Super babské rady na to, jak jednou pro vždy zatočit s lupy

Shutterstock
|
29. 11. 2023
|
S pityriasis simplex capillitii, lidově lupy, bojuje každá druhá kočka i hvězdný fotbalový kocour. Že je to i tvůj případ? Pak zbystři! Máme pro tebe 10 osvědčených babských rad, díky nimž se tohoto nevzhledného problému zbavíš jednou pro vždy!

Neestetické, ale ne nebezpečné

Lupy nás nejčastěji trápí mezi 20. a 30. rokem života. Maličké stříbřité lupínky, které se mohou v závažných případech shlukovat do větších a nepřehlédnutelných ložisek, jsou nepříjemné a esteticky nepřitažlivé, ne však nebezpečné. Pokud je pochopitelně tento problém v míře větší nežli obvyklé, je dobré navštívit dermatologa, který nastaví odpovídající léčbu. V opačném případě ale můžeš vyzkoušet rady našich babiček a prababiček, které si uměly poradit i bez chemie a doktorů.

1. Zázračná březová voda

Osvědčenou radou je odvar z březové vody. Na jeden litr vařicí vody potřebuješ asi 100 g sušených listů břízy, které necháš asi 20 minut louhovat, a zchladlým nálevem vlasy oplachuješ dvakrát týdně. Kromě toho, že se zbavíš lupů, podpoříš růst své bujné kštice a dodáš jí nepřehlédnutelný lesk.

2. Voňavý heřmánek

O heřmánku jsi už možná slyšela v souvislosti s mastícími se vlasy, víš ale, že s jeho pomocí se zbavíš také lupů? Stačí15 g sušených květů přelít dvěma litry vroucí vody, nechat 15 minut odstát, přecedit a zchladlým nálevem proplachovat světlé vlasy dvakrát týdně. Heřmánek ti pomůže v boji proti lupům, zesvětlí tvou přírodní barvu a dodá vlasům lesk i přirozenou pružnost.

3. Olše lepkavá – bojovnice s lupy

Procházka jarní přírodou zalahodí nejen duši, ale také tvým vlasům. Nasbírej si zhruba 50 g mladých lístků a pupenů, které dej svařit s půl litrem vody. Po zchladnutí vlasy odvarem oplachuj jednou týdně. Zabráníš tak nejen tvorbě lupů, ale také vypadávání vlasů.

4. Panenský olivový olej

Tahle prastará rada pochází z Řecka, kde se olivovým olejem „léčí“ prakticky všechno od bolavé nohy až po podrážděný žaludek. Připrav si zhruba 50 ml kvalitního extra panenského oleje. Trochu ho zahřej a vetři na 20 minut do suchých vlasů. Poté důkladně opláchni a vysuš. Pozor, maska není vhodná pro mastné vlasy!

5. Rum, citron a vajíčko

Tenhle domácí šampon má možná poněkud netradiční složení, na druhou stranu se má vyzkoušet všechno, proto ho nebudeme zbytečně zatracovat. Do misky rozklepni jedno celé vajíčko, přidej panáka rumu a šťávu ze dvou citronů. Směs důkladně promíchej a po vytvoření pěny nanes na vlasy. Po pěti minutách smyj a standardním způsobem vysuš.

6. Všemocná kopřiva

Pro přípravu dalšího odvaru budeš potřebovat 2 čajové lžičky nasušených listů kopřivy, které přeliješ 250 ml vroucí vody. Necháš 10 minut louhovat, scedíš a po umytí vlasů a vytření do ručníku odvar vmasíruješ a necháš působit. Tuto proceduru opakuj ideálně 2x týdně.

Chceš být zdravá? Dej si občas kopřivový čaj!

bigstock-glass-of-nettle-tea-133762895.jpg

Kopřivový nálev může s lupy také pomoci.
Bigstockphoto
I tak obyčejná rostlinka, jakou je kopřiva, ti může pomoct ke krásným a zdravým vlasům bez lupů.


7. Cibule s lopuchem

Zní ti to odporně? Za zkoušku nic nedáš! Do 1 litru lihu vlij 250 ml odvaru z lopuchových kořenů a do směsi přidej 3 velké nakrájené cibule. Nech odstát dva dny a poté sceď přes jemné plátýnko. Do pokožky hlavy tinkturu vtírej alespoň 1x týdně. Lupy by měly vzít nohy na ramena a zmizet tak rychle, jak přišly!

8. Jablečný ocet zpomalí stárnutí

Lupy jsou vlastně výsledek procesu, při kterém kožní buňky uzrají a zemřou příliš rychle. Jablečný ocet může tomuto přirozenému procesu zabránit. Stačí smíchat půl hrnku jablečného nebo bílého octa s půlkou hrnku vlažné vody a odvarem vlasy 2x týdně přelévat.

9. Léčivý Aspirin

Stačí rozpustit dvě tablety Aspirinu v lahvičce s tvým oblíbeným šamponem a zázračný elixír je na světě! Aspirin můžeš volně nahradit třeba také Acylpyrinem nebo jinou rozpustnou tabletou s kyselinou acetylsalicylovou.

10. Přizvi si na pomoc tea tree oil

Olej z kajeputu střídavolistého má široké možnosti využití. Kromě jiného vyniká fungicidními vlastnostmi a zklidňuje kůži. Stačí smíchat čajovou lžičku s vlažnou vodou a pomocí rozprašovače nanést na vlasy. Pozor! Tea tree olej nikdy neužívej vnitřně!

Žádný stres a pozor na stravu!

Taky se ti zdá, že nejvíce se lupy začnou objevovat v tu nejméně vhodnou chvíli? Chystáš se na pracovní pohovor, čeká tě důležitá zkouška z matiky nebo vysněné rande s pohledným kocourem? No jasně! Ať se ti to líbí nebo ne, lupy reagují na tvé aktuální rozpoložení a jejich živnou půdou je právě stres všeho druhu. Proto se hoď do klidu a zaměř se na pestrý a vyvážený jídelníček. Zařaď do něj listovou zeleninu a tučné ryby. Uvidíš, že vlasy budou zanedlouho opět tvou korunkou krásy! 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články