Zánět potních žláz: zákeřné kožní onemocnění, které se rádo vrací

Bigstockphoto
|
01. 09. 2023
|
Začne to malou nenápadnou bulkou v podpaží, na tříslech nebo na vnitřní části stehen. Skončit to může až na operačním sále. A bohužel ne jednou.

Aby těch špatných zpráv nebylo málo, tady je další – lékaři si se zánětem potních žláz (hidradenitis suppurativa) příliš neví rady. Na světe tohle onemocnění trápí asi 1 % lidí, diagnózu jich má ale menší množství, protože spousta se jich stydí o tomhle problému mluvit. Je ale naprosto zbytečné se s tím trápit někde v koutku o samotě.

Co je hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa, zánět apokrinních (pachových) žláz, je kožní onemocnění, při němž dochází ke vzniku bolestivých ložisek, uzlů a abscesů. Nejčastěji se bulky vytvářejí v podpaží, na tříslech a vnitřní straně stehen, výjimečné nejsou ale ani na hýždích a pod prsy. U těžkých případů se bulky a ranky „dostávají“ až do oblasti genitálií. Obecně tedy vznikají tam, kde dochází ke tření pokožky.

Komu zánět potních žláz hrozí?

Prakticky komukoli. Tenhle problém dokáže ztížit život absolutně každému, někteří lidi jsou k němu ale náchylnější než jiní. Odborníci bohužel stále nemají jasno v tom, „kde je chyba“, ale pravděpodobně jde o specifické změny uvnitř vlasových váčků. Na vině může být chybná funkce imunitního systému, onemocnění může být autoimunitní, vliv na něj může mít i chybná funkce hormonů nebo nadměrné pocení.

Existuje i několik rizikových faktorů, které vzniku zánětu nahrávají. Patří k nim obezita (tření pokožky), kouření a to, že jsi žena (ano, jak prosté). Potíže může způsobit i používání kosmetických přípravků proti pocení a jiných dráždivých produktů (bezva, takže žena má vonět, ale jak to udělat bez kosmetiky, nikdo neřekne). Na vině může být i hormonální antikoncepce, nošení těsného a neprodyšného oblečení nebo horké a vlhké prostředí.

bigstock-beauty-hygiene-morning-and-p-123106403.jpg

Když pot nemůže procházet svou přirozenou cestou, dochází k problému.
Bigstockphoto
I nadměrné používání kosmetiky může vést k zánětu potních žláz.

Pozor, ač by se mohlo zdát, že problém je v nedostatečné hygieně, není to tak. Možná spíš naopak nadužíváním kosmetických přípravků. Zvlášť antiperspiranty a antitranspiranty můžou znemožnit průchod potu. Zároveň je dobré vědět, že onemocnění není nakažlivé.

Jak poznat zánět potních žláz?

Poprvé si pravděpodobně všimneš malé bulky, třeba v podpaží. Nejdřív můžeš mít pocit, že je to klasický pupínek, stačí ale pár dní a ukáže se, že tenhle zdánlivý pupínek je vlastně v podkoží. Navíc začne být hodně citlivý a bude bolet a svědit, nejspíš i zarudne. Není to kdovíjaká bolest, která by se v takhle rané fázi nedala přežít, čím déle si ale svůj problém budeš pěstovat, tím víc ho ucítíš při pohybech, které jinak děláš bez přemýšlení (třeba když zvedneš ruku).  

Tenhle neřád se bude zvětšovat, pod pokožkou dokonce můžou vznikat i tunely. Pak buď praskne (a hnis poteče ven), nebo se zanítí a bude si dál žít svým životem pod pokožkou. Tam ale nesmí setrvat dlouho.

Co dělat a jak probíhá léčba?

Tím pravým odborníkem na zánět potních žláz je dermatolog. Léčba se dá zahájit nasazením antibiotických mastí a vodiček, nicméně často celý příběh končí na operačním sále u chirurga, který v lokální nebo celkové anestezii vyřízne ložisko. Zbyde jizvička. Vzhledem k tomu, že jde o onemocnění chronické, může se ti vracet a vracet a vracet s větší intenzitou… Ale nemusí, takže hned nevěš hlavu.  

Základem je ovšem okamžitá stopka všem přípravkům proti pocení, a to i deodorantům, které jen zabraňují množení bakterií v podpaží (zápach totiž vzniká teprve ve chvíli, kdy se pot mísí s bakteriemi na pokožce). Možná je taky hormonální nebo biologická léčba.

Kuřáci by měli přestat kouřit a obézní lidi zhubnout. Lehce se to radí, ale stojí za to se hecnout, protože jednu jizvu vedle druhé nechce opravdu nikdo, stejně jako trávit volný čas na sále nebo s bolestmi.

Pomoct může zinek, takže pokud máš tyhle potíže, vyžádej si zinek v lékárně a poctivě ho ber.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články