychle nestárne, je elastičtější a tvoří se na ní méně vrásek. Tak aspoň něco. 

Je to dřina, ale stojí to za to

Péče o mastnou pleť je docela náročná, ale pokud se nechceš po celé dny lesknout, budeš to muset přijmout a něco s tím dělat. Naprostým základem je čištění pleti 2x denně – ráno a večer. Ráno to stačí provést jemnou micelární nebo tonizační vodou, večer spoléhej na čisticí gely, občas peeling nebo čisticí masku. Pozor ale na přípravky s alkoholem, těmi opravdu šetři a používej je jen v případě, že už to se svým obličejem sama nemůžeš vydržet.

bigstock-woman-applying-with-brush-clay-119794241.jpg

domácí maska pro mastnou pleť
Bigstockphoto
Péči o mastnou pleť ti výrazně usnadní pleťové masky - i ty doma vyrobené.

Dalším omylem, kterému obecně věříme, je to, že mastná pleť nepotřebuje hydrataci. Pravidelně používej hydratační krém, ráno i večer. Dej ale pozor na to, aby byl tvůj krém bez oleje. 

Při líčení můžeš používat zmatňující krémy a pudry, které vytváří onen matný dojem, k němuž se tolik upínáme. 

Jak s mastnou pletí bojovat doma a postaru

Nejen s moderní kosmetikou se dá proti mastné pleti bojovat a aspoň zmírnit lesk v obličeji. Sama si můžeš doma vyrobit pleťovou masku, která ti bude pomáhat. Tady jsou naše tipy:

  • Medová maska: smíchej mléko a med půl na půl a přidej trochu citrónové šťávy. Nanes si masku na pleť večer, na polštář si polož ručník nebo něco, co můžeš zašpinit, a ráno si obličej jen opláchni vodou.
  • Bílková maska: jeden bílek smíchej se šťávou z jednoho citrónu a vyšlehej krém. Ten si nanes na obličej na 20 minut a poté masku sundávej vatou namočenou (ideálně) v minerální vodě. Pleť bude sušší a póry se stáhnou.
  • Maska z droždí: droždí s vodou smíchej, aby vznikla hustá kaše. Tu pak nanes na obličej a nech ji 20 minut působit. Poté ji smyj vlažnou vodou.
  • Jablečná maska: nastrouhej najemno jedno jablko a smíchej ho se lžičkou teplého medu. Masku nech na obličeji působit 20 minut a potom ji smyj vodou.
  • Mátová lázeň: lístky máty vhoď do vroucí vody, dej si přes hlavu ručník a nech si alespoň 15 minut napařovat obličej. Pozor, aby ses nespálila.

Péče o mastnou pleť je náročná, ale bez ní by ses sama sobě určitě nelíbila. Vyzkoušej, která z masek ti bude nejpříjemnější a nejefektivnější a podle toho se o svou pleť starej. Bude to jen a jen lepší!

Související články